Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: nedeľa, 28. apríla 2024
Čas: 14:28:04, 1714307284, @561
Meniny má: Jarmila, Prudencius
IP adresa: 13.58.216.18

Active Directory - Folder Redirection

Najprv si povedzme čo to vôbec je Active Directory. Active Directory je implementácia adresárových služieb LDAP firmou Microsoft na použitie v systéme Microsoft Windows. Služba Active Directory ponúka prostriedky pre správu identít v rámci siete danej organizácie, tiež ponúka funkcie nutné na centrálnu konfiguráciu a správu nastavení systému, používateľov a aplikácií. Pomocou služby Active Directory je možné zjednodušiť správu používateľov a počítačov, povoliť prístup k sieťovým prostriedkom pomocou jednotného prihlasovania a vylepšiť ochranu a zabezpečenie uložených informácií a komunikácie.

Pridané 26. februára 2014

Ako na GeoIP s využitím MySQL

Toto je stručný návod na využitie dát z MaxMind GeoLite City pomocou vyhľadávanie cez MySQL databázu. Nie každý webhosting má tuto podporu implementovanú priamo vo svojom systém s použitím PHP funkcii určených pre GeoIP lokalizáciu. Nemôžete si tam sami inštalovať programy či knižnice a nemáte možnosť si GeoIP nainštalovať binárne. MaxMind obsahuje databázu IP adries pre identifikáciu kontinentu, krajiny, mesta, zemepisnej šírky a dĺžky, ale aj informácie o organizácii, ktorej je IP adresa pridelená.

Pridané 21. februára 2014

Harman/Kardon NOVA

Reproduktory k počítaču používam prevažne len na hudbu, filmy, či občasne nejaké tie hry. Čiže som nikdy neriešil nejakú reprosústavu na kvalitnú reprodukciu zvuku. Vyše 8 rokov som používal Logitech Z-2300, čo boli vtedy asi najlepšie reproduktory v tejto kategórii na trhu, keď som ich kupoval. Pre mňa boli postačujúce a bola to úplne iná úroveň, keďže som mal predtým nejaké lepšie obyčajné plastové reproduktory. Tomu bolo tak, ale len donedávna a teraz je tomu všetkému už koniec.

Pridané 21. februára 2014

Čo je to RSS?

Pre tých čo sa ešte doteraz nestretli s pojmom RSS, tak jednoducho povedané RSS je XML formát určený na sťahovanie noviniek z nejakej web stránky. RSS umožňuje návštevníkovi prihlásiť sa k odberu noviniek buď celej web stránky, alebo jednotlivých častí ak to daná web stránka umožňuje. Možno ste sa stretli s názvom RSS feed či RSS kanál, ale všetko je to o tom istom a to poskytnutie nových článkov, komentárov či iných dát.

Pridané 11. februára 2014

Inštalácia FreeBSD + Apache, PHP, MySQL

Čo to vlastne FreeBSD je? FreeBSD je unixový operačný systém, ktorý vznikol z BSD verzie Unixu vyvinutého na Kalifornskej Univerzite v Berkeley. FreeBSD je pomerne spoľahlivý a robustný operačný systém, obsahuje podporu pre širokú škálu hardvérových platforiem. Je možné ho prevádzkovať na architektúre Intel i386 (vrátane Pentium a Athlon), amd64 (Opteron, Athlon 64 a EM64T), Alpha/AXP, IA-64, PC-98 a UltraSPARC, podpora ďalších platforiem je vo vývoji. Poďme teda k samotnej inštalácii. Táto inštalácia je svojim spôsobom jednoduchá záležitosť a väčšina to určite zvládne.

Pridané 10. februára 2014

Život študenta na vysokej škole

Toto snáď nie je ani potrebné nejako opisovať. Jedná sa o ilustrovaný život študenta na vysokej škole a aká je v skutočnosti pravda. Pre tých čo tam nikdy nezavítali a nevedia ako to tam chodí, tak sa aspoň zabavia... :-)

Pridané 2. februára 2014

Niečo o lenivosti

Lenivosť je neresť, ktorá spočíva v tom, že človek nerád pracuje, je záhaľčivý, nečinný, darobný. Lenivosť sa prejavuje v nechuti k práci. Lenivosť je dokonca podľa katolíkov hriech. Ešte že nie som katolík a neuznávam ani žiadnu vieru. Prečo o tom vôbec píšem? Sám som lenivý, vidno to aj na týchto "super" článkoch, ktoré v tomto blogu zverejňujem.

Pridané 25. januára 2014