Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 19. marca 2024
Čas: 07:42:19, 1710830539, @321
Meniny má: Jozef, Sibyla
IP adresa: 54.81.185.66

Demencia okolo iPhone X pre iOvečky

Predtým ako začnem, tak som si prezrel desiatky recenzií na YouTube, na rôznych weboch som si o ňom prečítal tonu článkov, recenzií a popravde som sa nikde do začiatku februára ani nedozvedel, že či sa dá vôbec z neho telefonovať. Dnes už ale viem, že to dokáže a snáď to nie je len v skúšobnej verzii. Po mesiaci možno zistím, že bude treba zaplatiť ročný poplatok ha ha :-) Posledné tri smartfóny čo som mal boli Nokia N9, Samsung Note 2 a BlackBerry Passport. Samsung Note som mal z nich najkratšie, skôr sa mi páčili alternatívne platformy a nie Android, iOS či ten nedorobok od Microsoftu. Pripomeniem takto na začiatok aj to, že telefón je aspoň pre mňa spotrebný materiál. Nech ma kto chce aký chce názor, ale je to tak a pokiaľ je medzi telefónom a jeho majiteľom pánom majiteľ, tak to aspoň pri bežných ľuďoch funguje, tak je všetko v poriadku. Ak je medzi telefónom a jeho majiteľom pánom telefón, tak daný jedinec pochádza zo stáda iOviec s určitou diagnózou a takých ľudí je ako som zistil celkom dosť.

Doména ITckar.sk je konečne moja  ·  Výroba klobás pred Vianocami

Trošku odreagovania takto na začiatok. Pamätám ešte časy ako si robili ľudia srandu z prvých iPhonov, že nedokážu odoslať a prijať MMS správy. Tiež si živo spomínam ako kolega v robote v tej dobe ktorý ho mal, presedel hodiny na internete, aby našiel funkčný návod na to ako to spojazdniť (mám pocit, že bol potrebný Jailbreak, aspoň to pri tom robil) a s druhým kolegom som si z neho robil vždy srandu, že čo to je za mobil, nech to zahodí. Taktiež si spomínam na CTRL+C a CTRL+V vtipkovanie okolo iPhonov, že sa nedal označiť nejaký text, následne ho skopírovať a prilepiť niekde inde :-) a určite je toho viac, ale ja nejako moc svet mobilov nesledujem. O tom asi svedčí aj ten fakt, že som za tie roky vystriedal len tri smartfóny.

Najdlhšie som zotrval pri BlackBerry Passport a popravde by ešte isto nejaký ten piatok fungoval. Na ňom sa mi páčilo, že aj keď BlackBerry obchod neobsahoval veľa aplikácií, tak sa na ňom dali spúšťať Android aplikácie, ktoré boli emulované a čo nebolo v jednom obchode, to sa dalo nájsť v druhom. Tam som chcel hlavne Sygic a pár hier od Rovio. Tento rok som ho chcel ale vymeniť už za niečo novšie, keďže má svoje roky. Batéria síce nevydrží tak dlho ako keď bol nový, ale tie dva dni dokáže ešte potiahnuť. Na trhu je mnoho rôznych značiek, no platformy zostali v podstate len dve a to Android a iOS. Iné ani nepočítam, lebo nestoja za reč alebo už po nich niet ani stopy. Netuším či Microsoft čosi má, pred rokom som videl nejaký smartfón od HP s Windows 10 ale od tej doby ani zmienka o nejakých nových Windows telefónoch, takže neviem a ani ma to nejako extra nezaujíma. BlackBerry to žiaľ zabalil s ich systémom a začali používať Android, čo je veľmi veľká škoda. Mal som len jeden Android telefón a to Samsung Note 2. Pred rokom som si zobral mobilný internet od Orange do notebooku aj s viazanosťou, ten ich tuším 30 GB balík a k tomu som zobral aj nejaký Android tablet za 100 € ale v normálnej hodnote okolo 500 €. Zostal som naďalej v presvedčení, že ako som cítil odpor k Androidu pred pár rokmi, tak sa ten odpor nezmenil. Chápem, že Android má svoje výhody a nevýhody, ale to mal aj BlackBerry OS 10, MeeGo v Nokii N9, iOS v iPhonoch či iné.

