Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 26. apríla 2024
Čas: 22:09:08, 1714162148, @881
Meniny má: Jaroslava
IP adresa: 18.221.41.214

Nové raketové delo konečne poskladané

Prednedávnom som si postupne začal nakupovať komponenty pre nový počítač. Chcel som zostať naďalej verný ITX formátu ako v predchádzajúcom počítači a tam moc na výber čo sa highendu týka nie je. Veľmi dlho mi trval výber aj samotnej skrinky, nepáčia sa mi klasické formáty čo každý bežne používa a posledné tri zostavy som mal v skrinkách, za ktoré by bežný človek nevyhodil peniaze. Ja som zvolil tento krát Streacom DA2 čo je mini ITX skrinka (objednal som ju z TichéPC.Sk). Je do nej možné osadiť aj silnú grafickú kartu, čo som pre tento krát chcel mať v novom počítači. Doteraz som mával síce silné počítače čo sa procesorového výkonu týkalo, ale vždy som tam mal grafickú kartu typu zobrazovadlo a tým to asi haslo.

Od stierkovania do sveta obkladania  ·  Programovanie zoznamky po druhé

V predchádzajúcom počítači som mal skrinku SilverStone CS01, kde bolo možné osadiť len low profile grafiku, kedy som zvolil asi jediné najvýkonnejšie čo som našiel na trhu a to bola NVIDIA Quadro K1200 4 GB, ale starý počítač je už bokom a ak niekoho o ňom čosi zaujíma, tak tu je niečo o ňom spísané.

Keďže som chcel highendový počítač v malej škatuľke, čiže opäť typ sardinky v konzerve, tak som nemal na výber a musel som zvoliť trošku staršiu dosku ASRock X299E-ITX/ac. Do nej som osadil Intel i9-9980XE, čo je 18 jadrový procesor s podporou HT, čiže zvládne spracovať naraz 36 vlákien. Je to asi zatiaľ to najvýkonnejšie čo som mal. Jedine čo ma štve, že stal vyše 2100 € a klesla jeho cena pri oznámení jeho nástupcu o tisícku ako reakcia na novinky od AMD. Dosku som vybavil štyrmi 16 GB DDR4 SO-DIMM modulmi, pričom som moc na výber veru nemal. Takže som zobral čo bolo za najlepšiu cenu v pomere cena / výkon k celkovej zostave. Keby doska zožrala 128 GB RAM a boli by také pamäte, tak do nej osadím určite 128 GB RAM, tej nie je nikdy dosť a bola by hanba mať v takej zostave len 16 GB RAM :-)Nové raketové delo konečne poskladanéProcesor chladím asi jediným chladičom čo som do tej skrinky natrepal a dokáže ako tak chladiť ten procesor, zvolil som be quiet! - Dark Rock TF. Ten mi v idle uchladí ten procesor na 55C, no v špičke nie je problém sa dostať na 90C. Tak ale čo by som chcel pri type počítača sardinky v konzerve, môžem byť asi rád, že sa to celé až tak moc neprehrieva.Nové raketové delo konečne poskladanéGrafiku som zvolil TOP čo medzi grafikami snáď je. Možno ju niekedy aj využijem, lebo doteraz som si ju vôbec neužil a to už používam nový počítač asi dva týždne. No nemala by mať problém na plných detailoch, najlepších nastaveniach a v 4K asi so žiadnou hrou ktorá na trhu je alebo v blízkej budúcnosti bude. Jediné čo jej môžem vytknúť je chladenie, neviem či návrhári niečo berú, ale to podľa mňa pokašľali. Neviem prečo niekto ešte v dnešnej dobe volí takýto typ chladenia a nie ten druhý kedy odvádza teplý vzduch cez zadnú stranu skrinky smerom von.

Do chladenia sa moc nerozumiem, ale toto je podľa mňa nezmyselné riešenie. Keď som ju testami poriadne vykúril, tak namiesto toho aby sa teplý vzduch odvádzal von zo skrinky, tak sa v podstate odvádzal spať do skrinky. Aj keď nemám pustené nič čo by ju mohlo poriadne rozpáliť, tak odvod tepla tam je ale dobrý, chladič je neustále horúci zo spodnej strany a bez záťaže som asi na 45C. Či je to veľa, neviem povedať, je to moja prvá silná grafická karta. Ako pozerám, tak som zabudol uviesť aký šrot som kúpil, je to NVIDIA Titan RTX 24 GB.

