Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: streda, 24. apríla 2024
Čas: 03:22:08, 1713921728, @098
Meniny má: Juraj, Fidél
IP adresa: 18.221.53.209

Ako ušetriť na presmerovaní viac domén

Prednedávnom som sa trochu „pohádal“ s webhostingom, ktorý používam už skoro 15 rokov. Nemám absolútne nič proti ich službám, konkurenciu žiaľ na Slovensku nemajú žiadnu čo sa služieb týka, takže nie je ani veľmi na výber ak by som chcel meniť. Taktiež prevádzkovať niečo pre slovenských návštevníkov v zahraničí mi príde kravina kvôli konektivite a o tom ma nepresvedčí nikto, čiže slovenský web jedine na Slovensku aby mal čo najnižšiu odozvu. Je mi jedno, že by sa dalo niečo podobne kvalitné, alebo aj kvalitnejšie zaobstarať za tretinovú cenu v zahraničí, ale čo z toho ak by bola odozva 5 krát vyššia, to proste za to nestojí. Rozčúlilo a nahnevalo ma, že namiesto toho aby cenu za našu .sk doménu tlačili dole, tak ju naopak zvýšili o 60 centov.

Ako som začal programovať zoznamku  ·  Štatistika slovenskej domény

Čiže ich cena je už na 15 € za ročné predĺženie a mne to príde už len z princípu veľa. Jasné, pre niekoho kto má jednu doménu to je zvýšenie nula celá nula nič, ale ten čo má trebárs 100 domén to je už 60 € ročne za nič, ak zoberieme do úvahy fakt, že dotyčný využíva aj webhostingové či serverové služby daného webhostingu kde je predsa ich zisk, lebo ponúkajú už svoju službu a nerobia sprostredkovateľa. Samozrejme ak by niekto držal doménu/y len kvôli parkovaniu, alebo by chcel len spravovať DNS záznamy a smerovať ich mimo webhosting, resp. virtuálne či dedikované servery, tak by som bol ticho a tam by som cenu zvýšil aj ja, keďže by daná doména neprodukovala zisk pri iných službách kde by bola doména použitá. Tam by som cenu za predĺženie zvýšil aj na dvojnásobok, nemal by som voči tomu žiadne výhrady.

Tiež ak SK-NIC spraví nejakú akciu na nižšiu cenu za registráciu .sk domény ako momentálne beží skrz COVID-19 (4 € bez DPH do 30. apríla 2020 pre registrátorov), tak každý iný webhosting cenu pekne zníži. Ten čo roky používam to nespravil tuším ani jeden krát ak prebiehala podobná akcia, aspoň som to nikdy nepostrehol. Vždy si vymyslí niečo iné ako trebárs, že podporí to či ono, ale podporiť aj svojich zákazníkov niekedy, tak to nehrozí. Veď ak chce niekto niekoho podporiť, tak nech ho podporí sám a bez vnucovania sa. Prečo by som sa mal ja skladať na podporu niečoho aj keď možno dobrého, keď trebárs ja osobne nemám o to záujem. Ak chce nejaká firma na niečo prispieť a podporiť to či ono, tak nech si to robí zo svojho zisku, ale prečo by som sa mal na to ja skladať ak nechcem. Je mi jasné, že sa môj názor nebude väčšine páčiť, lebo ide o dobrú vec a bla bla bla, ale to mi je osobne šumák, ide proste o princíp.

Samozrejme som sa na zvýšenie ceny sťažoval, lebo mi to príde nekorektné, predsa len si takto môže svojvoľne každý registrátor cenu za predĺženie zvyšovať ako len chce a nikto nemôže ani ceknúť. Nepáči sa ti, tak si doménu zaregistruj inde, to je také slovenské ak ti stúpne do hlavy skoro monopolne postavenie na trhu. Je mi jasné, že to je taktiež biznis, keďže bežný človek si priamo v SK-NICu zakúpiť doménu za takú cenu nemôže, ale príde mi nekorektné na tom takto profitovať a zároveň sa oháňať super kvalitou, ktorá aj tak stojí za houby v prípade niektorých vecí. To si myslím, že by dokázali moje emaily čo sa rôznych chýb týka na ktoré som za tých pár rokov upozornil, za čo som pár krát dostal aj predĺženie nejakej služby o mesiac, či pol roka. Nepíšem to aby som webhosting očierňoval na úrovni ich webhostingových služieb alebo čo. Ako som vyššie uviedol, tak konkurenciu podľa mňa na Slovensku v tom čo ponúka nemá, všetky ostatné hostingové spoločnosti mi prídu ako také pseudohostingy. Tento článok by som ani nenapísal, lebo som sa so zvýšením ceny za predĺženie .sk domény zmieril, ale pri dopisovaní si s helpdeskom ohľadom zvýšenia ceny sa do konverzácie po pár mejloch zapojil aj tuším produkťák, ktorý argumentoval zvýšenie .sk a .com domény hlavne kvalitou služieb, DNSSEC a ich supportom.