Pomaly v každej recenzii čo som čítal alebo pozrel na YouTube riešili či sa nový iPhone X číta X-ko, alebo 10. Keďže X reprezentuje rímsku číslicu 10 a tiež aj ten fakt, že je to 10 rokov od prvého iPhonu ak si dobre spomínam, možno som si to spojil s niečím iným, tak je to samozrejme 10 a nie X-ko. Či tomu telefónu ale niekto nadáva 10, alebo X-ko je mne osobne úplne jedno. Stále je to ten istý telefón, takže riešiť túto pripečenú vec je bezvýznamné a postrehol som, že to najviac riešia iOvečky.Demencia okolo iPhone X pre iOvečkyDnes je už cena iPhone X o niečo nižšia ako pri uvedení na trh, kedy stál tuším 1199 € v 64 GB variante a 1399 € v 256 GB variante. Dnes je už cena o 50 až 70 € nižšia ako pri uvedení, čo bolo niekedy koncom minulého roka. Každopádne sa jedná o jeden z najdrahších telefónov na trhu a určite si ho nedovolí každý. Nebudem rozpisovať či sa nejakej iOvci oplatí prejsť z nižšieho modelu na iPhone X, alebo nie. Nemám k tomu žiadne relevantné informácie, keďže som iPhone nikdy v živote nemal a možno som ho len pár krát za život držal v ruke. Tiež tu nenájdete ani to, aby si niekto nerozhodný kúpil radšej iPhone 8 či iPhone 8 Plus, lebo 8-čky sú klasický vzor predchádzajúcich modelov a majú v podstate to isté čo iPhoneX za nižšiu cenu. Holt, prémiové telefóny niečo stoja a ako ich má Apple, tak ich má aj Samsung, Sony či iný výrobcovia. Aj keď v ich prípade ceny nie sú až tak astronomicky vysoké ako v prípade iPhone X, ale tak Ferrari si tiež nekúpi každý kto po ňom baží a iné premiesňovadlo spraví tiež to isté za menší peniaz. Sám som pred svojim prvým smartfónom mal telefón za tuším 25 tisíc slovenských korún, jednalo sa o Samsung SGH-P520 Giorgio Armani, ktorý vedel akurát tak telefonovať, napísať krkolomne nejakú krátku SMS, poprípade jednoduché surfovanie po nete, ktoré aj tak stálo dosť často za houby. Mne sa ale páčila jeho veľkosť, takže iné veci ma nejako moc nezaujímali v tej dobe a ani nebolo moc na výber čo by sa mi pozdávalo.

iPhone X po novom disponuje možnosťou rýchlo nabíjania a tu sa tak trochu pozastavím nad jednou vecou. Ani nie tak nad tým, že konkurencia na Androidoch má tuto možnosť už dlhšie a ani nad tým, že je možné ho nabíjať bezdrôtovo čo už konkurencia vie taktiež nejaký ten čas. Tieto veci beriem pri iPhonoch s rezervou, viď začiatok tohto blogu s odreagovaním. Skôr sa pozastavím nad tým, že človek vypľuje Applu 1199 € alebo 1399 € za blbý telefón, ktorého náklady môžu byť maximálne pár stoviek a oni do tej dementnej škatuľky pribalia klasickú nabíjačku, ktorou sa ten telefón nabíja niekoľko hodín. Takže rýchlo nabíjačku v balení bude niekto hľadať márne. Túto vec som miestami videl hlavne v recenziách na YouTube akoby to iOvce ešte aj ospravedlňovali, lebo Apple. Čiže odporúčam Philips DLP2307V za 35 € a je možné ňou nabíjať dve zariadenia naraz a nedotovať blbý Apple kúpou predraženej nabíjačky, ktorá by vychádzala čo si aspoň tak spomínam na 70 € či tak nejako. Nechce sa mi to pozerať, všetci máte internet. Navyše ako iPhone 8 tak aj iPhone X disponuje stále Lightning konektorom. Je mi jasné, že je to ako taký štandard Applu za tie roky, ale keď nadrbú USB-C konektor/y do ich notebookov a asi aj iných zariadení, tak si to už podľa mňa zaslúžil aj iPhone 8 a iPhone X. iPhone X váži len 174 gramov, čo nie je až tak veľa ak to porovnám s mojim bývalým BlackBerry Passport ktorý váži 196 gramov. V mojom prípade to je úplne v pohode a pre mňa osobne plus. Videl som ale video, kde jeden exot pomaly plakal skrz toho, že je nový iPhone tak ťažký :-D ako vravím dementné iOvce (toto spojenie budem určite spomínať viac krát).

