Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 19. marca 2024
Čas: 10:29:01, 1710840541, @436
Meniny má: Jozef, Sibyla
IP adresa: 18.205.114.205

17,5 litra za skoro 8000 €

Onedlho to budú tri roky, kedy som si skladal aktuálnu počítačovú zostavu na ktorej ešte píšem tento článok. Vtedy som chcel skúsiť prvý krát spraviť mini PC s výkonom ako majú desktopy, čo sa mi ako tak aj podarilo, ale tá cena a chladenie je zbytočne asi aj opisovať. Tento mesiac som sa dal na skladanie nového počítača. Neviem prečo, ale už vtedy sa predĺžil podľa vtedajšieho CEO Intelu z roku 2016 cyklus výmeny klasického počítača na takmer každých šesť rokov a asi sa z tejto štatistiky vymykám, lebo mňa očividne obišiel tento cyklus, alebo nepozná moju adresu. Aktuálnej zostave vôbec nič nie je, funguje stále rovnako a ja ju idem meniť, bláznovstvo.

15 litrov za skoro 4000 €  ·  Stará klasika - Super Mario

Jedine čo mi prekáža na aktuálnej 4000 € zostave je single výkon CPU, keďže v ňom mám serverový procesor, ktorý je naozaj vhodný len do serveru a nie do pracovnej stanice. Vtedy som si už povedal, že tak nezmyselne drahý počítač nikdy v živote nekúpim a asi som sa zas zmýlil. Rozhodol som sa ho vymeniť za pomaly dva krát drahší črep ako mám teraz. Väčšina ľudí si za takú sumu kúpi auto, motorku či nejakú ináč potrebnú vec a ja to vydrbem za skoro 18 litrov ničoho. Investícia asi ako keby som tie peniaze hodil do záchodu, pričom to ani nie je až tak na zaplakanie, ako skôr to, že si to aj uvedomujem a aj tak spravím takú kravinu.

Zvolil som o pár litrov väčšiu mini ITX skrinku, aby som bol schopný do nej už konečne narvať dlhú výkonnejšiu grafickú kartu kvôli hrám, čo je samo o sebe úplný paradox, keďže sa vôbec nehrávam a na počítači len programujem, pozerám filmy a video, internet a to je tak asi všetko. Zo začiatku som sa zahral pár hier na aktuálnej zostave, keďže na počítači čo som mal ešte predtým som mal ešte menej výkonnú grafickú kartu ako v tomto aktuálnom, aj keď v ňom mám len profesionálnu Quadro kartu. Môj plán je ešte vymeniť aj monitory za tri 32" palcové, ale to možno až na ďalší rok.17,5 litra za skoro 8000 €Čiže som si zvolil novinku na ktorú som natrafil úplne náhodou, reč je o Streacom DA2 mini-ITX v čiernej farbe. Je možné, že som ju mal asi medzi prvými na Slovensku, ak som nebol možno aj prvý. Veď aký debil by dal 200 € za trochu hliníka, kde dá maximálne ITX dosku. Skrinka je ale super, z každej strany deravá, dokonca aj z vrchnej a spodnej časti, čo ale nie je vidieť. Tam sú nainštalované aj prachové filtre, čo podľa mňa nemá zmysel keď z boku nie je, resp. len z jednej strany.17,5 litra za skoro 8000 €Ako je vidieť, tak zadná strana kde je vývod na konektory zo základnej dosky a sloty pre grafickú kartu, je možné otočiť o 180 stupňov a tým pádom bude doska taktiež otočená. To mi celkom dosť vyhovuje, keďže bude skrinka upevnená na stene a takto nebude skrinka dolu hlavou, ale len črevá v skrinke, lebo ju môžem dať len z jednej strany kvôli prístupu k nej a ak by sa toto nedalo, tak by som ju mal dole hlavou, čo by asi až tak nevadilo, ale pre dobrý pocit som to aj tak spravil.

Základnú dosku som zvolil opäť od ASRocku, presnejšie ASRock X299E-ITX/ac, aj keď je to už mám pocit rok stará doska. Tá disponuje socketom 2066, môžem do nej osadiť 4 x 16 GB RAM SO-DIMM, navyše má 1 x Ultra M.2 a zo zadnej strany je 2 x Ultra M.2. Ďalej tam je klasika ako pri aktuálnej doske čo mám ASRock X99E-ITX/ac, ktorá má tiež 6 x SATA3, WiFi, BT, 2 x LAN a integrovanú zvukovú kartu, čiže tieto veci ani neriešim, lebo ich beriem ako samozrejmosť.17,5 litra za skoro 8000 €Ako je vidieť na obrázku vyššie (vľavo je ASRock X99E-ITX/ac, vpravo je ASRock X299E-ITX/ac), tak staršia má toho viditeľne menej, možno aj preto že má len 2 x DDR4, no na novej sa mi páči, že je čipset ďalej od mosfetov, tak sa snáď nebude až tak prehrievať. Čo sa mi ale na novej zas pre zmenu nepáči, že tam je toho strašne veľa napchatého. Ako procesor som zvolil to najvýkonnejšie čo Intel aktuálne ponúka a to je Intel i9-9980XE. Je to 18 jadrový procesor s podporou HT, ktorý má 3.0 GHz na jedno vlákno, no podporuje aj TurboBoost 3.0 kde sa dá dostať až na 4.5 GHz, čo je už rozdiel oproti môjmu aktuálnemu Intel Xeon E5-2683 v4 2.10 GHz kde s TurboBoost 2.0 čo ten Xeon podporuje sa dá dostať len na 3.0 GHz. Čize konečne v single výkone to bude opäť zmena ako voľakedy keď som mal predtým Intel Core i7 990X Extreme Edition 3.46 GHz, kde to ale vedelo skočiť na 3.73 GHz. Takže tento Intel i9-9980XE bude určite pozitívna zmena oproti aktuálnemu stavu. No na druhú stranu jeho TDP je až 165W a pri taktovaní sa to bez problémov môže dostať cez 200W, čo je už naozaj dosť, veď ten Xeon má len 120W.

