Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 23. apríla 2024
Čas: 17:17:01, 1713885421, @678
Meniny má: Vojtech, Adalbert
IP adresa: 3.133.141.6

Nový SSL DV certifikát od COMODO

Pred skoro dvoma rokmi som začal dávať na svoje všetky weby SSL certifikát, lebo Google začal už dávnejšie dávať nejaké to plus webom, ktoré idú cez šifrovaný protokol HTTPS. Moje osobné skúsenosti sú ale, že to moc pravda nie je, ba skôr naopak, na jednej mojej väčšej stránke kde sa pohybovala návštevnosť okolo 8000-9000 ľudí denne klesol skrz nasadenia SSL certifikátu traffic na polovicu. Aj na tejto mojej osobnej stránke a blogu som od roku 2014 začal používal free SSL certifikát od StartComu, jasné že je tu šifrovaný obsah úplne na nič, ale keď sa dal certifikát zaobstarať zadarmo, tak prečo nie.

Nový dizajn a back-end na PCforum.sk  ·  Štatistika slovenskej domény

Dnes som ho ale vymenil za platený, keď som našiel na cheapsslsecurity.com kde ponúkajú Comodo PositiveSSL Certificate za $4.99 na rok, čo je skvelá cena za platený certifikát. Má síce záruku len na $10 000 ale v prípade osobnej stránky, blogu, denníka, či akejkoľvek inej podobnej stránky, kde sa nenarába s osobnými údajmi, bankovými prevodmi to je salám párek. Samozrejme certifikát je možné kúpiť len na tri roky za $14.97 čo ma ale neodradilo, má to výhodu, že nemusím každý rok SSL certifikát obnovovať ako som to už dva krát robil cez StartCom na niekoľkých doménach. Čo ma popravde ani trochu nebaví, len to zaberá zbytočne drahocenný čas a nemá aj tak až takú podporu.Nový SSL DV certifikát od COMODOV prípade StartCom free certifikátu som natrafil na jeden starší mobil s Androidom, ktorý mal s týmto ich free certifikátom problém, tak predpokladám, že aktuálny Comodo PositiveSSL Certificate čo tu po novom mám bude mať lepšiu podporu ako ten free od StartComu. Týmto samozrejme nechcem na certifikát od StartComu vôbec nadávať, alebo písať nejaké negatíva. Určite je to postačujúci certifikát a aj keď je už v tejto dobe free certifikát od Let's Encrypt, ktorý má implementovaný do svojho administračného rozhrania aj webhosting kde mám svoje stránky, tak na ten by som zanadával oveľa viac čo sa podpory týka. Mám BlackBerry Passport čo je asi rok starý mobil a certifikát od Let's Encrypt nepovažuje za dôveryhodný, 21. storočie. Pochopil by som nejaký starý mobil s archaickým systémom, či Internet Explorer 5.0 ale rok starý mobil? Škoda reči.

Keďže som sa pri vytváraní nového certifikátu sekol a neuložil som si privátny kľúč, tak som musel vytvoriť novú objednávku. Čiže som zaplatil kartou dva krát $14.97, ale našťastie bolo možné už aj vytvorenému certifikátu zrušiť objednávku a v podstate okamžite mi prvú už spracovanú objednávku kde som si nechtiac neuložil privátny kľúč zrušili a pripísali tých $14.97 do kreditu. Tak som peniaze z kreditu hneď využil a vytvoril si takýto certifikát na iný web.

Článok bol zobrazený 2914 krát a obsahuje 438 slov
Pridané 12. apríla 2016