Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 19. apríla 2024
Čas: 14:12:10, 1713528730, @550
Meniny má: Jela, Krescenc
IP adresa: 3.12.36.30

Server ♡ 32 CPU + 32 GB RAM + 32 GB SSD

Už nejaký ten piatok bežím na novom počítači a popri tom vymieňaní starý za nový som sa pohrával s myšlienkou, že čo vôbec spravím so starým počítačom. Veď len za procesor Intel Xeon E5-2683 v4 som pred pár rokmi dal okolo 2000 € a je mi ľúto tie črevá predať za možno 2 - 3 stovky, ak by sa niekto našiel čo by to vôbec kúpil. Neskôr ma napadlo, že by som kúpil 1U rackovú skrinku a dal to celé do nejakej serverovne. Lenže platiť za to mesačne 60 - 90 € mi príde ako vyhadzovať peniaze von z okna. Nemám žiadnu aplikáciu čo by niečo také potrebovala a použil by som to maximálne možno na nejakých robotov čo by zbierali dáta, takže od toho som nakoniec upustil. Kamarát mi síce mohol dohodiť nejakú firmu, čo bude začiatkom roka robiť serverovňu a vedel by mi tam vybaviť nejakú lepšiu cenu, no nakoniec na to kašlem. Možno by to bolo okolo tých 20 - 30 € mesačne, ale aj tak by to boli asi zbytočne vyhodené peniaze.

WampServer 3.2.0 64bit + Memcache  ·  WampServer 2.5 64bit + Memcache

Na čo to sem tam využijem bude stačiť aj keď to budem mať doma na stene a nemusím platiť mesačne za niečo také celkom dosť peňazí, pričom si to pustím len ak to budem potrebovať. Napadlo ma si aj zaviesť ďalší internet s verejnou IP adresou a pripojiť to k tomu, ale čo ja viem či mi to na niečo bude. Takže som sa nakoniec rozhodol, že skúsim nájsť nejakú najmenšiu ITX skrinku. Stará skrinka kde som to mal predtým mala 15 litrov, chcel som ale niečo ešte menšie a nezaujímajú ma vôbec veľké skrinky. Ak to má byť pre ITX dosku, tak nech to ma čo najmenšie rozmery. Našiel som skrinku SilverStone ML05B Milo, ktorá má rozmery 35 cm x 10 cm x 20 cm a je to asi najmenšia skrinka s podporou SFX zdroja, nič menšie som nenašiel. Tu ale nastal problém s chladičom na procesor, keďže doska ktorú som mal v starom počítači ASRock X99E-ITX/ac a teda použil na tento „server“ má podporu len Narrow ILM a týchto chladičov je doslova len zopár.

Neviem prečo tam ASRock zvolili tento typ uchytenia, ktorý sa používal hlavne na serverových doskách, ale tak čo už. V starej skrinke som použil chladič NOCTUA NH-U9DX i4, ktorý má uchytenie Narrow ILM, ale je to celkom vysoký chladič a ten by som v tejto novej skrinke použiť nemohol. Po týždni pátrania po nejakom nízkoprofilovom chladiči som to už chcel vzdať a dať to všetko niekam na predaj. Nakoniec som našiel nízkoprofilový chladič NOCTUA NH-L12S, ktorý síce nemá podporu Narrow ILM, ale všimol som si na obrázkoch výrobcu, že obsahuje na základni diery aké ma asi každá NOCTUA, tak som to riskol a objednal ho. Hneď ako došiel, tak som skúsil použiť lišty ktorými je uchytený chladič k doske z NH-U9DX i4 na NH-L12S a hľa ono to pasuje a funguje. Chladič síce trochu vytŕča, lenže v skrinke je nejaká rezerva, takže to neriešim. Chladič aj tak nie je poriadne vidieť a ľutujem, že som takú skrinku nepoužil už pred pár rokmi. Celkom dobre chladí aj tento Xeon, ktorý má 120 W TDP, pričom NH-L12S má odporúčané max. 95 W TDP.Server ♡ 32 CPU + 32 GB RAM + 32 GB SSDZostala mi grafická karta NVIDIA Quadro K1200 4 GB, ktorá by mi bola v tej mašine nanič, keďže k monitoru to pripojené nebude a chcel som aby to malo čo najnižšiu spotrebu. Skúsil som prejsť všetky bazárové stránky, lebo som chcel nájsť nejakú najslabšiu grafickú kartu a v obchodoch sú len GT 710 či podobné alternatívy, čo ma aj tak dosť vysokú spotrebu. Našiel som inzerát s NVIDIA Quadro NVS 285 128 MB za 5 €, tak som ju zobral, lenže po pár dňoch odišla. Tak som tam nakoniec dal tú grafickú kartu čo som mal v starom počítači NVIDIA Quadro K1200 4 GB, lebo nemám nič iné čo tam dať. Možno ešte natrafím niekde na nejakú 2D grafiku s čo najnižším TDP, ale silne pochybujem, že nájdem niečo čo by za to stálo a už do toho nechcem určite nič investovať. Ak by mal niekto o tú K1200 záujem, tak sa mi ozvite a isto sa dohodneme (len osobný odber).

