Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: štvrtok, 25. apríla 2024
Čas: 04:03:52, 1714010632, @127
Meniny má: Marek, Izmael
IP adresa: 18.219.224.103

Madžong / mah-jongg

V spisovnej čínštine tiež ako ma-ťiang. Je to tradičná čínska hra s obdĺžnikovými kameňmi, ktorú zvyčajne hrajú štyria hráči. Známa je aj moderná verzia pre jedného hráča kde sa 144 hracích kameňov zamieša a rozloží na stole do určeného tvaru symbolizujúceho korytnačku. Hráč postupne odoberá dvojice rovnakých kameňov s cieľom rozobrať celú kopu.

Pridané 18. apríla 2014

Podrazy a falošnosť kamarátov

Toto bude môj najdlhší článok aký som kedy v živote napísal a vôbec niekedy ešte napíšem, to už radšej potom vydám rovno nejakú knihu. Vždy som sa riadil tým, že nikdy nie je nič v živote stratené pokiaľ za to bojuje aspoň jeden blázon a nájde sa samozrejme taký blázon, ale mýlil som sa celý život. Môžem byť blázon aký chcem, je to nakoniec aj tak jedno. Je to rok, kedy sa mi otočila chrbtom moja do vtedy najlepšia kamarátka a osoba ktorá ma niekoľko mesiacov len sprosto využívala a vodila za nos. Každému sa to v živote isto stalo a komu nie, tak žije v tomto svete ako poriadne naivný človek a verí všetkému čo mu kto naservíruje na tácke rovno pred nos ako som tomu veril aj ja. Každý má alebo mal takých priateľov, ktorí ho nakoniec časom podrazili, oklamali, či nejakým iným spôsobom poriadne sklamali. Mne sa to stalo tiež a už na začiatku vznikajúceho problému som to chcel vyriešiť ako dospelý človek, ale zistil som že chcem riešiť niečo čo sa nikdy vyriešiť nedá a ani nedalo, lebo pokiaľ má niekto niečo pekne naplánované a moja dovtedy najlepšia kamarátka, ktorá podporovala len dotyčnú osobu, tak to nikdy opačná strana, čiže v tomto prípade ja nevyrieši, lebo nie je čo riešiť. Najhoršie na tom je ale to, že je to ako by ste otvorili pandorinu skrinku, ale tak taký je predsa život, poprípade vraj osud ako mi bolo celý čas hovorené, ale v inom kontexte. Tento článok píšem hlavne pre tých, čo na mne minulý rok videli, že ma čosi neustále trápi a v podstate aj štve. Nechce sa mi to každému vysvetľovať zvlášť a taktiež je to moja verzia ak majú poniektorí náhodou inú verziu a majú voči mne nejaké predsudky. Či je správna nechám na uvážení každého z vás kto bude mať chuť si prečítať tento román a v podstate len škaredý podraz voči mojej maličkosti.

Pridané 12. marca 2014

Automatické zálohovanie dát

Keďže som už niekoľko krát potreboval niečo zálohovať, tak že sa o to nebudem starať a nechcem zbytočne zháňať nejaký vhodný softvér, ktorý by bol pravdepodobne aj platený, alebo by som sa s ním musel zoznámiť, tak som si spravil malý a jednoduchý script, ktorý možno niekto využijete. Dlho som rozmýšľal, že aký typ zálohovania zvoliť a najlepšie bude asi rotovanie za posledný mesiac.

Pridané 10. marca 2014

Krimpovanie konektorov

Pre bežné siete sa používa kábel krútená dvojlinka (TP, Twisted Pair) a zapojenie konektorov RJ45 podľa štandardov T568A a T568B. Krútená dvojlinka vo výpočtovej technike označuje štvorpárový kábel (káblový zväzok), kde jednotlivé vodiče sú uložené v pároch, pričom páry sú skrútené navzájom okolo seba. Vodiče v páre sú rovnocenné (žiaden z vodičov nie je pripojený na zem, alebo zdroj napätia) preto sa takýto kábel označuje tiež ako symetrický. Kábel je určený pre prenos dát v počítačových sieťach.

Pridané 9. marca 2014

Dva km voľného pádu z výšky 3000 m

Niekedy v strede mája 2012 mi známa napísala na Skype, že našla na nejakej stránke kde sú zľavy tandemový zoskok z výšky 3000 metrov na letisku v Prievidzi, že už sú dvaja a či sa nechcem pridať k ním. Na takéto niečo ma človek dlho presviedčať samozrejme nemusí, keďže som sám mal v pláne niekedy na takýto zoskok ísť, tak som jej povedal, že idem. Mala už kúpene dva takéto kupóny a teda dokúpila ešte jeden mne, ktorý bol zároveň aj posledný z tuším 20 ponúknutých čo tam boli k dispozícií. Normálna cena tandemového zoskoku je okolo 150 € a takto sme cez tú zľavu na tej stránke zaplatili len asi 100 € čo je síce rozdiel, ale po tomto zoskoku by som dal za to aj tých 150 €

Pridané 8. marca 2014

Interaktívna mierka vesmíru

Osobne ma vesmír vždy fascinoval a nejakým spôsobom som sa aj oňho sem tam zaujímal. Sledujem v podstate pravidelne väčšinu správ, ktoré zverejňuje Nasa či Roscosmos. V minulosti som dokonca premýšľal aj nad tým, že by som si podal prihlášku na misiu osídlenie Marsu, ale registrácia bola ukončená niekedy minulý rok a ja som na to úplne zabudol. Jedná sa o misiu bez návratu samozrejme, ale o tom sa tu rozpisovať nebudem. Viem o tom, že prihlášku podalo aj niekoľko ľudí zo Slovenka. Samozrejme som si vôbec nemyslel, že by som sa dostal do užšieho výberového kola, keďže počet ľudí bol limitovaný na 24 a z tých asi 200 000 čo podalo prihlášku by bola veľmi malá pravdepodobnosť aby som prešiel čo i len cez prvé kolo.

Pridané 7. marca 2014

Thajské pivo Singha a Chang

Jeden môj dobrý kamarát a kamarátka boli na dovolenke v Thajsku a tak ma napadlo, že isto každému čosi donesú, nejaké magnetky a takéto podobné blbosti na čo ja nie som, tak som kamarátovi teda nepriamo naznačil keď už boli tam, že by mi mohli doniesť na ochutnanie ich národne pivo Singha.

Pridané 1. marca 2014