Taktiež ako je vidieť na obrázku vyššie som odstránil pôvodný ventilátor na zdroji a nahradil ho ventilátorom od značky Noctua. Neviem aký blbec dal do toho zdroja tú atrapu na ventilátor, ale neskutočne hučal keď sa roztočil. Takto ide asi na 300rpm nonstop z dosky a podľa teploty sa zvyšujú jeho otáčky. Vo vnútri to síce nevyzerá na nejakú výstavu, ale to mi je fuk, lebo skrinka nemá priehľadnú bočnicu a ani ma to nezaujíma ako to tam vyzerá. Toto neriešim už roky aký poriadok tam je.Nové raketové delo konečne poskladanéDisk som zvolil Intel 905P 480 GB 2,5“ verziu s U.2 konektorom na systém a softvér, keďže sa jedná o asi najrýchlejší disk navzdory tomu, že nepoužíva PCIe 4.0 a v testoch poráža aj tie. Nezaujíma ma, že nedokáže zapisovať či čítať takými rýchlosťami ako novinky čo teraz vychádzajú. Nikdy nebudem tak veľké dáta kopírovať, alebo čítať. No rýchlosti pri 4KB ako sekvenčné, tak náhodné sú na úplne inej úrovni a rozdiel som videl aj teraz pri prechode z Intel 750 čo som mal v starom na tento staronový Intel 905P. To ale pochopí len ten, kto by si to mohol porovnať. Zo starého počítača som použil v novom počítači tým pádom aj Intel 750 1,2 TB, čo je taktiež 2,5“ verzia s U.2 konektorom. Nemal by som s ním čo robiť a asi by som bol blbý ak by som ho tam nestrčil tiež a namiesto neho kúpil niečo iné.

Dokúpil som len jeden lowend Intel 660p M.2 2 TB a k nemu chladič, lebo hrozne pečie. Chcel som pôvodne Intel 760p, ale nikde nebol dostupný v takej kapacite a aj tak to je disk len na odpad, trebárs keď potrebujem niečo stiahnuť. Rozdelil som ho a na jednej časti mi rotujú zálohy, do týždňa tam bude rotovať asi 200GB záloh, tak nech neničím zápisy na inom disku a zostatok do 2 TB som nechal len na veci čo stiahnem. Keďže je skrinka malá a doska nemá konektory na U.2, tak Intel 750 a Intel 905P by som mohol pripojiť len cez redukciu. Problém tej redukcie je ale ten, že je moc vysoká. Našiel som na eshope priamo Intelu, že sa dajú kúpiť káble ktoré už majú v sebe redukciu na M.2 formát a sú 5x tenšie. Čiže som objednal od nich tieto dva káble, pričom jeden kábel stojí tuším $15, no s dovozom do Bratislavy ma tieto dva káble spolu vyšli na 100 €. Na fotke je aj Intel 730 240 GB, ale ten som nakoniec pred pár dňami vytiahol. Zvyšoval dosť teplotu diskom a dal som ho tam len preto, že neviem čo s ním. Podľa všetkého ho asi použijem na dáta a zálohy do serveru čo si mám v pláne zo starého počítača spraviť.Nové raketové delo konečne poskladanéČiže Intel 905P som použil na systém, ostatné disky som rozdelil na partície a pripojil k rôznym adresárom v celom systéme, čiže nepoužívam žiadne dementné písmenka. Áno, používam Windows 7 a je mi to jedno, som naňho zvyknutý a Windows 10 mi príde ako paródia na nejaký sitkom :-) nikto príčetný ten systém nemôže obhajovať, že aký je super a potrvá veľmi dlho, kým prejdem na niečo iné. Jediný problém čo som mal pri inštalácií bol ten, že doska už nemá USB 2.0 a musel som do inštalácie pridať ovládače na USB 3.1 aby som ho dokázal nainštalovať. Ináč s ním žiadny problém nie je.Nové raketové delo konečne poskladanéTakto vyzerá provizórne umiestnený kde bol jeho predchodca. No mám v pláne vymeniť aj monitory, tak podľa toho umiestnim skrinku za ne na stenu. Zatiaľ musí vydržať tak ako je teraz a snáď čoskoro s tým niečo spravím.

Zväčšil som aj svoje „diskové pole“ (fór). Začal som s troma 4 TB diskami, pridal som tam neskôr ďalšie dva 4 TB disky a teraz som naraz doplnil ďalších 5 ks 4 TB diskov. Čiže v konečnom súčte tam mám 40 TB na zálohy.Nové raketové delo konečne poskladanéNepotrebujem k ním nepretržitý prístup, takže mám v paži, že sa jedná o USB disky, ale majú dobrú cenu v porovnaní s klasickým 4 TB 2,5“ diskom. Jeden taký disk sa dá dnes kúpiť za asi 110 €, čo je celkom dobrá cena na disk určený na zálohovanie a zálohovať samozrejme treba.

Článok bol zobrazený 3816 krát a obsahuje 1304 slov
Pridané 17. novembra 2019