Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 19. apríla 2024
Čas: 08:54:06, 1713509646, @329
Meniny má: Jela, Krescenc
IP adresa: 3.138.200.66

Platby cez PAY by square v PHP

Pred pár rokmi som tu zverejnil kus kódu na QR generátor PAY by square v PHP. Od tej doby ho stále používam na pár weboch a zatiaľ som nemal žiadny negatívny ohlas, že by platba cez takýto QR kód nefungovala, alebo s ním mal niekto problém. Premýšľal som nad tým, že ho vylepším a pridám k nemu vlastný QR generátor bez použitia Google API, ale asi by to bola strata času. Google API pre generovanie QR kódu nemalo doteraz snáď ani raz nejaký výpadok, aspoň som žiadny nezaregistroval.

QR generátor platieb PAY by square v PHP  ·  Služba CardPay cez Tatra banku v PHP

Princíp použitia QR kódu spočíva hlavne v tom, že QR kód vytlačený napríklad na papier sa zosníma kamerou na mobilnom telefóne, či čítačkou a softvér dekóduje textovú informáciu obsiahnutú v kóde. Samozrejme bežná QR čítačka moc veľa toho nezobrazí. V tom lepšom prípade zobrazí len nejakú zmes divných znakov, alebo nejakú chybu, no banková aplikácia si túto zmes znakov pekne dekóduje a podľa informácii, ktoré sa tam nachádzajú vyplní nejaký platobný príkaz obsiahnutý v tomto QR kóde. Takto nemusí dotyčný krkolomne opisovať údaje napríklad z faktúry od operátora, čo v dnešnom uponáhľanom svete celkom šetrí čas ak by bolo nutné zaplatiť desiatky či stovky takých faktúr.

Pôvodný článok sa nachádza tu: „QR generátor platieb PAY by square v PHP“. Návštevnosť toho článku sa za ten čas celkom zvýšila a čo som pozeral dáta zo štatistiky, tak si ho prečítalo už skoro 4 500 unikátnych ľudí a bol zobrazený vyše 20 000 krát. Nie je to síce nič prevratné za necelé 4 roky ak dobre počítam, ale odkaz na ten článok som už zaregistroval na pár weboch, videl som ho už aj na Facebooku a napadlo ma spraviť si taký menší „SEO“ test, že ako na tom bude tento novší článok v porovnaní s tým starším o pár rokov.

PAY by square môže obsahovať údaje pre platobný príkaz, hromadný platobný príkaz, trvalý platobný príkaz či zriadenie inkasa a môže obsahovať až 5 bankových účtov vo formáte IBAN podľa tohto báječného super štandardu, ktorý sa používa len na Slovensku. Nechápem, prečo nemôže byť tento štandard celosvetový, ale isto ide len o prachy.

STIAHNUŤ
QR GENERÁTOR PAY BY SQUARE V PHP

Na internete je toho stále ohľadom generovania PAY by square v PHP celkom málo a možno to niekomu opäť pomôže. Za tých pár rokov, mi napísalo asi do 100 ľudí, čo mi za to buď poďakovali, alebo potrebovali radu. V minulosti som niečo napísal aj o službe CardPay cez Tatra banku a ak by to niekoho zaujímalo tak hor sa do čítania „Služba CardPay cez Tatra banku v PHP“. Nachádzajú sa tam aj skripty na vytvorenie a overenie platby. Aspoň bude tento článok slúžiť ako taký menší rozcestník k týmto dvom článkom, keďže si moc nemyslím, že ešte niečo v budúcnosti podobne napíšem a nechcem aby tie dva články zapadli prachom.

Článok bol zobrazený 4250 krát a obsahuje 465 slov
Pridané 31. júla 2020