Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 19. marca 2024
Čas: 12:56:48, 1710849408, @539
Meniny má: Jozef, Sibyla
IP adresa: 52.205.218.160

Apgrejd mojej kozmickej mašiny

Nie je to až tak dávno čo som vymenil svoj starý, ale stále celkom nadpriemerný počítač za úplne nové delo. Už vtedy som si povedal, že dať skoro 4000 € za počítač je už asi moc a nehrozí aby som na ňom tak skoro robil nejaký upgrade. Keď sa to tak vezme, tak je to tretina motorky čo by som chcel, alebo polovica nejakého lacnejšieho nového auta. Fakt blázon, hoďte naňho sieť... Počítal som ale s tým, že by som niekedy za pár rokov vymenil aspoň grafickú kartu, keďže som tam mal GTX 750 Ti v low profile prevedení a premýšľal som nad nejakou výkonnejšou. Síce nemám moc na výber, keďže skrinka ktorú mám je aká je, čiže výber je defakto zúžený len na pár grafických kariet čo tam dokážem napchať a tu najvýkonnejšiu bez zasahovania do skrinky som tam už mal, ak nepočítam profesionálne grafické karty. Mohol by som tam dať aj nejakú klasickú, ale musel by som pre ňu do bočnice vyrezať otvor a nejako pekne vymyslieť aby to nevyzeralo škaredo.

Fotografia celej Zeme z novej sondy  ·  Let's Encrypt na vlastnej mašine

Nakoniec som to ale vymyslel ináč, keďže som mal v pláne vymeniť aj svoje staré 24" LCD EIZO. Čiže pred pár týždňami som kúpil nové 31,5" 4K LCD EIZO a to ma rovno viedlo aj ku kúpe novej grafickej karty. Mal som to síce v pláne až za pár rokov, ale GTX 750 Ti mala možnosť pripojiť monitor len cez DVI a HDMI. Čo je pri 4K dosť naprd, lebo v oboch prípadoch to dá len 30Hz pri 4K rozlíšení čo je podľa mňa úplne nepoužiteľné.Apgrejd mojej kozmickej mašinyKúpil som si presnejšie EIZO FlexScan EV3237, ktorý má DVI, HDMI a 2xDP. Čiže som sa hneď po kúpe začal obzerať aj po novej grafickej karte, ktorá by mala DisplayPort a tu nastal môj problém. Nechcelo sa mi ani trochu riešiť vyrezávanie otvoru do bočnice aby som tam natlačil nejakú výkonnejšiu grafickú kartu, ktorá by mala aj DP a tak som sa rozhodol, že skúsim niečo profesionálne. Našiel som si PNY NVIDIA Quadro K1200 DP 4 GB, ktorá je v prevedení low profile a disponuje až 4xminiDP čo je mini DisplayPort konektor.Apgrejd mojej kozmickej mašinySíce jej cena je na úrovni nejakej výkonnejšej grafickej karty čo si kupujú hráči, ale tak čo už. Jediné čoho som sa bál je, že sa na nej moc nezahrám. Opak bol ale pravdou a úplne bez problémov mi na nej ide viac aj keď starších hier na 4K rozlíšení na plných detailoch, čo sa mi páči. Pričom na tej GTX 750 Ti mi niektoré hry nešli poriadne ani na FHD, nechápem. Keďže má karta 4xminiDP, tak premýšľam ešte nad kúpou ďalších dvoch alebo troch lacnejších monitorov aby som už úplne zabudol na nejaké prepínanie sa medzi oknami :-)Apgrejd mojej kozmickej mašinyTu nájdete dva predchádzajúce články o stavaní môjho nového dela, alebo skôr ako sa to v žiadnom prípade nemá robiť: "Výmena starého dela za novú raketu" a "15 litrov za skoro 4000 €"

Taktiež som dlho premýšľal nad nejakým NAS kde by som mal aspoň 20 až 30 TB na dáta, ale od toho som nakoniec upustil, keďže k dátam nepristupujem každý deň a zbytočne by sa mi celé dni točili platne v diskoch a tak som si nakoniec vytvoril vlastné "NAS". Mal som jeden asi rok či dva starý 4 TB USB disk a tak som dokúpil ďalšie dva rovnaké 4 TB disky. Všetky som zlepil obojstrannou páskou k sebe a vzniklo mi 12 TB "pole", ktoré sa dá kedykoľvek kapacitne zväčšiť ha ha :-)Apgrejd mojej kozmickej mašinySamozrejme je to len taký fór na záver...ale tie disky sú skutočne zlepené obojstrannou páskou.

Článok bol zobrazený 15288 krát a obsahuje 591 slov
Pridané 22. apríla 2017