Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: štvrtok, 25. apríla 2024
Čas: 18:13:10, 1714061590, @717
Meniny má: Marek, Izmael
IP adresa: 3.146.221.204

Kúpil som si Lenovo ThinkPad X250

Po vyše pol roku v novej robote som sa konečne dokopal ku kúpe notebooku, keďže som doteraz mohol programovať len z domu alebo kancelárie ak by som chcel skrz absencie notebooku. Teraz môžem konečne ísť kdekoľvek, kde budem mať aspoň 3G/4G LTE pripojenie na internet, poprípade nejaké overené a neverejné WiFi. Po dlhom premýšľaní čo trh ponúka som sa nakoniec rozhodoval medzi Lenovo ThinkPad X250, T450s a Carbon X1. No a nakoniec som sa predsa len rozhodol pre Lenovo ThinkPad X250, aj keď mi bol viac odporúčaný T450s. Každý sa ma tiež pýtal, že prečo Lenovo a nie nejakú inú značku a ja každému hovorím no preto. Jediné nad čím som rozmýšľal bol Dell XPS 13, ale všade kde som ho videl chýbal 3G/4G LTE modem a to bola jedna z hlavných podmienok čo ma notebook obsahovať, ináč sa mi páčil ako vzhľadom, tak aj parametrami.

Pridané 3. novembra 2015

Husacie hody, kam na skvelú husacinu?

Už niekoľko rokov chodím pravidelne na husacinu do Slovenského Grobu. Je to malá dedinka neďaleko Bratislavy, ktorá je v posledných rokoch ľuďom známa hlavne husacinou. Je tam nespočetné množstvo reštaurácií, ktoré sa každoročne snažia uspokojiť všetkých zákazníkov nie len zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Sám som tam vždy stretol ľudí z Česka, Rakúska, Nemecka, Maďarska, ba dokonca aj z Ruska. To, že sa tam nachádza veľké množstvo reštaurácií ale neznamená, že každá z nich zákonite ponúka aj najchutnejšie pochúťky.

Pridané 6. októbra 2015

Einsteinova hádanka

Einsteinova hádanka alebo tiež zebra je logická hádanka, o ktorej sa traduje, že ju vytvoril mladý Albert Einstein (údajne prehlásil, že ju dokážu vyriešiť iba 2% ľudí). Patríte medzi nich aj vy? Na riešenie hádanky budete potrebovať pero a papier. Odporúčam vytvoriť si šikovnú tabuľku a potom to už nie je až taký problém. Týchto 15 výrokov by vám malo poskytnúť kľúč na vyriešenie tejto záhady.

Pridané 24. septembra 2015

Nepoužívate RSYNC a SSHFS?

Pred pár mesiacmi som potreboval spraviť automatickú zálohu súborov (približne milión fotografií) zo serveru, ktorá by prebiehala najlepšie každú hodinu a teda bez môjho vedomia. Chcel som mať čo najaktuálnejšiu zálohu v prípade nejakého problému a vedel som, že najlepšie je na takéto niečo použiť RSYNC. V prípade nejakého problému to zas cez SSHFS dostať späť na server, keďže ako klienta, resp. počítač na zálohu používam mini počítač za NATom a nemá verejnú IP adresu pre prístup z internetu. Po prečítaní pár článkov sa mi to podarilo spojazdniť, aj odladiť a jeden krát mi táto záloha už celkom dosť pomohla.

Pridané 10. septembra 2015

Slávni hudobníci ako smajlíci

Bruno Leo Ribeiro dostal zaujímavý nápad a to ako by vyzerali slávni hudobníci ako Elton John či Jimi Hendrix a hudobné formácie ako AC/DC, Kiss, Metallica, Queen či Black Sabbath, keby boli smajlíkmi. Keď sa pozerám na výsledok jeho práce, musíme uznať, že sa mu to podarilo naozaj veľmi dobre. Tieto ilustrácie sú také priehľadné, že by bolo zbytočné skrývať mená a určite stoja za pozornosť.

Pridané 27. augusta 2015

Fotografia celej Zeme z novej sondy

Posledné týždne sú celkom vesmírne, minulý týždeň poslala sonda New Horizons po blízkom prelete pri Plute telemetrické dáta potvrdzujúce úspech misie a následne v priebehu dňa aj prvé detailné fotky vytvorené pri prelete. Dnes pre zmenu nová sonda Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) patriaca NASA spravila 4-megapixelovú fotografiu celej Zeme.

Pridané 21. júla 2015

Najmenší fungujúci 32-valec na svete

Dnes som natrafil na tento malý motor už druhý krát za posledný rok. Áno, čítate veľmi dobre. Jeden nadšenec pre stavbu mimoriadne malých motorov, istý pán Wilder zostrojil najmenší a jedinečný 32-valec na svete. Motor ma zdvihový objem 47,5 cm3, vyrábal ho 2 520 hodín, je zložený z 850 dielov a 632 skrutiek. Zostrojenie takéhoto malého motora vyžaduje hodinársku presnosť a je to určite mimoriadne náročné.

Pridané 23. júna 2015