Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 16. apríla 2024
Čas: 06:55:59, 1713243359, @247
Meniny má: Dana, Danica
IP adresa: 18.119.255.94

64 vlákien + 64 GB RAM = žiadny problém

Už dlhšie sme vo firme uvažovali, že prejdeme z VPS (virtuálny server) na dedikovaný server (fyzické železo). Cena za VPS bola už aj tak vysoká, že sa to pomaličky celkom približovalo k sume prenájmu za dedikovaný server skrz postupného zvyšovania parametrov VPS. Ak dobre pozerám staré faktúry, tak za VPS to vychádzalo ročne na 1 240 € a za prenájom dedikovaného servera to je 2 380 € ročne bez DPH.

Vysávanie hrou...žiadna špina nemá šancu  ·  Ktože má lístky na RAMMSTEIN v Prahe?

Keď to vidím takto celkovo za rok, tak je to aj slušný rozdiel, ale už nás VPS prestalo baviť skrz limitov ktoré malo. Firma aspoň čo viem začínala na bežnom webhostingu, neskôr skrz limitov bolo nutné prejsť na VPS, keďže VPS je bez debaty finančne menej náročne ako skočiť rovno na dedikovaný server, takže „evolúcia“ musela tak či tak prísť. Problém VPS je v tom, že sa o systémové prostriedky delíte s inými VPS, ktoré sú na fyzických mašínách. Je samozrejme jasné, že dostanete toľko výkonu koľko ste si zaplatili, ale problém sú určité limity, ktoré proste VPS mať musia, ináč by to celé asi kľaklo.

Veľa krát sa nám stávalo, že VPS bolo neskutočne vyťažené ani nie z dôvodu vysokej návštevnosti webov, ale viac krát sa nám stalo, že diskové pole na ktorom sme sa nachádzali bolo vyťažené. Nebudem ale tvrdiť, že my nič, my sme lietadlá, lebo je jasné, že VPS kde je skoro 300 webov dáva v špičkách zabrať systémovým prostriedkom. Na VPS sme mali k dispozícií 16 CPU (16 vlákien), 16 GB RAM a tuším 430 GB disk čo by aj možno stačilo. Boli tam ale neustále problémy 1-2 krát do mesiaca s nedostupnosťou a aj keď sa to stávalo ojedinele, tak zákazník z toho nadšený nie je. Ak by sme chceli aj zvýšiť parametre VPS, tak limit bol donedávna na 32 CPU, 32 GB RAM a tuším 500 GB disk, ale ako to teraz pozerám, tak je možné si už navýšiť CPU na 40, RAM na 128 GB a disk až na 1 TB. Cena ale za plné nastavenia VPS písať nebudem, lebo je veľmi vtipná a do toho by šiel asi len blázon :-)

Každopádne čo si tak matne pamätám, tak ak by sme chceli opäť zvýšiť parametre na dvojnásobnú RAM a nič iné, tak už vtedy by bola cena na úrovni dedikovaného servera, tak prečo nemať za podobnú sumu oveľa vyšší výkon, väčšiu RAM a hlavne mať všetky systémové prostriedky len pre seba a bez akýchkoľvek limitov, limity by boli len čisto limity samotného hardwaru a aj to bol jeden z dôvodov, že sme do toho nakoniec šli, aj keď cena je určite vyššia.

Keď len porovnám rýchlosť disku, tak:

hdparm -T /dev/...

VPS
Timing cached reads: 20794 MB in 1.99 seconds = 10433.73 MB/sec

Dedikovaný server
Timing cached reads: 23918 MB in 2.00 seconds = 11977.67 MB/sec

hdparm -t /dev/...

VPS
Timing buffered disk reads: 326 MB in 3.01 seconds = 108.42 MB/sec

Dedikovaný server
Timing buffered disk reads: 1370 MB in 3.00 seconds = 456.33 MB/sec

dd if=/dev/zero of=/tmp/test1.img bs=1G count=1 oflag=dsync

VPS
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 7.50532 s, 143 MB/s

Dedikovaný server
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 2.59786 s, 413 MB/s