To má tak trochu pred pár dňami dožralo. Chcel som si zaregistrovať ďalšiu doménu pacinepaci.sk, ktorá sa mala okolo druhej ráno uvoľniť. Mám spravený skript, ktorý každú sekundu overí whois, že kedy sa obsadená doména uvoľní. Keď som dostal informáciu, že je doména už voľná, tak som okamžite vytvoril objednávku, ktorá samozrejme zlyhala s informáciou, že sa musí objednávka manuálne skontrolovať či čo a až potom mi príde faktúra, ktorú môžem uhradiť a následne dôjde k registrácií. Takže objednávka vytvorená, ale faktúra na zaplatenie nikde a teda ani doménu nemám, keďže je nutné najprv zaplatiť aby došlo k registrácií domény z ich strany. To ma celkom dožralo, že mi od nich niekto argumentuje zvýšenie ceny za predĺženie .sk domény vysokou kvalitou a pritom ani tak základná vec ako objednávka domény nefunguje, pričom sa mi to nestalo prvý krát. Samozrejme faktúra keď som vstal ráno prišla, ale čo z toho ak by tú doménu niekto v tom okne zaregistroval skôr. Isto by sa mi len tak maximálne ospravedlnili, bla bla bla a toď vsio z ich strany. Tiež sa mi nechcelo sedieť za kompom do rána a čakať kedy príde ta vzrušujúca faktúra skrz nejakej chyby na ich strane pri tejto objednávke.

Mám pár desiatok domén, ktoré som mal napojené na jeden ich webhostingový balíček, čiže som za taký balík platil ročne okolo 200 €. Síce na nich nebol žiadny obsah, ale platil som za to aby tie domény boli funkčné (tým myslím presmerovanie na inú doménu a emailov), bolo mi blbé mať toľko domén a služby používať inde aby som ich mohol presmerovať za nižšiu cenu. Keďže ma týmto krokom fakt že nahnevali, tak som sa rozhodol, že už u nich nevyhodím ani korunu navyše (obrazne povedané) a pokiaľ nebudem mať pre doménu nejaký obsah, tak si tieto veci budem riešiť iným spôsobom a vo vlastnej réžií.

Vyše dva roky používam na presmerovanie domén, ktoré zaregistrujem len na jeden rok ako náhradu za menšiu reklamu službu ClouDNS.net. Doménam nastavím NS záznamy na ich server a tam si ďalej spravujem presmerovania domén kam potrebujem s hlavičkou 301 a to isté aj v prípade presmerovania emailov na nejaký konkrétny email. Vždy som tam mal asi do 20 domén, ktoré som registroval len kvôli trafficu, ktorý by na nich mohol byť, ale ináč ma taká doména nezaujímala a vedel som, že žiadnu čo tam mám nepredĺžim. Skôr to bol len taký môj záujem, že ako to je s preklepovkami a nechcelo sa mi za to platiť viac ako by som musel. Mám ale aj ďalšie domény na ktorých by som chcel niekedy v budúcnosti niečo vytvoriť a tie som mal na tom webhostingovom balíčku, lebo mi bolo blbé tam držať pár desiatok domén a využívať na presmerovanie domén služby od niekoho iného, keďže na všetkých doménach mám nie len presmerovanie na inú doménu, ale aj presmerovania emailov na svoj čo používam. Takto som si vytvoril objednávku na webhostingy za asi 135 € ročne a všetky ostatné domény na ktorých nemám obsah som nasmeroval na ClouDNS.net.

So zvýšením ceny za predĺženie .sk a .com domény došlo aj k zvýšeniu webhostingových služieb, čo samozrejme rešpektujem. Nedá sa podľa mňa hneď určiť primeraná cena a treba s ňou časom hýbať a keďže som spokojný, tak mi to par % zvýšenie neprekáža. Lenže takto skrz zvýšeniu ceny za predĺženie .sk domény o 60 centov došli aspoň v mojom prípade o ten rozdiel ak by som nechal všetko tak a mal naďalej rovnaký webhostingový balíček pre x domén, ktorý by som tento rok predĺžil. Nemám nič proti tomu ak niekto zmení cenu svojich webhostingových služieb ak sú kvalitné a osobne sa sťažovať nemôžem, ale nepáči sa mi ak niekto manipuluje cenou .sk domény smerom hore a nie dole, len z toho dôvodu aby vykryl straty na iných službách. Neviem prečo by som mal ja a samozrejme aj ďalší niesť zodpovednosť za to, že iná ich časť príjmov v spoločnosti klesla, nie je to predsa náš problém.

