Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 19. marca 2024
Čas: 09:43:38, 1710837818, @405
Meniny má: Jozef, Sibyla
IP adresa: 23.20.220.59

Agrokruh - kruhové polia v tvare špirály

Pár večerov som strávil nad prezeraním a čítaním ohľadom systému Agrokruh a povedal som si, že tomu spravím aspoň takto menšiu reklamu, lebo to je celkom dosť zaujímavá téma. Agrokruh je systém určený na aplikovanie princípov trvalo udržateľnej distribúcie a pestovania zeleniny. Jeho súčasťou je zariadenie na obrábanie pôdy v riadku v tvare špirály. Táto technológia umožňuje aplikovať trvalo udržateľný rozvoj v podmienkach malej rodinnej farmy so zameraním na zeleninu v biokvalite. Jedinú jeho nevýhodu vidím v nasýtení väčšej populácie, to by ale museli chcieť agro firmy aplikovať do praxe a nemyslím si, že sa niečo také niekedy stane.

PAAS - parkovacia politika v Bratislave  ·  Príprava podkladu pred stierkovaním

Za celým týmto systémom Agrokruh stoji p. Šlinský, ktorý pestuje zeleninu na jedenie a nie na predaj. Spočiatku pracoval na jeho vývoji počas pestovania z ktorého musel vyžiť, no postup vývoja sa urýchlil, keď sa pridávali ďalší pestovatelia, lebo pôda sa používaním systému Agrokruh dostávala do optimálnejšieho stavu a človek sa až tak nenarobí, čo je vidieť aj na videách nižšie. Dnes je systém Agrokruh plne postačujúci na to, aby sa mohli začať stavať ďalšie farmy, lebo úroda je už kvantitou i kvalitou veľmi uspokojivá.





Podstatou Agrokruhu je vytvorenie kruhových polí s riadkom v tvare špirály, ktorý je obrábaný otočným ramenom len na elektrický pohon v kruhu. Čiže základnom tohto automotorizovaného systému s vysokou presnosťou zásahu na ošetrovanú plochu je otočné rameno, ktoré spracúva plochu v špirále za pomoci len jedného slabšieho elektromotora. Výkon motora je úplne minimálny a tu má výhodu oproti veľkým poliam, ktoré obrábajú agro firmy a družstvá ťažkou technikou. S týmto systémom nie je potrebné na obrábanie tej istej plochy toľko energie ako v prípade ťažkej techniky.

Taký traktor, kombajn či iná ťažká technika musí minúť viac energie s fosílnych palív na to, koľko energie vôbec obsahuje celá úroda čo sa musí spracovať, nehovoriac o degradácii pôdy samotnou technikou. Samozrejme to je len jedna z výhod, čo mi prišla na tom systéme Agrokruh. Je jasné, že obrábanie ťažkou technikou je oveľa rýchlejšie a komfortnejšie, ale podľa mňa by sa to určite dalo nejako skĺbiť, pričom by to nebolo tak finančne náročné ako ťažká technika. Taktiež nikde nie je napísane, že rovné polia sú efektívnejšie, to je len pozostatok toho, že sa v minulosti na obrábanie pôdy používali napríklad na ťahanie pluhu zvieratá s ktorými sa nedalo tak jednoducho otočiť a preto sú všade polia riešené na dĺžku. Čiže takto zaužívané to v poľnohospodárstve aj zostalo, ale to neznamená že neexistuje niečo efektívnejšie.

Na toto otočné rameno, alebo ináč agrotechnický most je možné pripevniť rôzne nástroje a zariadenia na obrábanie pôdy podľa toho čo sa bude momentálne na tejto ploche robiť. Prídavné zariadenia môžu byť jednoduchšie, čiže poháňané len silou pohybu ramena alebo zložitejšie, kedy sú osadené zariadenia s vlastným elektromotorom. Napríklad rýľovací stroj, sejačka, hrobkovač, kombinácia rotačného kypriča a hrobkovej radlice, alebo pracovná plošina na ručné vykonávané práce. Tu je asi jediný veľký problém, prečo sa niečo také nepoužíva na veľkých a dlhých poliach, ktoré obhospodarujú agro firmy a družstvá. Lenže takto by sa aspoň v obciach znížila podľa mňa nezamestnanosť a myslím si, že taká agro firma, či družstvo by aj tak asi ušetrilo, ale do tejto témy radšej nezasahujem, lebo sa tomu vôbec nevenujem a neviem v podstate nič o tejto problematike financovania v poľnohospodárstve.



Optimálna rozloha sú dva hektáre a na tejto rozlohe môže byť až 15 týchto kruhov, ktoré by obrábalo päť takýchto mostových nosičov náradia. Túto rozlohu dokážu ovládať len dvaja ľudia, čiže podľa mňa by sa to dalo využiť aj na väčšej ploche a každú by mal na starosti iný pár ľudí, ale to je len môj laický názor na to. Poslednú dobu keď cestujem či už autom alebo vlakom, tak sledujem polia a podľa mňa by to nebolo až také tragické. Možno by to bolo aj menej nákladné čo sa financií týka, plus by to podporilo zamestnanosť v celom regióne a určite by sa našli ľudia, čo by do takej práce chodili veľmi radi.

Každopádne motívom Agrokruhu nie je zisk, jeho cieľom je dať malému farmárovi možnosť vypestovať dosť úrody na to, aby prežil z predaja a pritom neničil prírodu. Agrokruh je systém, v ktorom je rešpektovaná požiadavka na udržanie a podporu života v pôde i na jej povrchu, čo pri ťažkej technike nikdy možné nebude, lebo systém Agrokruh využíva ale zároveň neznásilňuje rovnováhu mnohých foriem života vo voľnej prírode. Plodná pôda musí obsahovať živiny a baktérie prospešné konkrétnemu typu pestovanej zeleniny a takéto baktérie sa nachádzajú v pôde v hĺbke do jedného metra, lebo nedokážu prežiť kontakt s kyslíkom. Moderné technológie, čiže vrátane ťažkej techniky, ktoré obrábajú pôdu fungujú na princípe prevracania hornej vrstvy pôdy a každým zásahom veľká časť prospešných baktérií zahynie a pôda sa tým pádom znehodnocuje, nehovoriac o kadejakých agro chemikáliách, ktoré sa používajú.

Toto by mal tento systém Agrokruh eliminovať, keďže na obrábanie sa nepoužíva niekoľko tonová technika, zároveň nezasahuje do takej hĺbky aby dochádzalo k poškodeniu pôdy a tým pádom je pôda hodnotnejšia. Človek sa takto na pultoch v predajniach nemusí potom biť do hrude, že kupuje len BIO produkty a pritom si neuvedomuje, že pestovanie v poľnohospodárstve je všetko biologický proces a nemusí to označovať štítok BIO. O čo je menej BIO produkt z úrody takéhoto systému oproti tomu čo dodá nejaká agro firma, ktorá kvôli vysokému predaju spraví čokoľvek a na etikete svieti veľký nápis BIO.



Systém ako taký ma dosť zaujal, hlavne jeho jednoduchosťou a efektivitou. Viac videí na túto tému si už nájde každý sám si myslím...

Článok bol zobrazený 5219 krát a obsahuje 908 slov
Pridané 12. júna 2019