Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 26. apríla 2024
Čas: 21:23:11, 1714159391, @849
Meniny má: Jaroslava
IP adresa: 18.190.217.134

Od klávesnice k hraniu sa na murára

Kto by to bol kedy povedal, ale počas víkendov a voľna som sa dal seriózne na novú akčnú hru a tou je murárčina. Je to tak, pustil som sa do kompletnej rekonštrukcie bytu. Nechcelo sa mi hľadať nejakú partiu a predpokladám, že s veľkou pravdepodobnosťou by som ešte aj natrafil na kadejakých nímandov čo kazia dobré meno skutočným majstrom vo svojom obore.

Klávesnica Logitech Craft na muške  ·  Pár noviniek nie len na BLOGu

Navyše by som to celé určite preplatil a nakoniec to aj tak sám po nich o pár tisíc ľahší opravoval. Myslím si, že základne veci by mal vedieť spraviť každý chlap, ale je aj pravda to, že som si na začiatku tejto hry hovoril, že to bolo ale kecov ako to musí každý chlap vedieť, tak pekne makaj :-DOd klávesnice k hraniu sa na muráraAko prvé som dal vymeniť v celom byte všetky okná za nové trojkomorové, keďže energie pôjdu postupne určite s cenami hore, tak to snáď bude dávať nejaký zmysel a ešte budem za ten nápad neskôr aj rád. Pôvodné už aj tak mali nejaký ten piatok a hlavne by to bol podľa mňa úplný nezmysel vrážať peniaze do opravy pôvodných starších okien, neskôr určite do ďalšej a tak ďalej. Prišlo mi proste lepšie kúpiť nové a poriadne s ktorými zabijem rovno dve muchy jednou ranou, lebo byt (všetky okná) je totižto orientovaný na východ - západ. Vďaka tomu do interiéru tejto králikárne v letných mesiacoch prakticky nonstop svieti slnko a tým ho slušne vykuruje, čo je fajn v zime, ale v lete to je utrpenie Krista. Zaoberal som sa touto myšlienkou celkom dosť dlho, narazil som na kadejaké exteriérové žalúzie či rolety, ale to mi veľmi nešmakovalo a pýtal som sa sám seba, že prečo by mal mať človek celý deň v byte tmu a svietiť žiarovkami keď je vonku svetlo. To mi nedávalo žiadnu logiku a tak ma napadlo čosi iné a to, že máme na Slovensku, ale aj vo svete veľmi veľa presklených nákupných centier, ktoré by sa za normálnych podmienok správali ako veľké super skleníky. Je mi jasné, že je tam vzduchotechnika a aj klimatizácia, ale zároveň tam sú isto použité aj protislnečné izolačné sklá, ináč by museli mať takéto budovy oveľa výkonnejšiu vzduchotechniku. Tak som trochu hľadal a narazil som na to, že si také sklá v oknách môže zaobstarať aj obyčajný smrteľník, aj keď to vychádza cenovo trošku drahšie, ale ak si porovnám bežné okná s externými roletami či žalúziami, tak to cenovo nevychádza až tak zle a myslím si, že také riešenie stojí za to.

Všetky okná boli vymenené minulý rok, posledný ešte teplý augustový týždeň ak si dobre spomínam. Hneď po výmene som teda skúsil aké tam budú teploty, lebo som chcel vedieť či tie peniaze za to stáli, alebo nie. Keď som stál za zavretým oknom, tak som vôbec netušil, že svieti celkom slušne rozpálené slnko a keď som okno otvoril, tak ma okamžite preplieskali slnečné lúče. Aby som mal pre svoju spokojnosť ale túto vec dokázanú aj číselne, tak som to skúsil s teplotnými sondami, ktoré mám k multimetru. Na 5 minút som prilepil dve sondy z exteriérovej strany ako je na obrázku vľavo a potom na 5 minút z interiérovej strany na obrázku vpravo.Od klávesnice k hraniu sa na muráraPriamo na okne je rozdiel asi 9 stupňov čo je celkom slušné číslo, aj keď interiér už bol pred výmenou mierne vyhriaty. Na oknách neboli ešte ani žalúzie, takže to zistím až toto leto ako tomu pomôžu aj tie. Som si na 99% istý, že nebude nutné riešiť ani klimatizáciu, lebo mám overené, že ak slnko zapadne, tak sa celý byt skrz nižšieho poschodia vychladí prakticky okamžite a steny nie sú tak nahriate. Tiež pribudlo na fasáde nové zateplenie s 15 cm hrubým polystyrénom. Takže som celkom zvedavý na nasledujúce leto, ale pevne verím, že nebudem musieť riešiť klimatizáciu a len sa budem pripečene uškŕňať, že som mal pravdu a k niečomu to celé bolo dobré.