Tiež sa mi veľmi páči ako iOvečky vyplakávali, že iPhone X už nemá to senzačné Home tlačidlo. Videl som video nejakej blondíny, ktorá sa tam nad tým úplne rozplývala, že nový iPhone X je bez tlačidla, no úplny koniec sveta nastane kvôli tomu. Bolo už na čase že Apple konečne pochopil, že na displeji nemá čo robiť nejaké dementné mechanické tlačidlo. Tiež spomínala aj displej, keďže iPhone X nemá tlačidlo, tak nedisponuje samozrejme ani Touch ID a nahradilo ho Face ID. Niekde som čítal, že mal mať aj Touch ID priamo na displeji, ale spoločnosť čo to mala robiť to nemala hotové či také čosi, tak to tam ani radšej nedali a ja som sa nejako moc ohľadom toho ani nezaujímal. Na Face ID sú teda potrebné nejaké tie senzory a keďže chcel Apple využiť celú plochu prednej strany, tak vo vrchnej časti zostal taký zaujímavý výrez, ktorý zasahuje do obrazovky. Ak sa na to pozrieme z iného pohľadu, tak si dovolili vtesnať do nevyužitého miesta symetricky po oboch stranách časť displeja kde sa nachádza čas, stav siete a stav batérie. Otázne ako sa na to človek pozrie, tá blondína bol samozrejme klasický príklad blbej iOvečky, ktorá sa nad tým úplne rozplývala, že to nie je vôbec pekné a plno ďalších kecov okolo toho, ale za rok bude hovoriť ináč keď bude vymieňať svoj iPhone za ďalšiu novinku čo Apple vypustí. Čo sa displeja týka, tak iPhone X má OLED displej.

Najviac som sa zabával na väčšine recenziách hlavne na tom, že aj keď telefónu nie je už pomaly čo vytknúť, tak si niekto nájde úplne nezmysli, len aby danému produktu naložil ako sa len dá. Apple produkty sa mi osobne nikdy nepáčili, nikdy by som sa ich nezastával a ani s tým nebudem začínať. V minulosti sa mi páčil len Mac G5 čo sa dizajnu skrinky samozrejme týka, tiež sa mi páči Mac Pro z tejto doby a ten jeho minimalistický dizajn v tvare tuby, ale ináč nič iné. iPhony sa mi nepáčili pravdupovediac nikdy čo sa dizajnu týka a iPhone X je konečne prvý iPhone, ktorý vyzerá ako tak k svetu. Nie že by som bol odporca tlačidiel, predsa len môj BlackBerry Passport mal plnohodnotnú qwerty klávesnicu, ale tak to je úplne o niečom inom a nedá sa to porovnávať so smartfónom, ktorý ma len jedno tlačidlo, resp. v prípade Androidov tri ako tomu bolo v minulosti. Dnes už len ako softvérové, čo už malo tiež dávno z Androidov zmiznúť a to je jeden z dôvodov, prečo som po Androide moc nebažil. Keď spomínam BlackBerry Passport, tak ten mal qwerty klávesnicu, ale telefón sa ovládal gestami, k tým sa dostanem nižšie.

