Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 26. apríla 2024
Čas: 00:13:02, 1714083182, @967
Meniny má: Jaroslava
IP adresa: 18.116.118.198

OLED gigantizmus priamo pred očami

Nebude tu reč o žiadnej chorobe, ale o giganticky gigantickom hernom 55“ OLED monitore z dielne Dell, ktorým je samozrejme Dell AW5520QF. Toto je jediné monštrum čo ponúka 4K UHD s jemným rozlíšením 3840 × 2160 px a so zobrazovacou frekvenciou 120 Hz, časom odozvy 0,5 ms, s podporou AMD FreeSync či NVIDIA G-Sync pre pekný a plynulý obraz, až 98,5% pokrytím DCI-P3, podsvietením AlienFX, podporou VESA, zabudovanými reproduktormi Waves MaxxAudio a isto ďalším eňoňuno vychytávkami o ktorých buď neviem, alebo ma ani nejako moc extra nezaujímajú :-)

Výroba klobás pred Vianocami  ·  Od stierkovania do sveta obkladania

Už dlhšiu dobu som premýšľal ako svoje NASA pracovisko prerobím, keďže som vymenil nedávno počítač a napadlo ma vymeniť aj hlavný monitor 32“ EIZO FlexScan EV3237 do ktorého som čumel asi 12 až 15 hodín denne. Nebol to zlý monitor, ale pripadal mi už celkom malý a chcelo to proste niečo o trochu väčšie. Tiež sa mi nepáčila čierna akú monitor mal, ale tak to má problém asi každý monitor, keďže za to môže daná technológia panela. Od monitora som vzdialený 110 cm čo je na 32“ monitor asi celkom dosť. Neviem to moc posúdiť, ale 4K rozlíšenie som si na ňom nemohol dovoliť používať skrz takej vzdialenosti. Takže som sa rozhodol nájsť niečo iné, snáď aj väčšie a chcel som už brať do úvahy aj to, že mám v počítači grafickú kartu za tri tisícky.

Napadlo ma pozrieť či je už konečne nejaký výber OLED monitorov a tak som zistil, že sa tomuto Dellu za asi pol roka celkom dosť znížila cena, čo ma samozrejme dosť zaujalo. No mať pred sebou 55“ monitor je asi už fakt perverzné a tak som pozrel aj iné monitory, že či nenájdem niečo iné. Je ich na trhu celkom dosť, kadejaké super širokouhlé, zakrivené a neviem aké, ale nič konkrétne ma nezaujalo a všade bolo nejaké veľké mínus. Začal som premýšľať nakoniec nad týmto Dellom a aj o niečo ešte väčším herným monitorom 65“ HP OMEN X 65, ale to by už bolo asi poriadne zverstvo. Od toho HPčka som nakoniec upustil, keďže som sa v nejakej recenzii dozvedel, že obsahuje zo zadnej strany vetrák a je ho vraj aj celkom dosť počuť, čo ma odradilo a asi to je aj dobre, lebo 65" by bolo fakt že moc.OLED gigantizmus priamo pred očamiNa tomto OLED monitore ma zaujala hlavne jeho veľkosť, že je to OLED a má aspoň 120 Hz pri 4K, čo si vďaka grafickej karte NVIDIA Titan RTX môžem dovoliť pripojiť a zahrať si tak v 4K asi akúkoľvek hru ktorá na trhu je a v blízkej budúcnosti určite bude. Nebudem opisovať rozdiely medzi rôznymi technológiami ako je IPS, VA, OLED a pod. ale vďaka OLED technológii sú farby sýte a na úrovni profesionálnych monitorov, či prémiových televízorov. Na trhu sú samozrejme kadejaké OLED televízory, ale tento monitor je výrazne plynulejší a príjemnejší na hranie či prácu ako akýkoľvek televízor, už len tá odozva 0,5 ms hovorí za všetko. Tento monitor sa začal predávať koncom minulého roka a jeho uvádzacia cena bola okolo 4 000 dolárov čo si tak matne pamätám. Dnes sa dá konečne zaobstarať za trošku prívetivejšiu cenu 2 600 € a aj to len skrz nedávnemu zníženiu ceny z 2 900 € čo bol aj dôvod, že som už dlhšie nečakal. Možno sa dostane ešte nižšie, ale tak to vo svete elektroniky býva, že ceny klesajú a možno onedlho príde niečo ďalšie a novšie nad čím budem slintať ako nad týmto keď ho Dell uviedol. Sledoval som ho od uvedenia, ale vyvaliť za toto čudo asi 4 500 €, čo bola uvádzacia cena v EU, resp. u nás na Slovensku čo si tak trochu spomínam, tak to by som veru isto nedal, veď je to polovica nejakého bežného auta.

