Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 23. apríla 2024
Čas: 18:09:18, 1713888558, @714
Meniny má: Vojtech, Adalbert
IP adresa: 3.129.13.201

Zelené kruhy v púšti (Líbya / Egypt)

Na stránke NASA som nedávno natrafil na fotku z 28. októbra 2004 v Líbyi, kde sú dobre viditeľné kruhové polia v púšti. Celkom ma to zaujalo a napadla ma tam podobnosť so systémom Agrokruh o ktorom som písal v minulosti. Po menšom bádaní som ale zistil, že podobnosť je čisto náhodná a nemá to so systémom Agrokruh zjavne nič spoločné, okrem tvaru.

Nejaké čísla a štatistika blogu  ·  Legacy Of The Beast World Tour

Zelené kruhy v púšti sú poľnohospodárske oblasti podporované závlahou v strede. Oáza Al Khufrah v juhovýchodnej Líbyi (blízko egyptských hraníc) je poľnohospodársky projekt a je ľahko rozpoznateľným orientačným bodom pre astronautov na palube Medzinárodnej vesmírnej stanici. Tento projekt využíva na zavlažovanie vodu z veľkej zásoby podzemnej vody.

Tieto zelené kruhy majú stredový otočný zavlažovací systém, ktorý čerpá vodu pod tlakom do portálového, alebo rúrkového otočného ramena z centrálneho zdroja. Portál je ukotvený centrálnym čapom a pomaly sa otáča nad danou oblasťou, ktorá sa má zavlažovať a tým sa vytvoria takéto zelené kruhové polia, ktoré mi svojim tvarom a skoro aj daným mechanizmom pripomínajú systém Agrokruh. Keď som sa ale dočítal, že tieto polia majú priemer až približne jeden kilometer, tak mi došlo, že je v tom len istá podobnosť, ale to je tak všetko.Zelené kruhy v púšti (Líbya / Egypt)Nedalo mi to a skúsil som sa na to pozrieť aj cez Google Maps a podarilo sa mi tieto kruhové polia nájsť. Po náhodnom prezeraní tejto časti púšte som „neďaleko“ za hranicami Egypta smerom na východ od Al Khufrah narazil na zjavne podobný projekt, ale na území Egypta a niekoľko násobne väčší. Celkom zaujímavá myšlienka a ešte viac zaujímavejšie, že koľko podzemnej vody sa vraj pod tou púšťou nachádza.Zelené kruhy v púšti (Líbya / Egypt)Líbyjská vláda ma projekt s názvom Great Man-Made River na čerpanie a prepravu týchto zásob podzemnej vody na pobrežie, aby podporila rastúci počet obyvateľov Líbye a priemyselný rozvoj. Jedná sa o veľkú umelú rieku, ktorá je vytvorená so siete veľkých potrubí, ktoré zásobujú sladkou vodou z juhu Líbye do miest v ľudnatom severnom pobreží Líbye, vrátane Tripolisu a Benghází.



Voda pokrýva vzdialenosť až 1 600 kilometrov a poskytuje 70% všetkej sladkej vody použitej v Líbyi. Je to najväčšia podzemné sieť z potrubia a akvaduktov na svete.

Článok bol zobrazený 2592 krát a obsahuje 352 slov
Pridané 4. septembra 2021