Čo sa týka toho vytknutia, tak väčšina nadávala na to, že ma telefón zo zadnej strany moc vystúpený teleobjektív, kde sa nachádza aj blesk. Je to podľa mňa úplne normálne, väčšina telefónov ma ten objektív vystúpený a pokiaľ to zaistí lepšie fotky, tak nech je pokojne vystúpený o niečo viac, samozrejme ak to nie je prehnané. Predsa len boli v minulosti na trhu telefóny čo zozadu vyzerali ako kompakt a ľudia si to normálne kupovali, no teraz niekomu vadí takéto čosi. Úplne každý aj tak na ten mobil na záver natiahol ten odporný silikónový obal od Apple, kde je potom ten objektív aj tak skoro zarovno s obalom. Jeden na YouTube spomenul, že máme rok 2017 a iPhone X ma taký odporný foťák, no a na záver dal naňho čo? no predsa odporný silikónový obal od Apple :-) Čiže úplne zbytočná pripomienka toho stáda čo sa objektívu týka a hlavne na videách kde je telefón položený na stole a nie je zarovno so stolom. Pre tieto iOvce odporúčam v takom prípade dávať telefón na stôl otočený displejom k stolu a už sa nebude kolísať. Viem si predstaviť, že ak by objektív nebol až tak vystúpený ako je, tak by sa zas niekto sťažoval, že po aplikovaní toho odporného silikónového obalu je objektív zas moc vo vnútri, alebo by niekto vymyslel nejaký úplne iný nezmysel, proste blbé stádo iOviec.Demencia okolo iPhone X pre iOvečkyJedno dievča čo recenzovalo iPhone 8 na YouTube, mám pocit že vystupovala ako fotografka obreptala na iPhone X aj to, že je objektív foťáku otočený o 90 stupňov v porovnaní s iPhone 8, ktorý ho ma vodorovne a je to estetickejšie. Ináč vystupuje tak isto ako na iPhone X, čiže čo je na tom estetickejšie, keď je vystúpený tak isto a na záver nadrbala na ten mobil aj tak silikónový obal? Ten čo sa dokáže nad takouto kravinou nejako pozastaviť, je podľa mňa vhodný na Pezinok a na dlhšiu dobu, lebo toto musí byť určite nejaká diagnóza. Ak čosi obrebtá a navyše na to nadrbe aj tak odporný obal, tak .... ani neviem ako pokračovať, proste blbé stádo iOviec.

Dosť ma zaujalo aj to, že ako sa nad tým telefónom aj tak väčšina rozplývala, aký je úplne nádherný a exkluzívny (lebo sklo), ale na záver spomenuli, že kryt je úplná nutnosť kvôli sklu zo zadnej strany a drbnú naňho každý jeden to odporné puzdro aby ho nerozbili. Čo je potom na ňom také nádherné, keď je mobil v hnusnom puzdre? Výmena zadného skla totiž vychádza na 700 €. Podľa mňa by Apple ušetril, ak by tie iPhony robil rovno už v tom odpornom obale a nemusel by riešiť financie na chirurgickú oceľ, z ktorej je rám telefónu a taktiež sklu zo zadnej strany kvôli bezdrôtovému nabíjaniu. Zisky by mal ešte vyššie a iOvce by to aj tak určite kupovali :-)

Tiež sa mi páči ako iOvce porovnávajú mobily s Androidmi, ale aj naopak, ako Androiďáci porovnávajú iPhony s Androidom. Je to choré a úplný nezmysel porovnávať ich výkon, lebo Android funguje na tisíckach rôznych hardwarových konfiguráciách, pričom iOS je na koľkých iPhonoch, resp. iPadoch? Tých zariadení spočítam na oboch rukách a to je jeden z dôvodov, prečo sa mi páčila trebárs Nokia N9 kde bol použitý systém MeeGo, alebo BlackBerry Passport kde bol použitý BlackBerry OS 10 a ten tiež nebol na veľa zariadeniach, čiže bol tiež dobre optimalizovaný. Preto beh tých telefónov nepotrebuje tak vysoké hardwarové požiadavky aby šli ako hodinky. To isté platí určite aj v prípade iOS, trebárs iPhone X má len 3 GB RAM, Nokia N9 mala len 1 GB RAM a BlackBerry Passport mal tiež len 3 GB RAM. Nokia N9 aj ten BlackBerry Passport šli aj po roku používania rovnako rýchlo bez nejakého trhania ako po prvom spustení. No trebárs ak zoberiem na mušku Samsung Note 8, tak ten má 6 GB RAM a 8 jadrový procesor vs. iPhone X, ktorý ma 3 GB RAM a len 6 jadrový procesor a stavím sa o čokoľvek, že po roku či dvoch rovnakého používania pôjde ten Note 8 oveľa horšie ako iPhone X, ktorý si myslím, že pôjde stále rovnako rýchlo (lebo optimalizácia iOS, Sandbox a pod...). Pamätám si ako som ten Samsung Note 2 musel po pár mesiacoch používania obnoviť do továrenských nastavení aby išiel opäť normálne a keď sa to stalo druhý krát, tak som na ňom spravil root a vyhodil odtiaľ komplet všetko čo sa dalo a nepotreboval som to. Potom šiel až do svojej smrti pekne a svižne aj po pár mesiacoch.