Chcel som skúsiť aj vodné chladenie, ale mohol by som jedine externé a to by bolo ďalších asi 1500 € navyše, čo je fakt dosť. Tak som zatiaľ zvolil chladenie na CPU od be quiet! - Dark Rock TF, čo je asi jediný veľký CPU chladič čo tam viem dať a zároveň vraj ochladí až 220W. Snáď bude dobrý a bude to ako tak tichá zostava, ináč mi nebude zostávať nič iné ako ísť skutočne do tej vody a to sa mi veru nechce, keďže o vodu sa treba starať. Neviem čo je na tom pravdy, ale vraj aspoň raz / dva krát ročne treba vypustiť celú sústavu, vyčistiť, znova napustiť a to sa mi veru nechce robiť.17,5 litra za skoro 8000 €Dostávam sa k najdrahšej položke v zostave a tou je grafická karta. Zvolil som opäť nezmyselnosť prvého stupňa, no na druhú stranu zas najvýkonnejšiu grafiku na trhu a tou je NVIDIA Titan RTX. Má k dispozícií 4608 CUDA jadier a disponuje 24 GB GDDR6 pamäte. Keď som ju rozbalil, tak som zostal prekvapený. Nikdy som takú drahú grafickú kartu nedržal v rukách a vyzerá naozaj luxusne, ale či sa oplatí za takú kartu dať 2700 € je otázne. Tak to je ale asi všade, že sa za prémiové veci platí oveľa viac peňazí.17,5 litra za skoro 8000 €Nikdy v živote som nemal nejakú silnejšiu hráčsku kartu, vždy len lacné skoro kancelárske karty ako NVIDIA GT 440, alebo takú slabšiu hráčsku kartu NVIDIA GTX 750 Ti. Tu som mal v aktuálnej zostave, kde som ju neskôr vymenil za NVIDIA Quadro K1200. Takže za nejakého hráča sa považovať skutočne nemôžem, ale teraz sa to zmení a zoznam hier čo si chcem na plných detailoch v 4K zahrať sa mi začína zapĺňať.

Zatiaľ som za tu zostavu vysolil okolo 5600 € ak dobre v hlave počítam a nemám nič funkčné. Lebo aj komponenty pochádzajú každý z iného obchodu, nič z toho zvyčajne nie je skladom a všetko býva na objednávku. Trebárs tá skrinka mala byť dostupná až niekedy koncom septembra ak si dobre pamätám, asi sa pár kusov dostalo aj do EU a došla mi skôr. Takže to v tej zostave vyzerá dosť prázdno a bojím sa toho, že to všetko čo tam chcem dať, tam asi nenatlačím a budem musieť nejako improvizovať.17,5 litra za skoro 8000 €Zatiaľ mám teda nakúpene len toto a premýšľam aký zdroj zvoliť, lebo malé SFX verzie sú hlučné a veľký ATX, ktorý by tam ako tak vliezol s menšími úpravami, som našiel len jeden jediný. Takže moc na výber nemám a buď zoberiem 850W SFX zdroj, alebo 1000W ATX zdroj, ktorý by bol presne po grafickú kartu s tým, že by som z toho zdroja viac konektorov nepoužil, lebo grafika by mi asi časť konektorov prekryla. Taktiež nie som rozhodnutý ešte o pamäti akú zvoliť, keďže výber DDR4 SO-DIMM nie je tak pestrý. Určite chcem 64 GB RAM, len neviem od ktorého výrobcu a akú frekvenciu zvoliť, podľa toho sa líši aj cena samozrejme.

Ďalej tam chcem určite pripojiť ako systémový disk Intel SSD Optane 905P 480 GB, ako zálohovací disk Intel 760p M.2 512 GB a disk na nejaký bordel, hry a neviem aké iné kraviny Intel 660p M.2 2 TB. Ak toto všetko bude, tak by som tam veľmi rád niekam strčil 6 X 2TB SATA disky a mal z toho RAID 0, ale bojím sa toho, že to tam nenapchám, takže to bude hudba budúcnosti a predstavivosti. Čiže ešte musím do tej zostavy natlačiť asi 2000 - 2500 € aby som ju spojazdnil a mohol vymeniť za aktuálnu.

Článok bol zobrazený 3913 krát a obsahuje 1430 slov
Pridané 29. mája 2019