Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 19. marca 2024
Čas: 11:59:37, 1710845977, @499
Meniny má: Jozef, Sibyla
IP adresa: 54.157.61.194

WampServer 2.5 64bit + Memcache

Tento článok je určený skôr pre vývojárov web stránok ako pre nejakého bežného návštevníka. V predchádzajúcom článku som spomínal o využívaní Memcache vo svojom novom projekte pri ktorom sa učím PHP a MySQL. Osobne používam balík WampServer 2.5 64bit čo je balík, ktorý obsahuje v sebe Apache, PHP, MySQL a phpMyAdmin. Pre oživenie pamäti, Memcache je distribuovaná pamäťová cache databáza, resp. key = value databáza a patrí k najpopulárnejším technológiám na akceleráciu. Do tejto databázy sa uloží pod určitým kľúčom nejaká hodnota a následne sa pomocou daného kľúča táto uložená hodnota vytiahne.

WampServer 3.2.0 64bit + Memcache  ·  Pivár verzia 2.0, alebo začiatok alkoh...?

Nejedná sa databázu s prístupom na základe session, k danej hodnote nejakého kľuča sa dostane ktokoľvek a nie je viazaná na session. Databáza je veľmi rýchla a práca s ukladaním a vyberaním je veľmi jednoduchá a zvládne ju asi snáď každý. Memcache sa najčastejšie používa na ukladanie výsledkov z databázy, ktoré chceme cacheovať a nie je nutné ich pri každom načítaní znovu vyťahovať z databázy (MySQL, PostgreSQL, …). Takže Memcache sa skôr hodí na dynamicky generované web stránky. Je do nej samozrejme možné ukladať rôzne dáta pokiaľ to je potrebné a efektívnejšie ako ich neustále načítavať z nejakého zdroja. Takže ak vieme, že nejakú hodnotu, ktorú máme v databáze budeme používať častejšie a nemení sa, tak ju môžeme rovno uložiť do Memcache a tým odbremeníme databázu od zbytočnej požiadavky. Uistite sa ale, že server (webhosting) kde chcete svoju aplikáciu neskôr spojazdniť musí mať sprevádzkovaný Memcache.WampServer 2.5 64bit + MemcacheToto je návod na spojazdnenie Memcache databázy pre Windows 64bit, WampServer 2.5 64bit (Apache 2.4.9, MySQL 5.6.17, PHP 5.5.12, phpMyAdmin 4.1.14, ...). Ako prvé je potrebné si stiahnuť samotný Memcached server a Memcache extensions (rozšírenie pre PHP). Memcached server je vo verzii 1.4.4-14 64bit, Memcache rozšírenie je vo verzii 3.0.8 64bit a je určené pre danú verziu PHP 5.5.12, ktorá sa nachádza vo WampServer 2.5 64bit. Neviem na koľko sú verzie kompatibilné medzi inými PHP verziami, ale ak používate alternatívne programy a PHP verzia sedí tak by to malo isto fungovať, samozrejme sa jedna o 64bit verzie.

Tu si môžete stiahnuť archív, kde sa nachádza Memcached server a PHP rozšírenie. Po rozbalení v ňom nájdete 6 súborov. Súbory php_memcache.dll a php_memcache.pdb nakopírujte do adresára kde sa nachádzajú rozšírenia balíka WampServer 2.5:

c:\cesta_k_wamp\bin\php\php5.5.12\ext\

Ďalej treba Memcache rozšírenie pridať do php.ini aby sa pri spustení načítalo a to nájdete tu:

c:\cesta_k_wamp\bin\apache\apache2.4.9\bin\php.ini

V php.ini si nájdete „Dynamic Extensions“ a za ukončením komentára pridáte:

extension=php_memcache.dll

Takto sme nastavili inicializovanie Memcache rozšírenia pri štarte WAMPu, ktoré si už potom z kontrolného panelu môžete v prípade potreby vypnúť. V stiahnutom archíve je súbor admin.php, tento súbor si môžete premenovať a nahrať do www adresára, ktorý sa nachádza v:

c:\cesta_k_wamp\www\

Nájdete tam jednoduché štatistiky Memcached servera a na prístup je potrebné meno a heslo. Meno je memcache a heslo je password, to si ale na začiatku zdrojáka môžete zmeniť za aké chcete.

Prvú časť by sme mali teda spravenú, ak ste načítali daný admin.php cez prehliadač, tak sa isto nič nestalo a to preto, že Memcached server nie je spustený. V archíve, ktorý ste si odtiaľto stiahli nájdete súbory libgcc_s_sjlj-1.dll, memcached.exe a pthreadGC2.dll. Vytvoríme si adresár pre Memcached server napríklad tu:

c:\cesta_k_wamp\bin\memcached\

Do tohto novovytvoreného adresára prehráme tieto tri súbory, to je náš Memcached server. Následne sa dostaneme cez príkazový riadok (cmd.exe) do tohto adresára a server nainštalujeme pomocou parametrov:

memcached -d install

Server by sa mal takto nainštalovať ako služba. Následne ho spustíme cez príkaz:

memcached -d start

Pokiaľ nevybehne žiadna chyba na obrazovke, tak by mal byť server spustený. To si overíme tak, že si skúsime načítať cez prehliadač admin.php (treba mať na pamäti, že admin.php ma v zdrojáku ako názov server localhost a port 11211, čiže pri spustení memcached servera je možné že vybehne nejaké varovné okno firewallu, ktoré je treba povoliť aby sa dalo na tento port pripájať). Takto máme pod WAMPom alebo alternatívnym balíkom spojazdnený Memcache a môžeme ho využívať pri vývoji pokiaľ to človek s tvorbou webu mysli vážne a má v pláne využívať rôzne akcelerátory webu. Ako sa s Memcache pracuje nájdete na stránkach php.net. Ak by ho chcel niekto vypnúť a odinštalovať tak si myslím, že je to logicky vidieť ako na to. Pri vypnutí sa za -d použije stop a pri odinštalovaní služby sa za -d použije uninstall.

Článok bol zobrazený 5753 krát a obsahuje 770 slov
Pridané 26. novembra 2014