Prerábam, prerábaš, prerábame... · Príprava podkladu pred stierkovaním
Ako prvé bolo potrebné pomlieť všetko mäso. Následne sme museli pomlieť aj mastné, aby klobásy neboli len čisté mäso. Také by potom asi nikto nejedol a boh vie ako by vôbec chutili.Mäso z jeleňa sme pomleli predtým ako mastné, toho mohlo byť asi 10kg, to si už nepamätám.Popritom sme museli samozrejme cítiť aj ihličnatý les v tekutej forme a pitný režim treba predsa dodržiavať aj v zime.Alchýmia okolo korenia a dochutenia je dôležitá, no pritom je vždy unikátna. Čiže klobásy chutia zakaždým ináč, treba skúšať a hľadať ten najlepší postup. Tento krát sa nám podariloich spraviť asi najlepšie, aspoň sme sa na tom zhodli, lebo si ich každý pochvaľoval.Všetko sa to následne poriadne premieša a nechá sa to aspoň deň postáť, nech prejdú chute.Pred delovaním do čreva, sme si ako vždy spravili aj ochutnávku, že čo to je zač. Už vtedy sme vedeli, že budú asi najlepšie.Po ochutnaní, resp. doslova nažratím sa, ideme pomocou dela napĺňať črevá....a takto vyzerá výsledok našej „ťažkej“ práce, už aj po údení.