Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 29. marca 2024
Čas: 15:10:06, 1711721406, @632
Meniny má: Miroslav, Mieroslav
IP adresa: 34.201.19.151

Nedávny požiar v dátovom centre OVH

Dátové centrum OVH vo Francúzku zachvátili pred dvoma mesiacmi plamene a odniesol si to tuším celý jeden blok, iné boli zas poškodené. Boli tam weby aj známych veľkých firiem a pokiaľ nemali zálohy, tak došli o všetko. Čiže zákazníci, ktorí pravidelne nezálohovali, tak sa ocitli v dosť zložitej situácií. Keď OVH vtedy informovalo svojich zákazníkov, tak nevedelo potvrdiť, či bude možné dáta zákazníkov obnoviť alebo nie. Ja to dnes po dvoch mesiacoch už samozrejme viem. OVH je Francúzska spoločnosť, bola založená v roku 1999 a ponúka VPS, dedikované servery a ďalšie webové služby. Vlastní najväčšie dátové centrum na svete, je najväčším poskytovateľom hostingu v Európe.

Nepoužívate RSYNC a SSHFS?  ·  Nájdi a nahraď vo veľkom...

Z firmy tam máme 10 virtuálnych serverov a 7 z nich sa tento incident týkal. Na všetkých bežali weby zákazníkov, ktoré som musel v deň požiaru migrovať inde aby tam bol čo najkratší výpadok, lebo na OVH sa v tomto veľmi spoliehať nedalo, že by to do rána nabehlo. Našťastie patrím k tým, čo v pravidelných intervaloch všetko zálohuje, takže sa nás výpadok veľmi nedotkol. Skôr ma tým pri presúvaní napadlo sa na takéto scenáre pripraviť a spraviť si na to nejaký automatizovaný systém. Čiže ak by nastal výpadok v takejto veľkosti, tak aby som to globálne naraz vedel presunúť všetko inde v priebehu pár minút a nie pomaly pol dňa, ale o tom tento blog nie je.Nedávny požiar v dátovom centre OVHSkúšal som hľadať, že čo sa tam vôbec stalo a našiel som, že hasiči pomocou infračervených kamier fotografovali toto dátové centrum a prišli na to, že horeli dve UPS, pričom podľa informácií jedno z nich bolo práve v osudné ráno opravované. SBG2 kde sme mali aj my virtuálne servery zhorelo do tla, SBG3 a SBG4 bolo tuším len poškodené a to mám pocit, že po týždni nabehlo. Na to si už nespomínam, ale viem, že jedno z vypadnutých bolo inde a obnovili ho ale v inom bloku (tuším SBG8, nechce sa mi prihlasovať do OVH).



Každopádne včera nám došla poukážka za tieto spôsobené nepríjemnosti a pozeral som ako puk. Táto poukážka je v hodnote skoro 3 200 €, pozeral som a nechápal ten e-mail. Celkom by ma zaujímalo, že či by sa takto zachoval aj nejaký prevádzkovateľ webhostingu na Slovensku :-) Ja som zabil presunom a oživovaním tých webov asi pol dňa a ak k tomu pripočítam opätovne spojazdnenie webov na nich, tak za tým presedím spolu asi dva dni. 3 200 € za dva dni nezarobím, čiže tam môžu opekať safaládky pár krát do roka (fór). Našťastie sa nás ale nejaká strata údajov netýka, takže ide len o obnovenie služieb na tých virtuálnych serveroch a môžem popremýšľať, že ako bude najvýhodnejšie pre nás tých skoro 3 200 € minúť :-)

Článok bol zobrazený 2125 krát a obsahuje 443 slov
Pridané 12. mája 2021