Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 29. marca 2024
Čas: 08:03:32, 1711695812, @335
Meniny má: Miroslav, Mieroslav
IP adresa: 18.208.197.243

Netdata a monitorovanie v reálnom čase

Už pár mesiacov sa chystám na napísanie článku o tomto perfektom programe na monitorovanie systému a sledovania výkonu v reálnom čase. Je viac rôznych programov na meranie či už častí alebo celkového systému, no Netdata spája pomaly všetko dohromady a výstup s informáciami či grafmi si pozriete cez svoj internetový prehliadač v reálnom čase. Netdata je rýchly a efektívny, navrhnutý je tak aby fungoval pomaly na akomkoľvek linuxovom systéme a to bez narušenia základných funkcií systému.

Bezplatné overovanie účtu pomocou SMS  ·  Nájdi a nahraď vo veľkom...

Netdata obsahuje ohromujúci interaktívny panel, je prekvapivo rýchly a vysoko efektívny. Disponuje celkom sofistikovaným alarmom, napríklad ak je kapacita disku už za definovanou hranicou, tak alarm na túto vec upozorní či už priamo na svojej interaktívnej stránke, alebo mailom.Netdata a monitorovanie v reálnom časeDokáže sledovať využitie a frekvenciu CPU, samotné procesy, využitie RAM, sleduje využitie, I/O operácie, samotnú kapacitu, či dokonca aj teplotu diskov. Postará sa bez problémov o sledovanie siete, či už pásma, alebo zobrazovaniu rôznych chýb. Dokonca vie rozlišovať samostatne IPv4 alebo IPv6, podporuje aj sledovanie firewallu. Ak server slúži ako webový server (Apache, Nginx), databázový server (mySQL, Postgres, memcached) či mailový server (Postfix, Exim, Dovecot), tak dokáže sledovať bez problémov informácie aj z týchto aplikácii. Pracuje dokonca aj s PHP-FPM čo sám používam a vrelo odporúčam. Možností na sledovanie je teda veľmi veľa a všetko to je len o pluginoch a ich konfigurácií. Po inštalácií je veľa vecí už pozapínaných čo sa pri inštalácií nájde, no také mySQL som si musel sám nakonfigurovať a aj pár iných drobností čo som chcel monitorovať, ale podľa dokumentácie to dokáže spojazdniť aj blbec.Netdata a monitorovanie v reálnom časeNetdata je otestovaný na väčšine linuxových distribúciách ako CentOS, Debian, Fedora, Ubuntu a pod. Viac o Netdata nájdete na stránke https://github.com/firehol/netdata. Dozviete sa tam toho samozrejme oveľa viac a podrobnejšie ako som uviedol vyššie. Nájdete tam ako postupovať pri samotnej inštalácií, ktorú zvládne asi každý. Tiež tam nájdete dokumentáciu a taktiež aj demo, kde si tento skvelý systém môžete vyskúšať http://netdata.firehol.org/

Jediný problém ktorý s Netdata mám je ten, že beží na vlastnom webovom serveri, ktorý beží na porte 19999, pričom Netdata nemá možnosť nejakej autentifikácie a jeho webové rozhranie je teda prístupné komukoľvek kto sa pripojí. Tento problém sa dá ale vyriešiť úplne jednoducho a to za pomoci napríklad webového serveru Apache s využitím proxy modulu. Laicky povedané, ide o to, že si nakonfigurujete trebárs mojadomena.sk/netdata či nejaká ipadresa/netdata a pomocou tejto adresy sa použije maskované presmerovanie na localhost:19999, aspoň takto som si to ošetril ja aby nemal do webového rozhrania Netdata nikto iný prístup. Cez firewall som port 19999 zablokoval a takto sa do webového rozhrania Netdata už dokážem skrz Apache autentifikovať, keďže o autentifikáciu sa stará samotný Apache a nie Netdata. Samozrejme sa dá použiť akýkoľvek webový server, ktorý má podporu nejakej autentifikácie a proxy.

Písať sem nejaký dlhý slohový návod nemá podľa mňa ani zmysel, keďže si asi do toho trúfne len niekto, kto sa v Linuxe vie aspoň trochu pohybovať a dokáže čítať dokumentácie. Každopádne vrelo odporúčam, sám som vďaka nemu pár krát identifikoval celkom rýchlo problém.

Článok bol zobrazený 15184 krát a obsahuje 510 slov
Pridané 15. decembra 2016