Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 26. apríla 2024
Čas: 07:09:16, 1714108156, @256
Meniny má: Jaroslava
IP adresa: 3.145.156.46

Multimeter Fluke 289 + darček za nákup

V minulosti som sa celkom dosť venoval bastleniu a vyrábal rôzne elektronické obvody, spravil som v tej dobe aj jednoduchú html stránku s pár stovkami elektronických schém. No v minulosti, to je asi dosť relatívny pojem, presnejšie to bolo tak snáď pred 15 až 20 rokmi. Čo si tak matne pamätám na svoj posledný výtvor, tak to bola nejaká menšia rušička. Susede u babky na dedine som rušil jej hlasno pustené rádio čo bola celkom prdel sledovať ako sa rozčuľuje, alebo neskôr starostovi a pár chlapom v krčme pre zmenu futbal v TV, ktorý šiel cez satelit. Nuž, 15 ročnému veľa k zábave asi netreba.

Multimeter Fluke 115 - ďalší darček  ·  Výmena starého dela za novú raketu

Chcel by som sa tomuto koníčku začať znova venovať, ale nie len strojovému vyrábaniu nejakých nezmyselných elektronických obvodov podľa schémy, ale aj viac teórií. Začal som si teda dávať dohromady nejaké to náčinie na tento koníček. Je mi úplne jasné, že by bolo lepšie si zaobstarať stolný multimeter, LCR meter, laboratórny zdroj a pod., ale nemám to kde skladovať, keďže to sú veľké zariadenia a tak som sa rozhodol radšej pre prenosné verzie.

Čiže som neodolal a zakúpil si transformátorovú spájkovačku ETP 3 100W, keďže som s takou v minulosti robil a bola to snáď presná kópia tej čo som mal, takže som neodolal a kúpil si ju. Ďalej som chcel ale aj nejakú lepšiu hrotovú, ale na celú stanicu by som asi nemal miesto, tak som zvolil Ersa TIP 260 a na nejakú špinavú prácu som zobral za pár korún aj Proskit SI-131B. Narazil som aj na USB verziu a tak si hovorím, že má pár euro neodrovná, tak som zobral aj Proskit SI-168U a Basetech LWK-171. Keďže sa k takejto práci hodí aj tretia ruka a narazil som za celkom nízku cenu na Proskit SN-396, tak skončila tiež v košíku. Je to vyše kilová tretia ruka s podsvietenou lupou na ohybnom krku, držiakom na hrotovú spájkovačku a cievku spájky, čistiacej hubky, mosadzný čistič, tavidlo pre spájkovanie a troma ohybnými krkmi s krokosvorkami. Pamätám si ako som riešil kadejaké uchytenia keď som niečo potreboval spraviť, takže tretiu ruku som nemohol odignorovať v danom obchode za takú cenu a musela byť moja.

Nejaký základ by som teda mal a teraz by to chcelo aj niečo na meranie, tak som sa poobhliadol, že čo vôbec na trhu je a narazil som na celkom lacnú čínsku značku UNI TREND. Našiel som pomaly 3x lacnejšiu ekvivalenciu Fluke 287/289. Tak som si ju teda zakúpil, keďže dať skoro liter za Fluke 289 mi prišlo trošku moc. Jedná sa presnejšie o UNI-T UT181A a tento merací prístroj obsahuje meracie káble, nabíjačku, dve sondy na meranie teploty a dátový kábel na pripojenie k počítaču. Multimeter vyzerá celkom solídne a aj recenzie má v skutku dobré.Multimeter Fluke 289 + darček za nákupChcel som aj nejaký samostatný LCR meter a zaobstaral som si prenosný LCR meter UNI-T UT612. Keby som ale počkal asi dva mesiace, tak som si mohol snáď zaobstarať UNI-T UT622E, čo je o dosť výkonnejší a modernejší brat. Možno si ho niekedy ešte kúpim, ale zatiaľ neriešim, keďže mám kam inde momentálne dávať peniaze.Multimeter Fluke 289 + darček za nákupDosť veľa ľudí mi ale vravelo, že by si zaobstarali aj niečo kvalitnejšie, kde presnosť merania bude dlhodobo dobra, čo sa možno pri UNI TRENDE povedať nedá po takých 10 rokoch, toto neviem ale vždy som chcel nejaký ten Fluke. Problém boli ale ceny a nechcelo sa mi za nejaký takýto merač zaplatiť majland. No usmialo sa na mňa asi šťastie a Fluke spravil nejakú akciu, že sa znížili aj ceny. Fluke 289 sa dá momentálne kúpiť skoro za liter, aspoň čo pozerám eshop kde som ho kúpil ja. Počas asi tej akcie tam bola cena nižšia o skoro 200 €. Tiež som mal v danom eshope za svoje nákupy aj kód na zľavu, tak po prepočítaní ceny som si povedal, že by to bol hriech nekúpiť ho za takú cenu. Dal som zaňho skrz zľavy čo som mal ako by som ho kúpil v najlacnejšom obchode bez dane. Aj keď to nebol najlacnejší obchod, tak som zaplatil o dosť menej ako v najlacnejšom a to sa oplatilo.

