Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 19. apríla 2024
Čas: 00:49:56, 1713480596, @993
Meniny má: Jela, Krescenc
IP adresa: 3.21.104.109

Google - operátor pri vyhľadávaní

Každý už minimálne raz v živote určite použil vyhľadávanie pomocou vyhľadávača Google. Väčšina z nás Google využíva dennodenne a je pomaly tak dôležitý ako vzduch, či voda. Čo si budeme klamať či nahovárať si niečo iné, je tomu proste tak. Operátor je teda znak, alebo súhrn znakov, ktoré sa používajú na zúženie výsledkov vyhľadávania, nie len vo vyhľadávači Google. Podobné alebo také isté sa dajú použiť aj napríklad cez vyhľadávač Bing. Čiže ak pre dané slovné spojenie vyhľadávame napríklad nejaký PDF dokument, tak si môžeme prácu pri vyhľadávaní uľahčiť takýmto operátorom. Google má samozrejme aj rozšírené vyhľadávanie, ale k tomu sa podľa mňa väčšina bežných ľudí ani nevie dostať, resp. ani netuší, že nejaké rozšírené vyhľadávanie Google vôbec má.

Som Predátor s termovíznym videním  ·  Chybové HTTP hlásenia

Rozšírené vyhľadávanie sa nachádza pri kliknutí už v zobrazených výsledkoch na Nastavenie a tam je schované Rozšírené vyhľadávanie. Každopádne je aj tak rýchlejšie a efektívnejšie si tieto operátory osvojiť a rovno ich používať pri písaní dotazu ako zabíjať čas nejakým študovaním rozšíreného vyhľadávania.Google - operátor pri vyhľadávaníÚVODZOVKY napr. "hľadané spojenie" - Úvodzovky slúžia na zúženie výsledkov, ktoré obsahujú konkrétnu frázu, resp. spojenie v úvodzovkách. Dá sa to napríklad použiť ak chcem vedieť či niekto prebral obsah z mojej či inej internetovej stránky. Stačí len skopírovať do úvodzoviek nejaký dlhší reťazec textu zo svojim obsahom a čakať čo Google vypľuje. Samozrejme použitie úvodzoviek je nespočetne veľa.

ZNAMIENKO MÍNUS napr. -slovo alebo s použitím úvodzoviek -"hľadané spojenie" - Mínus sa dá použiť v prípade ak potrebujeme vylúčiť z výsledkov buď jedno slovo, tam nie je potrebné použiť úvodzovky, alebo nejaké slovné spojenie, ktoré ohraničíme úvodzovkami. Povedzme, že potrebujeme nájsť niečo ohľadom jaguára, ale nie automobilky. Ak zadáme do Google len jaguár, tak nám vybehne ako prvý výsledok stránka automobilky. Pridal som za jaguár -auto a prvý výsledok sa zmenil na odkaz na Wikipediu - Jaguár americký. Samozrejme to je len zjednodušený príklad, na čo slúži znamienko mínus a taktiež na príkladoch používam slovenský Google.

SITE: napr. site:fecik.sk - site: slúži na prehľadávanie napríklad konkrétnej domény. Vieme, že tu mám blog a každý článok obsahuje adresu https://jan.fecik.sk/blog/NAZOV-CLANKU. Pokiaľ do vyhľadávania zadám site:jan.fecik.sk/blog tak Google vráti výsledky len z tejto konkrétnej domény v takomto tvare. Ak zadám site:fecik.sk tak zobrazí výsledky celej domény fecik.sk. Takto sa dajú zistiť trebárs problémy s indexovaním obsahu, či Googlebot vôbec danú internetovú stránku prehľadáva a indexuje jej obsah, alebo prehľadávať nejakú internetovú stránku efektívnejším spôsobom.

HVIEZDIČKA napr. štatistika * domén - Hviezdička slúži ako náhrada za neznáme slovo, či slovné spojenie medzi hľadaným výrazom. Google doplní všetky spojenia namiesto hviezdičky.

INURL: napr. inurl:pivna-verzia - inurl: vráti len zoznam výsledkov, ktoré obsahujú v url odkaze zadané slovo, či nejaký reťazec.

INTITLE: napr. intitle:"iPhone X pre iOvečky" - intitle: je v podstate to isté ako inurl: ale intitle: vyhľadá dané spojenie v názve stránok, resp. článkov. Samozrejme jednotlivé operátory sa dajú kombinovať, ako je vidieť použitie úvodzoviek v príklade vyššie. Takto zadaný dotaz vráti len jeden výsledok s mojim článkom.

OR napr: site:fecik.sk inurl:microsoft OR pcforum - Na doméne nemám žiadny článok, či adresu ktorá by vrátila nejaký výsledok pri site:fecik.sk inurl:microsoft. Dotaz som ale doplnil o OR pcforum a vďaka nemu vrátil relevantný zoznam výsledkov.

FILETYPE: napr. filetype:pdf - Pokiaľ potrebujeme zúžiť zoznam výsledkov napríklad len pre PDF dokumenty tak to docielime pridaním filetype do dotazu. Napr. potrebujeme nájsť nejaký cenník, tak použijeme filetype:pdf cennik.

Zúženie výsledkov podľa rozsahu dátumu docielime tak, že v zozname výsledkov klikneme na Nástroje a zobrazia sa rôzne možnosti. Zúženie vyhľadávania na základe rozsahu dátumu je možnosť s Kedykoľvek. Tam vieme nastaviť filter za poslednú hodinu až posledný rok, poprípade si nastaviť vlastný rozsah od - do.

Existujú samozrejme aj ďalšie operátory ako info:, define:, allinpostauthor:, allinanchor:, related:, cache: apod. ale tými je bežného človeka zbytočné zaťažovať. Operátor cache: je asi aj dobré spomenúť. Ak máme trebárs url adresu nejakého nedávno zmazaného článku, tak pri použití cache:http://adresa dokážeme načítať aj neexistujúci obsah ak ho má Google ešte v cache pamäti a tento článok si dokážeme takto jednoducho ešte stále prečítať.

Článok bol zobrazený 3646 krát a obsahuje 679 slov
Pridané 29. apríla 2018