Tým sa samozrejme nezastávam iPhonu, ale poukazujem na to, že optimalizácia systému spraví svoje a keďže Android musí z princípu fungovať na rôznych zariadeniach, tak jeho optimalizácia nemôže byť až taká dobra ako v prípade iOS, ktorý beží len na pár zariadeniach, ktoré si navyše Apple sám navrhuje. Navyše každý výrobca si dá k tomu Androidu ešte svoju dementnú nadstavbu, ktorá všetko ešte viac zhoršuje. Trebárs ten BlackBerry Passport mi ide po vyše dvoch rokoch používania stále tak isto ako keď som ho prvý krát zapol. Chcel by som vidieť Androiďacký telefón, ktorý by také čosi dokázal a to je jeden z ďalších dôvodov, prečo som si držal odstup od Androidu. Preto som sa aj celkom zabával na iOvciach ako robili z iOS niečo viac, ale nechápu prečo tomu tak vôbec je. Dôležité je len to, že má vyššie skóre ako nejaký Android telefón a nič iné nie je podstatné, tak to iOvce zjavne berú. Čiže porovnávať tieto dve platformy nejde, lebo je to čistý nezmysel. Ak by bol daný Android optimalizovaný len na to konkrétne zariadenie, resp. pár konkrétnych zariadení, tak by iOS určite dobehli čo sa výkonu týka, ak by neboli na tom aj lepšie. Predsa len vlajkové lode s Androidom mávajú vždy vyššie hardwarové parametre oproti zariadeniam s iOS.

