Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 19. apríla 2024
Čas: 08:35:54, 1713508554, @316
Meniny má: Jela, Krescenc
IP adresa: 18.188.152.162

Bolestivý prechod na Windows 11

Môže to byť už asi vyše 10 rokov kedy som zažíval veľmi bolestivý prechod z operačného systému Windows XP na Windows 7 a zvykaniu si na nové prostredie. Áno je to tak, ten pseudo systém Windows Vista ma obišiel a odmietal som naňho prejsť, čudujem sa že ho niekto seriózne aj používal. Pamätám si, že to bolo veľmi veľké odhodlávanie všetko zálohovať a nainštalovať si na počítač Windows 7, ktorý už bol na svete asi dva roky. Pokrok človek ale nezastaví a keď to príde, tak sa tomu vyhnúť nedá, tak ako ani teraz.

Ako na RSYNC cez Windows?  ·  Bluetooth reproduktor Sony SRS-X11

Spravujem síce vyše 10 serverov na ktorých beží Linux, ale aby som ho silou mocou používal aj na desktope, tak k tomu som sa nikdy veľmi nemal a nechce sa mi ani každý deň niečo hľadať keď niečo nefunguje. Také čosi ma bavilo keď som bol mladší a môže to možno baviť nejakého študenta, mňa už ale určite nie. Narodil som sa ako Windowsák a predpokladám, že ako Windowsák aj zomriem. Čiže prechádzať na macOS, či nejakú distribúciu založenú na Linuxe len kvôli odlišnosti mám v paži, všetko to je aj tak len o prostredí a zvyknutí si naň. Dôležitejšia je hlavne pohodlnosť pri práci, ako to na akom systéme človek pracuje.Bolestivý prechod na Windows 11Minulý týždeň som teda vytiahol zo skrine svoj už postarší, ale stále ako nový notebook Lenovo ThinkPad X250, aby som na ňom vyskúšal Windows 11. Notebook obsahoval od novoty Windows 7 Professional, ktorý som síce preinštaloval čistou verziou aby som tam nemal balast od výrobcu, tak ma teda zaujímalo ako sa zachová Windows 11 pri aktivácii. Stiahol som si zo stránky Microsoftu inštalačný ISO obraz Windows 11 a vytvoril som inštalačný USB kľúč. Inštaláciu by zvládla asi aj cvičená opica a celkom ma prekvapilo, že som nemusel systém aktivovať a celý proces bol automatický, keďže notebook obsahoval licenciu. Čakal som ale, že s tým bude nejaký problém a budem potrebovať sériové číslo pre Windows 11, takže toto ma celkom potešilo.

Po inštalácii systému som sa dostal k nastavovaniu a keď na mňa vybehlo vytváranie účtu, tak som zostal nemilo prekvapený. Mal som si založiť online účet a to ma celkom nahnevalo, že wtf... Žiadna možnosť vytvorenia lokálneho účtu, čím si ma Windows 11 na začiatok veľmi nezískal. Pozrel som teda na internet, že či to Microsoft mysli vážne, ale dočítal som sa, že je možné si lokálny účet vytvoriť odpojením od siete. Keďže som bol pripojený bezdrôtovo, tak som nemal možnosť sa odpojiť. Čiže som si otvoril príkazový riadok pomocou Shift + F10 a pomocou príkazu „ipconfig /release“ som sa odpojil zo svojej siete. Následne mi bola ponúknutá možnosť vytvoriť si lokálne konto. Neskôr som sa dočítal, že je to možné aj pomocou príkazov: „taskkill /F /IM oobenetworkconnectionflow.exe“ alebo „taskkill /IM oobenetworkconnectionflow.exe /F“.

Po prvom prihlásení sa, som spozoroval pár pre mňa noviniek a to podobnosť s macOS, čo sa hlavne spodnej lišty týka. Tiež som postrehol, že je ten systém o niečo rýchlejší ako Windows 7, ktorý som mal na notebooku doteraz. Predpokladám, že aj na desktope to bude zjavne svižnejšie, keďže moje raketové delo je na tom parametrovo trošku inde v porovnaní s notebookom. Keďže si chcem ale zahrať pár nových hier, tak nemám inú možnosť ako prejsť na Windows 11. Ak by som nepotreboval podporu DirectX 12, tak o zmene systému ani neuvažujem. Moja NVIDIA Titan RTX má podporu DirectX 12 a nové hry ho proste vyžadujú, tak nemám inú možnosť. Čiže je načase po tých troch rokoch čo mám túto grafickú kartu konečne vymeniť Windows 7 za vraj moderný operačný systém.

Tu je pár rozdielov medzi Windows 7 a Windows 11 na ktoré som natrafil.



Keďže je pre mňa tento prechod bolestivý, tak sa naňho musím pripraviť a všetko zálohovať, čiže na desktope mi bude Windows 11 bežať určite až niekedy nasledujúci rok. Pevne verím, že bude tak dobrý ako Windows 7, aj keď som dlho odmietal v tej dobe presedlať z Windows XP.

Článok bol zobrazený 1220 krát a obsahuje 655 slov
Pridané 25. novembra 2022