V ďalšom kroku bolo nutné vyviesť všetok pôvodný nábytok, zárubne a proste všetko pôvodné čo v byte bolo, jediné čo tam zostalo sú podlahy aby sused v spodnom byte nezúril, že počuje všetko a aj tak budem podlahy riešiť až na úplný záver tejto spoločenskej hry. Takže som sa pustil do odstránenia jadra. S tým mi musel pomôcť otec, lebo to by som sám určite nedal a za pár dní sa nám podarilo celé staré umakartové jadro odstrániť a vyviesť ho aj na zberný dvor. Dnes by sme po tejto skúsenosti ďalšie jadro demontovali určite dva krát rýchlejšie, keďže už vieme ako na to a čo môžeme očakávať.Od klávesnice k hraniu sa na muráraPred celým týmto humbukom som si zaobstaral poriadne slušnú nádielku náradia, ktoré sa pri rekonštrukcii môže hodiť. Určite nebudem ani trochu preháňať ak len odhadom napíšem, že som zaňho dal dobrých..., no kúpil by som si za to celkom isto slušnú jazdenku s malým počtom km na budíkoch. Pár ľudí mi povedalo, že za tie peniaze som mohol zaplatiť robošov, ale tak kto by mi zaručil, že by to spravili dôkladne a ja sám nemám rád ak mi niekto stoji za chrbtom keď niečo robím, tak ako by sa cítili oni ak by som nad nimi celý deň stál a len všetko ofrflal.

V ďalšom kroku som teda začal murovať, sem tam som chodil pomáhať kamarátom na stavbu, ale robil som len menšie pomocné práce. Čo to som ale poobkukával keď niečo robili, nech sa niečo priučím a aj to bol dôvod, že sa do toho celého pustím sám a spravím to poriadne ako to nechať na niekom, kto to s veľkou pravdepodobnosťou odflákne. V detstve som mal aj lego, tak by to nemal byť predsa žiadny problém polepiť pár tvárnic dohromady. Po štyroch dňoch som mal už celkom slušný základ spravený.Od klávesnice k hraniu sa na muráraKeďže som to chcel ale nejakým spôsobom celé trochu poistiť a natrafil som na 40 mm široký pás z drôtov od Ytongu na spevnenie priečok, tak som neodolal a zaobstaral si aj ten, aj keď to má slušnú cenu. Rovnako som nakúpil asi 20 metrov roxorov, ktorými som každý rad prepojil s nižším susedom. Skúsil som sa spýtať na toto v jednej fasbukovskej skupine a bolo mi odpovedané, že by som sa mal vykašlať na aktuálnu robotu a dať sa na stavanie mostov ha ha. Ale aj to, že som to zbytočne takto predimenzoval ako tým pásom tak aj tými roxormi, že niekto nemá obvodové múry tak predimenzované ako mám ja nenosné priečky v jadre. Taktiež som tam dostal aj tri ponuky do roboty :-D ale popravde by ma nezaplatili, alebo by som si ja sám nezarobil ani na chlieb. Vďaka tejto skúsenosti mám určite voči robotníkom a majstrom rešpekt, nevedel by som si predstaviť každé ráno vstávať do takejto práce, aj keď je fakt, že sa teším na nasledujúcu sobotu, lebo ma to baví. Lenže ja to beriem len ako odreagovanie sa od počítača a klávesnice.Od klávesnice k hraniu sa na muráraJednou z mojich nočný môr bola vodováha. Chápem ako sa používa, ale tej bublinky som sa bál, že čo ak mi to bude niekam veľmi letieť a tak som si zaobstaral dve digitálne vodováhy od Boschu. Menšia je aj navyše s digitálnym uhlomerom, takže by ma nemalo snáď nič prekvapiť a zatiaľ ako vidieť na skoro hotovej priečke s menšou odchýlkou je všetko pekne zvislé. Tiež som si lámal hlavu, že ako spraviť preklad. Viem že sa používajú tehly s roxorom zaliate betónom, ale natrafil som na hotové riešenie od Ytongu, čo mi celkom dosť uľahčilo prácu, aj keď som to týmto celým slušne preplatil a mohol som to mať postavané za asi tretinu.Od klávesnice k hraniu sa na muráraNasledujúcu sobotu by som to chcel celé doklepnúť a hŕŕ sa na elektroinštaláciu s ktorou mi pomôže jeden dobrý kamarát elektrikár. Už teraz ale ľutujem susedov, lebo to bude isto slušne pekelný týždeň a poriadny test ich nervov, ale bohužiaľ, tým si bude musieť prejsť každý jeden byt.

Takže toto je asi jeden z hlavných dôvodov, že prečo tu tak dlho nič pre mojich skalných čitateľov nepribudlo, lebo mám posledné mesiace v hlave len tu rekonštrukciu bytu, že čo a ako. Ďalší článok bude snáď aj na nejakú zaujímavejšiu tému, trebárs hodina ruštiny :-)

Článok bol zobrazený 1632 krát a obsahuje 1332 slov
Pridané 25. februára 2022