Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 20. apríla 2024
Čas: 06:06:41, 1713586001, @212
Meniny má: Marcel, Hvezdoň
IP adresa: 3.133.109.211

64 vlákien + 64 GB RAM = žiadny problém

Už dlhšie sme vo firme uvažovali, že prejdeme z VPS (virtuálny server) na dedikovaný server (fyzické železo). Cena za VPS bola už aj tak vysoká, že sa to pomaličky celkom približovalo k sume prenájmu za dedikovaný server skrz postupného zvyšovania parametrov VPS. Ak dobre pozerám staré faktúry, tak za VPS to vychádzalo ročne na 1 240 € a za prenájom dedikovaného servera to je 2 380 € ročne bez DPH.

Pridané 5. júna 2022

Náradie asi do života, ja netuším

Každý chlap by mal mať nejaké to ručné náradie a ja som mal pred rokom mániu v nakupovaní. Začal som si robiť zbierku nejakého náradia, nech mám keď budem potrebovať čosi opraviť, pokaziť a opäť opraviť. Zjavne som to trochu dosť prehnal, ale tak teraz s tým už nič nenarobím. Všetko čo som našiel som chcel a to bola zjavne chyba, všetko človek mať nemôže, ináč nechá niekoľko výplat v takýchto blbostiach a popravde by som vedel ešte objednať rôzne náradie čo by som zobral, ale popravde viem, že ho nikdy aj tak nevyužijem.

Pridané 31. mája 2022

Multimeter Fluke 115 - ďalší darček

Minulý rok v novembri mi docválal darček (sonda IntelliTone Pro 200 Probe) za nákup multimetra Fluke 289. Keďže by som sa chcel v blízkej budúcnosti vrátiť k bastleniu a hrať sa s obvodmi, tak som si povedal, že si kúpim nejaké lepšie náčinie, aj keď na moje potreby je Fluke 289 asi poriadny luxus. Kvôli rozmerom môžem skladovať len prenosné zariadenia, keďže si nemám kde spraviť nejakú veľkú kuticu so stolnými zariadeniami a preto som chcel kvalitnejší prenosný multimeter. Mal som možnosť ho ale kúpiť o dosť lacnejšie a k tomu si vybrať ešte nejaký hodnotný darček, tak som nenašiel žiadny dôvod ho nekúpiť.

Pridané 23. apríla 2022

Hranie sa na „majstra“ murára po druhé

Napojím sa na predchádzajúci článok ako som sa pustil do murárčiny a začal som tak trochu fušovať majstrom do remesla. Čiže sa mi za ten mesiac podarilo vytiahnuť priečky až po strop, natiahnuť lepidlo, sieťku a druhú vrstvu lepidla. Jedine kde som stihol natiahnuť len lepidlo a sieťku je WC, ale ako som mal plán, tak som to aj do posledného víkendu stihol. Samozrejme to robím len cez soboty a preto nejde ta práca rýchlosťou tachyónov. Voľno si šetrím na iné veci a nie na murovanie, trebárs elektrika a obkladanie, keďže pri tom sa asi zapotím.

Pridané 23. marca 2022

Od klávesnice k hraniu sa na murára

Kto by to bol kedy povedal, ale počas víkendov a voľna som sa dal seriózne na novú akčnú hru a tou je murárčina. Je to tak, pustil som sa do kompletnej rekonštrukcie bytu. Nechcelo sa mi hľadať nejakú partiu a predpokladám, že s veľkou pravdepodobnosťou by som ešte aj natrafil na kadejakých nímandov čo kazia dobré meno skutočným majstrom vo svojom obore.

Pridané 25. februára 2022

PAAS - parkovacia politika v Bratislave

Od 10. januára začala konečne platiť v troch častiach Bratislavy nová parkovacia politika a ja jej po týždni hovorím zreteľne jasné „áno“. Bola to celkom dosť dlho omieľaná téma a mám pocit, že sa aj štart spustenia posunul o nejaký ten piatok. Postupne by sa mali pridávať ďalšie a ďalšie časti Bratislavy rozdelené do celkom veľkého počtu zón čo samozrejme úplne chápem ak to má mať celé nejaký zmysel. Nebudem parkovaciu politiku vykresľovať v tom duchu, že by sa jednalo o nejaké výpalné, resp. by to mala byť iná forma zdaňovania tých čo majú auto. Tiež nebudem nadávať, že tu ubudli desiatky parkovacích miest na ktoré sa hlavne ľudia na fasbukoch tak všemožne sťažovali a sťažujú čo tak sem tam sledujem.

Pridané 17. januára 2022

Koviďáčik C19 a divadlo s Covid pasmi

O tom čo je korona vírus (skracujem na C19, prosím nemýliť si to so skratou C64, to je Commodore 64) sa rozpisovať nebudem a ani určite nemienim. Nie som lekár, odborník a ani pseudoodborník čo by ma oprávňovalo o tom čosi splietať ako väčšinu fasbukových odborníkov. Nájsť si o tom veľmi „cenné či nezmyselné“ informácie vie určite každý sám, ako ich dotyčný samozrejme spracuje je už vec druhá. Na túto tému som sa nikdy nechcel veľmi vyjadrovať, rozpisovať a konšpirovať že čo je, alebo naopak čo nie je pravda a iné nezmysli čo sú na internete zo strany médií či žabojašterov. Táto téma ma nezaujíma a nemyslím si, že som fundovaná osoba, ktorá môže verejne o tom čosi kecať. Aspoň trochu sa dúfam zlepšila hygiena, lebo tie hnáty si väčšina ľudí neumývala, ako som postrehol v reštauráciach, na pumpách a pod. Jedine na čom sa tak trochu viac menej zabávam a smejem je to, keď niekde natrafím na diskusie s prepojením témy C19 vs. 5G a snáď ovládnutí celého vesmíru...no presne a takí ľudia majú volebné právo :-) Nepozerám na to ani ako nejaký fanda 5G, lebo či miniem drahých 5 GB dát cez ktoréhokoľvek operátora pomocou 4G alebo rýchlejšie za pomoci 5G siete mi je úplne salám párek fuk. Radšej by som na mieste tých ľudí riešil tieto vysoké poplatky za dáta u operátorov ako nejakú beletriu ohľadom C19 v súvislostí s 5G.

Pridané 13. decembra 2021