Fluke 289 obsahuje meracie káble s možnosťou pripojiť ochranné krokosvorky a toď vsio. Samozrejme podporuje aj sondu na meranie teploty, no tá k meraciemu prístroju pribalená nebola, ale jednu z iného zariadenia mám a funguje, takže neriešim. Aj tak presnosť tých základných sond je plus mínus rovnaká. Dokúpil som si navyše len prepojovací kábel k počítaču, lebo ta celá súprava čo Fluke ponúka by mi bola na nič a tam už šla cena astronomicky hore skrz toho príslušenstva, ale prepojovací kábel som chcel. Musím ale podotknúť, že lepšie meracie káble, ktoré boli pribalené k Fluke 289 som v rukách asi snáď nikdy v živote nedržal. Je to úplný luxus ak to porovnám s tými od UNI-T UT181A, alebo akýmikoľvek inými čo som niekedy držal v paprčiach. Taktiež váha Fluke 289 a spracovanie pôsobí majestátnejšie v porovnaní s UNI-T UT181A.Multimeter Fluke 289 + darček za nákupFluke mal v tej dobe aj akciu na kúpu ich produktov, s tým že pošle darček z danej kategórie podľa útraty. Ja som si mohol skrz Fluke 289 vybrať darček z Levelu 2 a tam som mal na výber ak si dobre spomínam sadu elektrikárskych skrutkovačov, skúšačka napätia a fáz, multimeter nižšej kategórie a sondu IntelliTone Pro 200 Probe. Skrutkovače mi prišli ako zbytočnosť a skúšačku aj keď o dosť lacnejšiu mám tuším UNI-T UT18C, čiže to mi prišlo tiež zbytočné. Tretí multimeter som taktiež nepotreboval a tak som zvolil tú sondu, aj keď to nie je žiaľ celý kit. Je k nej aj generátor, ktorým sa testujú káble a či ho niekedy kúpim si asi veľmi dobre rozmyslím. IntelliTone Pro 200 Probe slúži na testovanie a hľadanie káblov. Otestovať sa dá správne krimpovanie konektorov RJ45 čo je asi jediné čo by som na to vedel zúžitkovať + hľadanie káblu v nejakom zväzku káblov, to sa mi momentálne bude asi hodiť.

Premýšľal som ako by sa dal iným spôsobom nahradiť, keďže cena generátora je celkom vysoká a popravde ho nepotrebujem ako ani tú sondu. Po hraní sa so sondou som ale zistil, že ak pustím hudbu do hluchého kábla kde na druhej strane nie je žiadny reproduktor, či slúchadla, tak priložením sondy ku káblu bolo celkom slušne počuť zvuk čo som púšťal a to mi vnuklo myšlienku, že by mi stačil nejaký generátor ako mp3 prehrávač a len by som do takého káblu pustil čosi. Možno by to fungovalo a vedel by som na druhej strane hľadať daný kábel, ale k nejakému testu som sa ešte nedostal. Tento darček mi došiel asi po 6 mesiacoch a už som si začal myslieť, že mi darček ani nikdy nepríde a Fluke len zavádzal. No minulý týždeň došla zásielka kde bol ako odosielateľ Fluke a tá obsahovala túto sondu, takže beriem všetko späť čo som si o Fluke začal myslieť :-DMultimeter Fluke 289 + darček za nákupViem isto, že to aspoň jeden krát v živote určite použijem, keďže sa chystám do prerábania bytu, kde bude asi 500 metrov káblu na elektriku a asi 200 až 300 metrov káblu na internet, tak to možno snáď uľahčí prácu s hľadaním kábla v rozvodnej skrini. Či to ale použijem aj v budúcnosti niekedy je celkom dosť asi nepravdepodobné si myslím. Možno ten darček predám, alebo mu nájdem nejaké iné využitie aj keď nemám páru aké.

Tiež som sa poobhliadol aj po nejakom laboratórnom zdroji a samozrejme chápem, že lepší by bol nejaký bežný stolný laboratórny zdroj aj keby to bola nejaká čínska šepleta, ale keďže chcem riešiť obvody len do tých plus mínus 30 V tak som natrafil na AXIOMET AX-3004H.Multimeter Fluke 289 + darček za nákupČo sa kvality a recenzií týka, tak vraj to nie je až taký odpad, ale samozrejme vrámci prenosnosti, ináč sa to s klasickým laboratórnym zdrojom porovnávať isto nedá. No dokáže nastavovať napätie a prúd, čo by mi na začiatok hrania sa s obvodmi malo snáď stačiť, ale isto si zaobstarám časom aj nejaký klasický laboratórny zdroj. Tento dokáže nastavovať napätie od 0 do 30 V a prúd od 0.1 A do 3.75 A. Plus má dva výstupy na USB, čo poslúži aj na nabíjanie mobilu či iných zariadení cez USB. Je fakt, že za jeho cenu by som si kúpil isto nejaký lepší stolný laboratórny zdroj, ale kvôli miestu to nie je zatiaľ priorita kým si to nevymyslím nejako časom.

Článok bol zobrazený 1683 krát a obsahuje 1388 slov
Pridané 14. novembra 2021