Čo musím Apple a hlavne iOvciam vytknúť je aj ich postoj k ovládaniu telefónu. Keďže nemá žiadne tlačidlo Home :-D tak ovládanie telefónu zabezpečujú gestá. Pre iOvce zjavne úplná novinka, že sa dá telefón ovládať aj iným spôsobom, pre bežných ľudí asi nie, aspoň teda pre mňa. Ja to skôr beriem ako jeden z najdôležitejších parametrov telefónu. Už Nokia N9 bola jedna z prvých, ktorá s touto myšlienkou prišla, netuším či bolo ešte čosi pred ňou, ale taktiež nemala žiadne tlačidlá na ovládanie systému. Mala len tri tlačidlá po bokoch na regulovanie hlasitosti a jedno na zapnutie / vypnutie telefónu. Práca v systéme bola zabezpečená len gestami s multitaskingom. To teraz prišlo aj s novým iPhonom, no v recenziách to opisovali tým spôsobom, že inžinieri Apple museli vymyslieť úplne nový spôsob ovládania, multitasking, pričom gestá na ovládanie iPhonu sú proste premyslené, intuitívne a veľmi návykové. To posledné je pravda, preto som názoru, že mobily by nemali mať žiadne tlačidlá, ako mechanické (dementné Home tlačidlo na iPhonoch) tak ani softvérové (Android), ale vrátim sa k podstate. Vraj inžinieri museli vymyslieť... Celé to len obkukali, alebo kúpili od iných pred nimi, tak asi ako väčšinu iných vecí a technológií, ktorými produkty Apple disponujú. Aspoň jedna recenzia sa našla, kde dotyčný spomenul, že gestá asi prebrali s BlackBerry a nerobil z tej pre iOvce úžasnej novinky ako by to bol výmysel Apple. Toto sa mi tak celkom moc nepáči, že iOvce berú túto funkcionalitu a myšlienku ako výmysel Applu čo nie je pravda. iPhone v tej dobe už asi vedel posielať aj MMS-ky kedy som ja ovládal svoju Nokiu N9 takýmito gestami. To mi tak pripomína, že keď som si čítal o Nokii N9 v tej dobe keď prišla na trh, tak iOvce tam to ovládanie celkom dosť odsudzovali. Zrazu ho ma iPhone X, tak je to extrémne návykové :-)Demencia okolo iPhone X pre iOvečkyAby som len nenadával a nerobil si srandu z iOvečiek, tak áno patrím k vám už aj ja, ale len tak okrajovo. Musel som utratiť istú čiastku, tak som sa rozhodol, že si kúpim nový telefón a pôjdem teda do iPhone X 256 GB. Keďže daná čiastka bola vyššia čo som musel utratiť, tak som zobral aj iPhone 6S či aké to má označenie. Mňa osobne tie dva telefóny vyšli len 100 € a aj to som kúpil na oba len kryty, ale žiadne silikónové zverstvá od Apple. Zobral som oba kryty od značky Pitaka. Kryt je vyrobený z aramidového a protišmykového povrchu, ktorý chráni pred poškriabaním či pádom a je uzavretým kaleným sklom. Aramid, ako všetci dobre vieme sa používa vo vojenskom priemysle, v nepriestrelných vestách alebo na nehorľavým oblekoch. Nikdy som nepoužíval obal na telefón, aj keď Nokia N9 mi vyletela z ruky hneď prvý deň a letela voľným pádom asi 5 metrov. Samsung Note 2 mi padol niekoľko krát, preto aj nevydržal tak dlho, lebo posledné dva pády po asi roku používania to odniesol displej. BlackBerry Passport mi padol prvý krát po týždni z auta keď som vystupoval a potom ešte pár krát. Ten ale zniesol asi najviac, lebo mal aj najhoršie pády a stále vyzerá k svetu. Na iPhone X som obal tiež nechcel, lebo keď som videl tie silikónové a kožené puzdra, tak mi bolo z nich na zvracanie ako nechutne to vyzerá a celkovo sa mi obaly na mobiloch nepáčia.Demencia okolo iPhone X pre iOvečkyNatrafil som ale na značku Pitaka, tá robí navyše aj magnetické držiaky do auta (aj s bezdrôtovou nabíjačkou) a to bol aj hlavný dôvod prečo som sa rozhodol kúpiť taký kryt. Keďže moje výpočtové stredisko ako z NASA nedisponuje stolom, tak som si taký držiak kúpil a pripol o kĺb pre klávesnicu a myš. Čiže telefón odkladám tam a zatiaľ som spokojný s takým riešením. Na telefóne ten kryt nie je pomaly ani vidieť, nešmýka sa v ruke a snáď pri páde nebudem musieť riešiť nový telefón, lebo 700 € by som za výmenu skla nedal aj keď ma ten telefón stál len pár euro.Demencia okolo iPhone X pre iOvečkyDemencia okolo iPhone X pre iOvečkyAko som vyššie spomínal, tak ma iPhone X 256 GB vyšiel v podstate len na 50 €, ak by som si ho mal ale kupovať a minúť naňho tých 1399 € tak ho nikdy nemám, lebo zaňho toľko peňazí nedám aj keby k nemu pribalili zlatú tehlu. Nestojí za tie peniaze, videl by som tam cenu tak maximálne 599 € a aj to by musela byť pribalená rýchlo nabíjačka. Nechápem tých bláznov, že dajú za taký telefón toľko peňazí. No na druhú stranu nemôžem povedať po takom čase čo ho používam, že by to bol šrot, alebo že stojí úplne za houby. No takú cenu to proste nemá a na toto zjavne Apple vždy vsádza, lebo vie že tie blbé iOvce za to dajú koľko si Apple povie a aj keď budú breptať, tak si aj tak naňho zoberú nakoniec aj pôžičku, len aby ho mali. To je tak z mojej strany čo sa ceny týka asi všetko.