dd if=/dev/zero of=/tmp/test2.img bs=512 count=1000 oflag=dsync

VPS
512000 bytes (512 kB) copied, 4.36485 s, 117 kB/s

Dedikovaný sever
512000 bytes (512 kB, 500 KiB) copied, 0.285693 s, 1.8 MB/s

Takýchto a podobných testov by sa dalo spraviť určite plno, ale to nemá pre mňa veľmi zmysel, lebo sám vidím, že je to neporovnateľný rozdiel čo sa výkonu týka. Na dedikovanom je RAID 1 kvôli zálohe keby niečo, ale aj tak je potrebné všetko pravidelne zálohovať čo som robil aj predtým. Rotujú tam zálohy dát, databázy a denne sa nahrávajú externe mimo dátové centrum kde sa nachádzalo staré VPS a po novom aj kde sa nachádza aktuálny dedikovaný server. Zvolili sme dedikovaný server s dvoma CPU Intel Xeon Silver 4314, pričom má každé 16 jadier a na každé jadro pripadajú 2 vlákna. Dohromady máme k dispozícií teda 64 vlákien a každopádne otvoriť si htop je poriadne sci-fi oproti VPS kde sme mali len 16 vlákien a teraz toto :-)64 vlákien + 64 GB RAM = žiadny problémĎalej tam máme 64 GB RAM s možnosťou zvyšovať ak by sme potrebovali a dva 960 GB disky v RAID 1, pričom tam je tiež možnosť zvyšovania počtu diskov. Pri diskoch mi ale trochu vadí, že nie sú NVMe, ale tak aj podľa testov je rýchlosť diskov úplne inde ako pri starom VPS.

Posledné týždne som tento server nastavoval, inštaloval a konfiguroval všetok bordel čo sme mali aj na VPS, rovnako som testoval aj samotný výkon. Tam som narazil na jednu zaujímavú vec a to, že pokiaľ server nebol vyťažený, tak výkon CPU čo ja viem, žiadna sláva v porovnaní s VPS a natrafil som na to, že scaling_governor bolo nastavené na powersave čo ma trochu zaujalo. Keď som si o tom zisťoval viac, tak po zmene na performance to bola už iná káva. Mali sme tam nastavený, ale dosť jemný profil na vetráky a CPU sa bez zaťaženia zahrievali na tých 60°C a pri plnom vyťažení procesorov som cez sensors videl cez 90°C. To som nakoniec s firmou kde to máme vyriešil a aktuálne bez záťaže majú CPU 35°C a pri úplnom zaťažení sa teplota dostane na 60°C, čo už vyzerá lepšie ako neustále smažiť procesory.

Tento víkend som sa veľmi dobre nevyspal, keďže nastal deň D na ktorý sme čakali. Od večera do rána som migroval všetky dáta a postupne oživoval všetky služby čo sme tam mali. Pamätám si, že som pred asi 6 rokmi toto už absolvoval, keď som staršie VPS migroval na nové z ktorého sme teraz prešli na dedikovaný server a trvalo mi to oveľa dlhšie pri menšom počte webov čo nám tam bežia. Čiže nejakú tú skúsenosť s migrovaním servera a balastu na ňom mám, no očakával som tak trochu, že nastane aj nejaký väčší problém s ktorým som možno nepočítal, ale našťastie sa nič také nestalo. Pár menších problémov sa vyskytlo, ale tie som vyriešil celkom rýchle. Staré VPS nedisponovalo IPv6, takže pre mňa úplná novinka na dedikovanej mašine a s ňou som sa musel trochu popasovať, lebo mi prestalo fungovať napojenie na Facebook API. Ja som aj pridal do zoznamu IP z ktorých sa môže pristupovať k API túto novú IPv4 dedikovaného servera, ale s čím som nepočítal, že pri pokusoch napojiť sa na API sa využívala už IPv6 a tá v zozname nebola a toto ma vôbec netrklo. Človek sa učí neustále a toto ma ani nenapadlo, čiže ma to na chvíľu zdržalo, kým som tento problém vyriešil.

Jediná taká nočná mora je, že ak nastane nejaký hardwarový problém na fyzickom železe, tak sme okamžite dole a musí sa to vyriešiť. Toto sa môže stať aj na VPS aj keď tam to presúvať a znovu nahadzovať aby boli VPSka dostupné je isto rýchlejšie ako oživiť samotný dedikovaný server, ale podľa informácií čo máme sa nič také nestáva a že za posledný rok sa im nič také ani nestalo, tak dúfam, že nebudeme prvý.

Článok bol zobrazený 1613 krát a obsahuje 1183 slov
Pridané 5. júna 2022