Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 26. apríla 2024
Čas: 23:03:52, 1714165432, @919
Meniny má: Jaroslava
IP adresa: 18.222.120.133

Skvelý pomocník pri značení na stavbe

Pri prerábaní bytu som posledný rok používal klasické ceruzky pre stavbárov na značenie. Nič extra, len bežné oválne hrubé ceruzky, ktoré pozná asi každý (ne)stavbár. Nemám skúsenosť, ktoré z nich sú dobré, tak som mal nakúpených zopár rôznych druhov aby som zbytočne nenadával, že čo za pošust na značenie mám, ale zakaždým som mal nejaké výhrady voči ním. Naposledy ma to pri rezaní obkladu už úplne dožralo. Ceruzku som musel každú chvíľu nožom ostriť, lebo tuha sa rýchlo míňala a to bol vždy kameň úrazu. Na byte mám asi 10 nožov s vymeniteľnou čepeľou a vždy nejaký hľadám. Ceruziek tam je pohodených taktiež zopár a ten istý problém ako s metrom či čímkoľvek iným čo v daný moment potrebujem, ale nikdy nič neviem nájsť.

Citáty, ktoré som mal na stránke  ·  Pár noviniek nie len na BLOGu

Napadlo ma teda si pozrieť nejaké extra ceruzky ako bežné stavbárske oválne, nemám páru ako sa im bežne nadáva. Natrafil som na zopár pre mňa verzatiliek a nakoniec to vyhrala SOLA TLM2. Páči sa mi na nej jej robustnosť a rovnako možnosť z nej spraviť aj úzku ceruzku do hlbokých otvorov, ak je to potrebné. Za ten čas čo ju mám som túto možnosť pár krát aj ocenil. Tuha má hrúbku 2,8 mm a je celkom tvrdá v porovnaní s bežnými stavbárskymi ceruzkami čo som doteraz používal. Ak ju treba naostriť, tak stačí použiť integrované strúhadlo a nie je nutné hľadať nejaký ostrý nôž a hrať sa pri orezávani aby som náhodou nezničil tuhu pri ostrení bežnej ceruzky, čo sa mi často stávalo.Skvelý pomocník pri značení na stavbeNarazil som aj na iné obdobné značkovače ako je trebárs PICA, CMT, Tracer a pod. Tých kadejakých značiek bude isto zoznam na celú A4, ale všetko mi to prišlo v podstate o tom istom, proste stavbárska verzatilka. Ceny medzi nimi sú plus mínus autobus asi rovnaké, fakt len eurové rozdiely. Táto SOLA ma vyšla na tuším 12 € + som si k nej kúpil aj náhradne tuhy v rovnakej farbe a balenie farebných s nejakým voskom, človek nikdy nevie. Prečo som zrovna zvolil značku SOLA neviem povedať, možno len podvedome skrz jednej malej vodováhy SOLA RED 25, ktorá mi v minulosti padla do oka a celkom sa mi páčila, ale povedal som si, že je to škoda peňazí.

Moja zbierka s vodováhami by sa snáď už nemala zvyšovať, lebo taký arzenál nemajú asi ani eňoňuno majstri. V zbierke mám vodováhy od Boshu a to 60 cm digitálnu vodováhu aj s digitálnym uhlomerom, 120 cm digitálnu vodováhu a sadu klasických za tretinovú cenu kde som neodolal. V tej sade je je 25 cm, 63 cm a 123 cm klasická vodováha tiež od Boschu. Čiže mi bolo ľúto vyhodiť ďalšie eurá za nejakú vodováhu.Skvelý pomocník pri značení na stavbeSkúšal som túto ceruzku použiť už na styrodur, ytong, hydroizolaciu, bežné lepidlo, keramický obklad, kov, papier, betón a všade pekne držala. Neporovnateľný zážitok pri značení ak si len dovolím predstaviť nejaké porovnávanie s bežnými ceruzkami a preto hovorím STOP bežným ceruzkám, radšej jednu verzatilku. Asi len taký menší výlev a rada pre kutilov, alebo možno len nemám o čom lepšom napísať :-)

Článok bol zobrazený 1520 krát a obsahuje 501 slov
Pridané 30. januára 2023