Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 19. marca 2024
Čas: 06:19:49, 1710825589, @263
Meniny má: Jozef, Sibyla
IP adresa: 44.204.164.147

Pivár verzia 2.0, alebo začiatok alkoh...?

Za pár dni by som mal mať podľa ťažkých matematických výpočtov 33 rokov. Na také okrúhle narodeniny sa treba trochu buchnúť po vrecku a splniť si nejaký sen. Teraz niekoho zarazí, že aké okrúhle, tak ale tie trojky predsa nie sú hranaté :-) Vždy som chcel mať svoje čapovacie zariadenie, ide sa na nejakú chatu, lyžovačku, alebo si len tak vonku načapovať niektoré obľúbené pivo nemusí byť od veci, veď baviť sa je dôležité. Myslel som si ale, že také čosi stojí pár tisíc € a teda som sa s tým ani nikdy nezaoberal. Viem že existujú aj ručné pípy, ale to nie je ono a začal som teda trochu pozerať čo je na trhu a nakoniec som si takú krásku zakúpil.

WampServer 3.2.0 64bit + Memcache  ·  Programovanie zoznamky - začiatky

Kúpil som si výčapné zariadenie PYGMY 25 od českej spoločnosti Lindr, ktoré je určené k profesionálnemu čapovaniu a chladeniu piva v domácom prostredí, či menšom komerčnom využití. Je to taký trpaslík medzi výčapnými zariadeniami a podľa parametrov by mala táto pípa vychladiť 20 až 25 litrov za hodinu, čiže 40 až 50 kvalitne vychladených pív za hodinu. Pípa zároveň obsahuje aj vstavaný vzduchový kompresor, čiže nie je potrebná CO2 fľaša či niečo iné a takto stačí len skrinka o váhe 16 Kg + súdok.Pivár verzia 2.0, alebo začiatok alkoh...?Samozrejme veľmi záleží na tlakovaní piva a pokiaľ sa sud s pivom tlakuje vzduchom, tak dochádza na hladine k chemickej reakcii a oxidácii piva. Čiže takto narazený sud vydrží iba 2 až 4 dni a potom pivo začne strácať chuť. Samozrejme toto platí len za predpokladu, že sa so sudom nebude manipulovať, sud nebude vystavený slnku a pod. Na druhú stranu sa dajú zakúpiť aj 15 litrové sudy, čo by som sám vedel za tie 4 dni vypiť. Takáto pípa nie je moc vhodná do kuchyne v domácnosti, ale ak sa jedná o nejakú víkendovú akciu, tak lepší výber asi nie je.

Pokiaľ sa sud s pivom tlakuje CO2 alebo Biogonom, tak narazený sud vydrží dlhšie ako v prípade vzduchového kompresora. Nepasterizované pivo vydrží za takých podmienok približne 14 dní a pasterizované aj dva krát toľko. Samozrejme v takom prípade je nutné počítať aj s cenou za plyn. Jedinou nevýhodou pozorovateľnou pri dlhej spotrebe sudu je fakt, že sa oxid uhličitý na rozdiel od vzduchu dostáva do piva. To spôsobuje veľké penenie a postupom času sa začne blížiť bublinkovej malinovke, ale to sa dá taktiež eliminovať menším sudom, ktorý sa skôr vypije. Takéto tlakovanie je vhodnejšie do domácich podmienok, lebo sud vydrží dlhšie.

Kúpil som si k nej aj komplet príslušenstvo, čiže sanitačnú výbavu na čistenie celej sústavy a taktiež všetky tri typy narážačov. Existuje narážač BAJONET, PLOCHÝ a KOMBI. KOMBI ale nepokrýva BAJONET a PLOCHÝ, je to tretí a odlišný typ narážača, lebo dosť veľa ľudí ten názov mätie ako som v rôznych diskusiách zaregistroval. Čiže ak chcem vedieť naraziť akýkoľvek sud, tak je nutné mať všetky tri narážače.Pivár verzia 2.0, alebo začiatok alkoh...?
...a takto vyzerá vo svojej celej kráse :-)

Jedna myšlienka na záver. Nepoznám technológiu sudov, ale divím sa, že nespravia sudy určené pre vzduchové kompresory s výhodami tlakovania aspoň CO2 aby sud vydržal bez problémov taký mesiac. Poprípade dva, tri, pol roka, resp. trvanlivosť nenarazeného sudu, šlo by to? Predpokladám, že z vrchnej strany ako sa sud naráža vedie trubica až na úplne dno sudu. Následne sa tlakovaním či už vzduchom alebo CO2 tlačí pivo ku dnu a pomocou trubice, ktorá funguje ako slamka vytláča cez ňu pivo von zo suda do chladenia a následne pohára. Takto je pivo priamo vystavené tlačenému vzduchu alebo CO2 a je teda v priamom kontakte, čo spôsobuje samozrejme nižšiu trvanlivosť. Podľa mňa by šlo spraviť to, aby trubica, ktorá slúži teda ako slamka šla po okraji sudu, resp. by boli steny sudu trošku širšie na jednej strane dajme tomu a medzi pivom a prieduchom odkiaľ tlačí vzduch či CO2 by bola dokonale zaizolovaná pohyblivá platňa, na ktorú by bol tlačený vzduch či CO2 a tá by následne tlačila pivo do trubice. Takto by tekutina nebola vystavená ani vzduchu či CO2 a sud by vydržal tak dlhý čas ako keby nebol narazený, lebo pivo by neprichádzalo do kontaktu so vzduchom, resp. CO2 a nedochádzalo by k chemickej reakcii a oxidácii piva. Vzduch či CO2 by sa nachádzal medzi narážačom a platňou, ktorá by takto oddelila pivo. Je to len môj predpoklad, že to takto funguje a podľa mňa by sa dala takto predĺžiť životnosť piva na niekoľkonásobok ak nie až na trvanlivosť nenarazeného sudu, ktorý určite vydrží pár mesiacov.

Článok bol zobrazený 8760 krát a obsahuje 737 slov
Pridané 6. marca 2018