Čo by som ale na ňom uvítal je viac pripojení cez DisplayPort a možnosť obraz v obraze by sa tiež celkom hodila. Monitor má žiaľ len jeden vstup cez DisplayPort, 3x HDMI (jeden je z bočnej strany), USB Hub, slúchadlový a optický výstup. Reproduktory som vyskúšal len jeden krát, no na bežné počúvanie to asi stačí, ale ani ma to nejako extra nezaujímalo a popravde som ani netušil, že má nejaké integrované reproduktory. Mám reproduktory Harman/Kardon Sabre SB35 a majú určite lepší zvuk ako tie integrované v monitore, čiže toto ani neriešim.OLED gigantizmus priamo pred očamiJeho rozmery sú 123 cm × 72 cm × 8 cm a váži asi 25 kg. Keď som ale videl v akej obrovskej krabici je ten monitor uskladnený, tak som myslel, že ich tam je snáď aj viac :-) čiže na prevoz treba určite nejaké väčšie auto. Okrem vlastného stojana možno upevniť monitor aj na stenu pomocou VESA držiaka, osobne by som to vyriešil ináč ako to spravili oni, ale tak s tým už asi nič nespravím.OLED gigantizmus priamo pred očamiMonitor určite očarí nielen svojím herným vzhľadom, ale aj kvalitou obrazu ako sú dokonale verné farby v 4K rozlíšení. Nie že by ma jeho vzhľad nejako unášal, keďže ako prvé po rozbalení išiel rovno na stenu. Rozhodne má úžasný obraz vďaka OLED s individuálnym osvetlením pixelov a prakticky nekonečným kontrastným pomerom, čo dokáže vykúzliť takmer dych berúce detaily hry a je to skutočne vidieť ak to porovnám trebárs so starým monitorom. K maximálnemu výkonu monitora napomáha tiež jedinečný odvzdušňovací systém, ktorý odvádza teplo preč z monitora a ani po 15 hodinách nie je monitor prehriaty.

Jas dosahuje hodnotu len 400 cd/m2 a tohto som sa veľmi bál. Prešiel som snáď všetky recenzie ohľadom tohto OLED monitoru a našiel som aj jednu z nejakého Alzatechu, kde chlapík toto dával ako jedno veľké super mínus. No robím na ňom aj počas dňa a obraz je pomaly rovnaký ako v nočných hodinách, takže to asi len moc prežíval, alebo ho používal v skleníku kde mu naňho priamo svietilo slnko. Obraz je pekne viditeľný aj za väčších svetelných podmienok, takže to trošku moc preháňal. Netvrdím, že by nezniesol viac, ale nie je to až také strašné ako to opisoval vo videu.

Skúsil som na ňom spraviť aj UFO test a toto je fotka čo som spravil cez mobil. Na fotke je vidieť, že aká excelentná čierna na tom monitore je a zároveň aj to, že má monitor skutočne 120 Hz.OLED gigantizmus priamo pred očamiRozhodne to je veľká zmena oproti starému monitoru, ale dá sa na to zvyknúť. Čo som si ale za tie asi dva týždne všimol je, že ma menej bolia oči, resp. skoro vôbec. Neviem či to je skrz tomu, že tam mám permanentne 120 Hz, alebo skrz toho, že to je OLED, ale ani po 15 hodinách ma už nebolia tak oči ako pri pozeraní do EIZA čo som mal predtým.

Článok bol zobrazený 3671 krát a obsahuje 1097 slov
Pridané 10. augusta 2020