Na ClouDNS.net som si zvolil základný platený balík Personal za 2 doláre mesačne, resp. pri ročnej platbe 22 dolárov (pri dvojročnej platbe len 42 dolárov). Tento balík ponúka správu až 40 doménových zón cez ich prémiové DNS. Ďalej tam je možnosť až 200 presmerovaní emailov, neobmedzený počet DNS záznamov a DNS dotazov za mesiac. Ak to porovnám so svojím webhostingom, tak ak by som chcel mať teoreticky niekam presmerovaných 30 domén vrátane presmerovania emailov, musel by som si zakúpiť multihostingový balík pre 30 domén, čo vychádza na 227 € ročne po novom zvýšení ceny za tento balík. Pôvodná cena predtým bola okolo 200 € pri ročnej platbe. ClouDNS.net mi to iste ponúkne za 22 dolárov pri ročnej platbe, pričom môžem takto presmerovať až 40 domén, čo tam momentálne aj mám. Webhostingový balíček pre 40 domén by bol ešte drahší, nechce sa mi zisťovať cenu, ale určite by to bolo okolo 250 € pri ročnej platbe.

Čiže ak mám takto zaregistrovaných 30 domén, za ktoré týmto zvýšením za predĺženie domény ročne zaplatím o 18 € viac ako predtým a ak spravím rozdiel v cenách, tak by som mal ušetriť vyše 70 € ročne. Nie je to síce veľa, ale o túto sumu v mojom prípade došli len kvôli tomu, že mi zvýšili cenu domény o 60 centov za kus. Čiže ako si cenu na strane domén v mojom prípade bezdôvodne navýšili, tak ja som si to na strane ich služieb, za ktoré považujem webhosting, či virtuálne a serverové riešenia znížil o vyše 70 €. Ja si môžem takto radšej za tie peniaze kúpiť dva 30 litrové sudy piva Svijany a pekne čapovať ako by som ich v podstate za nič daroval svojmu webhostingu a to len kvôli nezmyselnému zvýšeniu ceny za predĺženie domény. Týmto samozrejme nechcem robiť negatívnu reklamu niečomu čo používam, ale nepáči sa mi tento prístup z ich strany. Tiež som sa po tom zvýšení ceny za predĺženie .sk domény rozhodol, že už nenahlásim nikdy v živote žiadnu chybu nejakej funkcionality na ktorú natrafím v ich administračnom rozhraní či inde, pokiaľ to nebude pre mňa životne dôležitá vec. Je mi to v podstate už jedno, ak je pre nich zákazník len obyčajná peňaženka a viac ich nezaujíma, tak nech si na tieto veci najmú testerov.

Aby som nezabudol, tak ClouDNS.net ponúka aj bezplatnú verziu, kde je možné si spravovať len jednu doménu, ktorá môže obsahovať až 50 rôznych DNS záznamov a jedno presmerovanie emailu. Táto bezplatná verzia má ale limit na pol milióna DNS dotazov mesačne. To som pár mesiacov používal, keď som to testoval a nebol s takým variantom žiadny problém, takže to je celkom použiteľné. Možno sú aj iné podobné služby, ale táto je asi celkom dosť známa a mne doteraz vyhovovala na domény, ktoré som chcel len sledovať ako na tom sú a zároveň bolo na nich funkčné aj presmerovanie na nejakú inú doménu a presmerovanie emailov, pričom 22 dolárov ročne nie je až taká vysoká suma. Pri každej pripojenej doméne je aj štatistika počtu DNS dotazov. Ja používam len Web redirect a presmerovanie emailov, kedy do takto presmerovaného emailu pridá do predmetu informáciu o tom, že sa jedná o presmerovanie cez ClouDNS.net.

Takže ak niekto potrebuje pohodlne spravovať presmerovanie vyššieho počtu domén a taktiež presmerovanie emailov na daných doménach, tak vrelo odporúčam.

Článok bol zobrazený 2481 krát a obsahuje 1885 slov
Pridané 13. apríla 2020