Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: štvrtok, 25. apríla 2024
Čas: 10:44:27, 1714034667, @405
Meniny má: Marek, Izmael
IP adresa: 3.17.186.218

WampServer 2.5 64bit + Memcache

Tento článok je určený skôr pre vývojárov web stránok ako pre nejakého bežného návštevníka. V predchádzajúcom článku som spomínal o využívaní Memcache vo svojom novom projekte pri ktorom sa učím PHP a MySQL. Osobne používam balík WampServer 2.5 64bit čo je balík, ktorý obsahuje v sebe Apache, PHP, MySQL a phpMyAdmin. Pre oživenie pamäti, Memcache je distribuovaná pamäťová cache databáza, resp. key = value databáza a patrí k najpopulárnejším technológiám na akceleráciu. Do tejto databázy sa uloží pod určitým kľúčom nejaká hodnota a následne sa pomocou daného kľúča táto uložená hodnota vytiahne.

Pridané 26. novembra 2014

Programovanie zoznamky po druhé

Po skoro mesiaci som opäť toho spravil celkom dosť na svojej novej zoznamke, čo je môj nový projekt na ktorom sa snažím trošku viac dostať do tajov PHP a MySQL, proste sa trošku viac v tom naučiť pracovať, keďže ma to vo voľnom čase baví a je to asi lepšie zabitý čas ako by som mal sedieť pred tv, či v krčme či...či...či. Vôbec netuším či budú ľudia túto moju zoznamku navštevovať a aj ju využívať, ale tak snáď bude aspoň trošku používaná, keď s ňou zabíjam už toľko veľa času. Je to síce čas v ktorom sa síce čosi aj naučím a núti ma to ináč premýšľať, ale tak ak by bol z toho aj iný osoh, tak určite nebudem namietať, čiže ak by tam bola návštevnosť aspoň 10000 ľudí denne, tak namietať určite nebudem. Jediné čo ma štve je, že neovládam OOP, lebo predpokladám, že pomocou OOP čo je objektové programovanie by som mal celý ten svoj kód oveľa prehľadnejší a hlavne by som veci mohol riešiť iným spôsobom ako pri procedurálnom programovaní akým to programujem ja. Ak niekedy niekto nahliadne do toho môjho kódu po mne, tak si isto vyšklbe všetky vlasy a ako bonus k tomu sa ešte pogrcá. Viem, že ak to dokončím tak to prerábať tak skoro isto nebudem aj keby som sa do tajov OOP dostal. To by tam musela byť návštevnosť aspoň 100 000 ľudí denne aby som sa na také niečo dal :-) ale mile rád to risknem a potom to pokojne prerobím.

Pridané 10. novembra 2014

Ako som začal programovať zoznamku

Toto bude taká moja prvá časť o tom ako som sa rozhodol skúsiť spraviť čosi pre mňa nové. Keďže jeden funkčný a celkom dosť navštevovaný web už mám, tak prečo nevyskúšať čosi ďalšie a tak si pri tom trošku rozšíriť aj obzory a tiež pomôcť aj iným spôsobom ľuďom. Predsa len som vďaka svojmu prvému už skoro 10 rokov funkčného webu nepriamo pomohol niekoľko desiatkam tisícov problémov, tak prečo nepomôcť niekomu aj takýmto spôsobom. V minulosti som vlastnil pár desiatok pekných domén na ktorých som mal vždy v pláne čosi vytvoriť, ale chýbali mi trochu znalosti a hlavne chuť na to, tak vždy som ich nechal expirovať. Lenže znalosti sa dajú naberať len tak keď človek čosi vytvorí a popritom rieši aj vzniknuté problémy na ktoré natrafí, takže iná možnosť nie je.

Pridané 12. októbra 2014

Husacie hody, kde je najlepšia husacina

Každoročne v dedine Slovenský Grob, ktorá je známa vyše storočnou tradíciou chovu a podávania pečených husí a kačíc, začínajú opäť husacie a kačacie hody. Táto obec nachádzajúca sa na úpätí Malých Karpát v blízkosti nášho hlavného mesta Bratislava je známa nie len na Slovensku, ale aj vo svete svojou vychýrenou husacinou. Priaznivé klimatické podmienky umožnili v tejto obci chov husí a kačíc, ktoré sa piekli v hlinených pekáčoch v peciach a následne ich chodili títo ľudia z dediny predávať na trh do hlavného mesta. Neskôr začali labužníci chodiť za pečenými husami priamo do tejto dediny, kde si po domoch vychutnávali čerstvú husacinu či kačacinu a táto tradícia pretrváva až dodnes.

Pridané 24. septembra 2014

Migrácia na nový webhosting a HTTPS

Webhostingová spoločnosť kde mám uložené svoje webové stránky prišla pred pár mesiacmi s novou službou, ktorá sa volá The Hosting. Doteraz som používal od nich pre každú doménu Custom Hosting a chcel som pod The Hosting prejsť okamžite, ale radšej som chvíľu počkal kým ho trochu vyladia ak by mal náhodou nejaké problémy. V minulosti som síce asi rok využíval ich Multihosting, ale vrátil sa späť na Custom Hosting skrz nevyužitia potenciálu. The Hosting sa mi páči ale viac, keďže si môžem zaplatiť len určitý objem dát aký skutočne využijem a tak to mám stále lacnejšie ako by som mal webové stránky spravované cez samotný webhosting k doméne, alebo Multihosting. Čiže The Hosting je taký kríčenec Multihostingu a Custom Hostingu :-) a to mi najviac vyhovuje.

Pridané 24. augusta 2014

Opportunity predbehlo Lunochod 2

Dnes som sa dočítal celkom zaujímavú vec a to, že 185 kilogramové robotické vozidlo Opportunity, ktoré pristálo na povrchu Marsu na konci januára 2004 pokorilo rekord sovietskeho Lunochodu 2 v prejdení vzdialeností po inom vesmírnom objekte ako je Zem. Lunochod 2 poslal Sovietsky zväz na Mesiac v roku 1973. Minulý rok sa predpokladalo, že toto vozidlo na Mesiaci prešlo len 37 kilometrov, ale na základe presnejšieho zmerania stôp zo satelitných záberov prešlo toto ruské vozítko ale 39 kilometrov.

Pridané 29. júla 2014

Virtuóz a umelec Ewan Dobson

Pred necelým mesiacom som písal o perfektnom pouličnom gitaristovi z Poľska, ktorý je bezkonkurenčne asi najlepší čo som na internete našiel. Možno je podobných pouličných gitaristov viac, ale ja som lepšieho doteraz nenašiel a snáď nejakého podobného ešte nájdem. Skúsil som vyhľadávanie zmeniť o pár parametrov a vypľulo mi to gitaristu s menom Ewan Dobson. Je to aspoň podľa Wikipedie známy virtuóz a umelec. Musím uznať, že mu tie prsty na tej akustickej gitare idú jedna báseň a nebol by som vôbec proti ovládať aspoň z polovice tak gitaru ako to ide im dvom, ale na to treba mať bunky a keby to mohol robiť každý, tak tu máme asi zjavne samých gitaristov :-)

Pridané 24. júla 2014