Čo sa funkcionality a manipulácií s dátami týka, tak som bol zhrozený z toho, že som bez iTunes nedostal do telefónu svoje obľúbené albumy vo FLACu či iné dáta. Klasický prehrávač FLAC nepoznal a to som niekde čítal, že by mal FLAC bez problémov prehrať, ale aj iTunes mi to odmietol nahrať. Dopracoval som sa k nejakému jetAudio, ktorý som musel zakúpiť + nejaké pluginy k tomu a potom to cez iTunes nejako šlo a už môžem počúvať normálne hudbu keď niekam idem. Je mi jasné, že audio výstup v telefóne stoji za houby, ale prečo ho degradovať ešte aj nejakou mp3jkou. Ďalšia vec čo mi tam dosť chýba, pričom normálne telefóny touto technológiou stále disponujú je 3,5 mm Jack konektor a dodávané slúchadla stoja za houby, tak ako pri väčšine telefónoch. Kúpil som si teda bezdrôtové slúchadla (štuple) za 250 €, ktoré som bol samozrejme na ďalší deň vrátiť, lebo hrali horšie ako tie k telefónu. Čiže by som ho fakt prijal, ale tak s tým sa musím zmieriť, lebo Apple.

Čo sa mi ale páči je správa aplikácií, ako som vyššie spomínal, tak všetci výrobcovia v prípade Android telefónov pchajú nejakú svoju nadstavbu, ktorá je úplne previazaná so systémom, to by mal Google zakázať priamo v podmienkach. Toto celé degraduje Android platformu ako takú, aktualizácie sú potom oneskorené o dosť dlhšiu dobu a nemá to v podstate žiadne výhody, ktoré za to stoja. No pri iOS musím priznať, že sa mi to páči. Keď som iPhone prvý krát zapol, tak som našiel niekoľko už predinštalovaných aplikácií. Prvé čo som spravil bol pokus všetko odtiaľ nepotrebné odstrániť a hľa, úplne bez problémov, jediné čo sa mi nepodarilo je nejaká aplikácia Nájsť iPhone, Wallet a Zdravie. Zdravie sa mi ale začala trošku páčiť, lebo som zistil že obsahuje krokomer a zjavne asi aj barometer, keďže rozoznáva aj počet poschodí. To som ale nezisťoval či ho skutočne obsahuje, alebo vychádza z iných senzorov či GPS. Čiže mi tam zostali len skutočne potrebné aplikácie + to čo som si tam naťahal z AppStore. Všetko potrebne čo som chcel aj keď väčšina z toho platených. Takže nemám v telefóne žiadnu blbú nadstavbu a kadejaký balast, ktorý sa v prípade Androidov vždy v telefóne nachádza a toto je také malé bezvýznamné plus pre iOS. Keď to spojím s tým ovládaním gestami, tak mi teda veľa nechýbalo k tomu rozhodnutiu skúsiť iPhone s iOS. Vedel som, že ak budem chcieť dostať dáta z mobilu do počítača, alebo naopak, tak bez iTunes moc nepochodím a kúpil som si teda na to USB kľúč, ktorý ma z jednej strany USB a z druhej Lightning konektor. Keďže ale spravím jednu fotku za mesiac a aj to len odfotím niečo čo sa mi nechce zapisovať, tak ho asi tak často nevyužijem, ale nepáči sa mi ten prístup. V dnešnej dobe nedokáže Apple spraviť na iPhonoch to aby sa telefón správal ako klasický mass storage disk ak chcem. Taktiež možnosť nastavovať nejaké zdieľanie spoločného adresára pre viac aplikácii, čo by podľa mňa aj v prípade Sandboxu určite šlo, to je taká ďalšia vec čo sa mi na iOS nepáči. No uvidím ako na tom budem s názormi po pár mesiacoch...

Článok bol zobrazený 3080 krát a obsahuje 3989 slov
Pridané 23. februára 2018