Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 27. apríla 2024
Čas: 01:04:30, 1714172670, @003
Meniny má: Jaroslav, Aristid
IP adresa: 3.22.249.158

15 litrov za skoro 4000 €

Koncom júna som si začal nakupovať postupne komponenty na nový počítač. Mal som niekoľko podmienok čo by musel spĺňať aby som nový počítač vymenil za svoj starý, keďže nedosluhoval a pár rokov by bol tak či tak použiteľný. Veď som tam mal šesťjadrový Intel i7 990x Extreme Edtion, 24 GB RAM. Pričom v tejto dobe má priemerný počítač štvorjadrový procesor a 8 GB RAM, takže som nemal absolútne žiadny dôvod na výmenu, len ak by som zobral do úvahy štvorročný cyklus, ktorý v minulosti fungoval pri výmene počítačov. No v dnešnej dobe sa už podľa CEO Intelu Brian Krzanich tento cyklus predĺžil na takmer šesť rokov, ale mňa sa zjavne nedotkol.

Pridané 13. septembra 2016

OVH.com VPS + Failover IP (VPS s viac IP)

Pár týždňov ma lámala myšlienka vyskúšať nejaké lacné VPS zo zahraničia. Najlacnejšie čo som našiel umiestnené v USA presnejšie v Chicagu bolo za 1.50 EUR na mesiac pri platbe za jeden rok a 1.41 EUR pri platbe vopred za dva roky, nič lacnejšie som nenašiel. Parametre toho VPS sú 0.5x CPU, čo netuším ako myslia, 256 MB RAM, 20 GB HDD a 500 GB traffic. Spravil som si tam aj objednávku, ale nezožralo mi to moju VISA kartu, tak som sa vykašlal na to a hľadal ďalej. Aj tak tie parametre za moc nestáli a dostal som sa postupne až k ovh.com, čo je francúzska spoločnosť poskytujúca webhostingové služby, dedikované servery či cloudové riešenia.

Pridané 10. augusta 2016

Nájdi a nahraď vo veľkom...

Posledných pár dní som musel upravovať rôzne časti kódu skoro 200 webom. Po prvej úprave ma napadlo, že takto by to mohol robiť asi len blázon ak je všade rovnaký, resp. mierne upravený kód a je potrebné upraviť len isté časti. Cez konzolu v Linuxe je možné použiť príkaz sed, ale s ním mám skúsenosť editácie len keď som potreboval editovať nejaký string a nie trebárs celú funkciu, či viacriadkový kód a moc sa mi nechcelo bádať ako na to, ale predpokladám že by to s ním tiež šlo.

Pridané 25. júla 2016

Ako nakrimpovať RJ45 a zapojenie RJ45

Nikdy som si nemyslel, že v Google budem s jedným mojim starším článkom čo som sem pridal na kľúčové slovo krimpovanie, či "krimpovanie RJ45" na prvej pozícií a taktiež aj v obrázkoch. Preto som sa rozhodol pridať aj takýto kratší video článok, že či bude na tom s čítanosťou podobne.

Pridané 21. júna 2016

Výmena starého dela za novú raketu

CEO Intelu Brian Krzanich na konferencii Bernstein Strategic Decisions Conference upozornil, že v minulosti bol štvorročný cyklus obmeny osobného počítača. V aktuálnom období sa tento cyklus výrazne predĺžil na takmer šesť rokov, čo má v podstate aj celkom pravdu. Dnes je predsa len výhodnejšie do starého počítača dokúpiť SSD disk, nejakú RAM ak to je možné a počítač bude bez problémov stačiť na bežnú prácu ďalšie dva či tri či štyri roky. Ja som osobne menil desktop vždy každé štyri roky a asi sa toho cyklu nezbavím.

Pridané 20. júna 2016

Kreslo Raynor Ergohuman ME7ERG

Ako tak pozerám na dnešný dátum, tak je to už rok čo používam toto perfektné ergonomické kancelárske kreslo. Chcel som o ňom napísať už po pár dňoch používania, ale takto po roku to je asi predsa len lepšie. Ešte by som ho po pár dňoch vynachválil a po pol roku by som zistil, že nestojí ani za hrdzavý halier. Každopádne môžem s čistým svedomím povedať, že aký som mal z neho pocit po pár hodinách sedenia, tak taký istý ho mám aj po roku nepretržitého sedenia počas každého dňa. Keďže som minulý rok od marca začal robiť back-end programátora, tak som po pár mesiacoch musel skrz krížov vymeniť aktuálne a v podstate nové kreslo, ktoré som mal.

Pridané 14. mája 2016

Nový SSL DV certifikát od COMODO

Pred skoro dvoma rokmi som začal dávať na svoje všetky weby SSL certifikát, lebo Google začal už dávnejšie dávať nejaké to plus webom, ktoré idú cez šifrovaný protokol HTTPS. Moje osobné skúsenosti sú ale, že to moc pravda nie je, ba skôr naopak, na jednej mojej väčšej stránke kde sa pohybovala návštevnosť okolo 8000-9000 ľudí denne klesol skrz nasadenia SSL certifikátu traffic na polovicu. Aj na tejto mojej osobnej stránke a blogu som od roku 2014 začal používal free SSL certifikát od StartComu, jasné že je tu šifrovaný obsah úplne na nič, ale keď sa dal certifikát zaobstarať zadarmo, tak prečo nie.

Pridané 12. apríla 2016