Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: štvrtok, 18. apríla 2024
Čas: 07:32:22, 1713418342, @272
Meniny má: Valér, Apolón
IP adresa: 3.149.214.32

Výroba domácich jaterníc z divočiny

Minulý týždeň som bol u kamaráta v jeho „pitevni“, kde sa rozoberá divina akéhokoľvek typu a druhu keď sa samozrejme niečo strelí. Keďže sa medzi poľovníkmi pohybujem už snáď cez vyše 10 rokov tak mi to príde samozrejme úplne normálne aj keď som mestský človek. Myslím si, že nie jeden poľovník by mal čo závidieť čo všetko som videl a pričom som za tie roky bol, ale o tom tento blog nie je.

Výroba klobás pred Vianocami  ·  Stará klasika - Super Mario

Väčšinou to sú ale divočáci, no sem tam aj niečo vysoké. Prvé dva večery prebiehala len príprava na samotný akt. Dalo by sa to sfúknuť aj za jeden deň, ale to by kamarát nemohol ísť jeden deň do práce, veď aj načo keď sme mali čapované pivko a aspoň večer postarané o program. Čiže sa povarilo na dva krát mäso z diviakov čo kamarát nazbieral za nejaký čas a bolo vhodné na jaternice. Na tretí deň sme sa večer keď došiel domov dali do práce, podotýkam dosť špinavej a mastnej práce. Vedel som ale do čoho idem, keďže som to už niekoľko krát robil. Výroba domácich klobások mi príde určite oveľa čistejšia robota, aj keď na záver ich treba údiť a to je potom trochu cítiť.

Hneď na začiatku nám nastal dosť vážny problém s tým, že sme nemali nôž do mlynčeka a tak sme zháňali od známeho, že či nemá požičať. To sa nám nakoniec podarilo a mohli sme sa pustiť do práce. Ako prvé bolo nutné pomlieť uvarené mäso (tým myslím kadejaký odpad použiteľný na jaternice z diviny) a pomedzi to samozrejme aj opraženú cibuľu na masti ktorá pekne zmäkla.Výroba domácich jaterníc z divočinyVýroba domácich jaterníc z divočinyVýroba domácich jaterníc z divočinyVýroba domácich jaterníc z divočinyAko druhý krok bolo nutné z vývaru v ktorom sa varilo predtým mäso, uvariť ryžu aby nasiakla do seba kvalitný vývar z mäsa, ktoré sa varilo dva dni predtým. Každý túto časť robieva ináč, u nás úradovala matematika aby sme mali objem vývaru presne na gramáž ryže čo sme potrebovali k mäsu čo bolo namleté.Výroba domácich jaterníc z divočinyNásledne sa mäso dalo do dreveného koryta a k nemu sa pridala už uvarená ryža. Ochutnávka ryže dopadla skvele a tak sa to všetko posolilo, pridalo nejaké to korenie a následne sa to celé poriadne premiešalo.Výroba domácich jaterníc z divočinyĎalej som už nemohol fotiť, lebo som mal ruky úplne mastné a ani ma to už popravde nenapadlo, ale následne sa začalo pomocou dela všetko tlačiť do čriev, ktoré sme už mali nachystané ako je vidieť na obrázku vyššie. Po celej tejto procedúre vznikli domáce jaternice, ktoré sa na záver ešte zaparili (snáď to je to správne slovo) a nechali sa do rána odstáť. Výsledok našej asi dvojhodinovej práce stojí za to, no nie?Výroba domácich jaterníc z divočinyVýroba domácich jaterníc z divočinyNa ďalší deň sa mohlo konzumovať a popravde, kupované z obchodu, ale aj od iných čo som chutnal môžu ísť handry fajčiť, lebo vždy spravíme najlepšie :-)

Článok bol zobrazený 2687 krát a obsahuje 456 slov
Pridané 15. októbra 2020