Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 26. apríla 2024
Čas: 10:50:48, 1714121448, @410
Meniny má: Jaroslava
IP adresa: 18.222.184.162

Trochu hudobnej nôty - piano, saxofón, ...

Občas pozriem na YouTube nejakých street hudobníkov a sem tam narazím na celkom slušných machrov. Prednedávnom som pár takých narazil, jeden z nich je pianista a druhý saxofonista. Saxofón síce nejako extra nemusím, ale toho čo som našiel je fakt borec.

Harman/Kardon NOVA po roku  ·  Slávni hudobníci ako smajlíci

Prvým je Peter Buke, narazil som na jeho verziu Dance Monkey. Nepočúvam takú hudbu, skúsil som pozrieť originál a zjavne patrí medzi populárne pesničky, keďže na YouTube ma vyše jednej miliardy videní, ale jeho verzia sa mi páči o dosť viac. Nie je to síce úplne street hudobník, aj keď má pár videí na "ulici", ale táto jeho verzia Dance Monkey na klavíri je úplný top čo som videl aj iných čo tú pesničku zahrali a zavesili na YouTube.



Samozrejme má viac rôznych videí ale toto je aspoň u mňa úplný top. Celkom som si všimol, že v poslednej dobe bol v móde nejaký Coffin Dance. Originál asi videl každý, nelenil a spravil svoju verziu, ktorá taktiež nie je na zahodenie. Nebol by som proti vedieť hrať tak na klavír :-)



Ďalší je Peter Bence aj keď on asi nebude street hudobník, ale spomeniem ho tiež. Uchvátila ma jeho verzia pesničky Despacito. Pamätám si, že to v našich rádiách dve či tri leta púšťali neustále. Nie je to môj žáner, takže originál nemusím, ale táto verzia je podľa mňa lepšia ako originál.



Dnes pridal tiež svoju verziu Dance Monkey, ale nie je až taká dobrá ako ju zahral Peter Buke.



Attention od Charlie Puth bude poznať asi tiež každý, nie je taktiež môj žáner, ale táto verzia od neho sa mi taktiež páči.



Posledné čo od neho môžem spomenúť je Africa od skupiny Toto, ktorú asi mladšie ročníky nebudú vôbec poznať, no nedá mi sem dať aj to.



Samozrejme má plno rôznych nahrávok aj od iných interpretov, stačí si jeho kanál len prezrieť. Ako som vyššie spomenul, tak on street hudobník určite nie je, ale príde mi o niečo lepší ako Peter Buka, aj keď asi preto, že používa pri hraní aj zariadenie na slučky čo si počas hudby nahráva a púšťa (nemám páru ako sa tomu zariadeniu nadáva).

Dostávam sa k predpokladám len umeleckému menu Daniele Vitale Sax. Je to street saxofonista a je neskutočne dobrý, skvelý, proste pán saxofonista. Taktiež ma svoju verziu Dance Monkey, tak začnem tou.



Tak ako Peter Buke aj on spravil Coffin Dance, aj keď táto jeho verzia na saxofóne sa mi nejako moc extra nepáči.



Má ale kopec iných mne známych aj neznámych pesničiek, ako trebárs Señorita, Wake Me Up, Titanium, Believer, L'Amour Toujours, Dance of Life či plno iných, tak tu je niekoľko z nich čo sa mi páčili a sú snáď lepšie ako originál.













V minulosti som tu spomenul celkom slušného gitaristu Ewan Dobson, ktorý som sa dočítal, že bol u nás na Slovensku v Nitre a tam ho inšpirovali hojdačky, tak zabrnkal niečo do svojho albumu s názvom Hojdačka.



Keďže Dance Monkey je zjavne nejaká dosť populárna pesnička, tak som ju skúsil nájsť aj na iných hudobných nástrojoch. Našiel som dve asi najlepšie verzie na husliach. Naučiť sa hrať na piane, klavíry, saxofóne je samozrejme len o tom, že človek neustále cvičí, ale naučiť sa hrať na husliach je podľa mňa zložitejšie, keďže tam už musí mať človek skutočne aj sluch.





Keby mal deň 96 hodín, aby sa dalo vypočuť všetko :-)

Článok bol zobrazený 3145 krát a obsahuje 552 slov
Pridané 28. mája 2020