Našiel som grafickú kartu, čo by som tam chcel použiť, ale objednať sa dá len v Kanade a Južnej Afrike. Je to grafická karta SUNIX VGA0429, má len 16 MB DDR a 2 W TDP, ale cena je asi okolo 60 - 70 €, pričom sa nedá objednať na Slovensko, čo už... Ak by mal niekto podobnú 2D grafickú kartu s nízkou spotrebou a bola by low profile, tak by som ju kúpil.Server ♡ 32 CPU + 32 GB RAM + 32 GB SSDV starom počítači som mal ako hlavný disk Intel 750 1,2 TB, ale ten som použil v novom ako druhý nesystémový disk na dáta. Musel som teda navyše mimo skrinky a CPU chladiča dokúpiť aj SSD disk. Zobral som Intel Optane Memory 32 GB M.2, ktorý som zvolil len z dvoch dôvodov a to, že mi stačí 32 GB na systém, databázu a nejaké tie dáta a druhým dôvodom je rýchlosť pri 4 KB operáciách. Za tú cenu by som mohol kúpiť možno aj 256 GB M.2 disk, ale žiadny ani z drahších diskov nemá také rýchlosti čítania a zápisu pri 4 KB operáciách a mňa popravde nezaujíma nejaký test kopírovania filmu, či nejakého veľkého súboru, keďže to tam nikdy riešiť nebudem.

Mal som ešte aj Intel 730 240 GB 2,5 SATA, ktorý som chcel použiť taktiež v novom počítači, ale nakoniec som ho vybral a použil v tomto na dáta. Síce nemám páru na aké, ale možno tam neskôr spravím nejaký script na rotovanie záloh, alebo ho použijem pri sťahovaní nejakých väčších dát, kedy mi nebude stačiť kapacita toho 32 GB disku.Server ♡ 32 CPU + 32 GB RAM + 32 GB SSDPremýšľal som, že tam použijem ako systém FreeBSD a vrátim sa do čias kedy som sa s tým trochu hral, ale po dlhších úvahách som sa na to vykašlal. Nemám čas na to sa hrať a šperkovať si nejaký systém kvôli možno pár % lepšieho výkonu, či iných výhod, ktoré by to prinášalo. Takže som tam dal nakoniec Ubuntu Server 19.10, kde som si zatiaľ rozbehal Apache 2.4, PHP 7.4, Memcache a MariaDB 10.3. Trochu som vytuningoval nastavenia MariaDB, čo ma celkom baví robiť. Takto tam budem môcť skúšať nové veci a nemusím riešiť skúšanie na webhostingu, či localhost cez WAMP, ktorý používam.

Aj tak to chcem prioritne používať na nejakého crawlera pre pár webov, čiže to bude pustené len ak budem chcieť aktualizovať dáta. Je ale celkom dosť vidieť rozdiel, že ak má server viac vlákien a trochu viac RAM, tak nejaké generovanie dát je úplne iný level v porovnaní s VPSkom, čo si bežne ľudia berú ak chcú vlastný „server“ aj keď len virtuálny. O takých sa pár starám a ak to porovnám, tak mať systémové zdroje celého servera len pre seba je úplne iná liga oproti VPSku, kde sa taký server delí s inými o systémové zdroje fyzického stroja.Server ♡ 32 CPU + 32 GB RAM + 32 GB SSDKeďže mám úchylku všetko vešať na stenu, tak som premýšľal ako to uchytím na stenu. Použil som konzolu z Intel NUC čo mi zostala, tak som ju na to použil. Z druhej strany skrinky som teda vyvŕtal diery a pripevnil konzolu ku skrinke. Takto to dokážem pohodlne zavesiť na stenu keď sa k tomu podujmem a nemusím riešiť nejaké krkolomné uchytenie.

Takže celá zostava vyzerá nasledovne:

Skrinka: SilverStone ML05B Milo
Zdroj: Corsair SF600 SFX 600W
Základná doska: ASRock X99E-ITX/ac
Procesor: Intel Xeon E5-2683 v4
Chladič: NOCTUA NH-L12S
Pamäť: Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz
Grafická karta: NVIDIA Quadro K1200 4 GB
Grafická karta: NVIDIA GeForce GT 710 1 GB (upgrade 11.12.2019)
SSD na systém: Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2
SSD na zálohy: Intel SSD 730 240 GB SATA
Systém: Ubuntu Server

Je to celkom slušná zostava na takýto „server“ a aj tak som vždy premýšľal nad nejakým mini PC. Takto mám super výkon a nemusím riešiť nejaké mini PC s výkonom vedeckej kalkulačky. Mám 16 jadier s HT, čiže 32 vlákien, 32 GB RAM a 32 GB SSD na aplikácie a databázu.Server ♡ 32 CPU + 32 GB RAM + 32 GB SSDUž tam len nahádzať všetko potrebné a vyskúšať aký to bude mať výkon pri používaní.

Článok bol zobrazený 2532 krát a obsahuje 1362 slov
Pridané 5. decembra 2019