Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 22. októbra 2024
Čas: 09:30:04, 1729582204, @354
Meniny má: Sergej, Dobromil
IP adresa: 18.217.37.129

Výmena iPhone X za iPhone 15 Pro

Pred dvoma týždňami sa mi podarilo nechať doklady a mobil na kapote auta. Keď som to zistil po asi necelej hodine, tak som upaľoval domov a pozrel parkovisko, že či ich tam ešte nájdem. Po prezretí parkoviska som zistil čo sa dalo čakať a doklady aj mobil nikde. Šiel som teda domov, zapol počítač a napadlo ma skúsiť nájsť mobil cez Find My.

Výmena starého dela za novú raketu  ·  Demencia okolo iPhone X pre iOvečky

Z prvých pár sekúnd som si myslel, že ho niekto našiel a pohybuje sa, ale po pár sekundách mi došlo, že sa len naťahovala poloha a našiel som ho asi 300 metrov od parkoviska kde som stál. Tak som rýchlo vybehol z domu a telefón aj doklady som našiel na chodníku. Chodí tade celkom dosť veľa ľudí a zjavne som mal viac šťastia ako rozumu, hlavne by ma mrzeli tie doklady, lebo tie ísť vybavovať by bolo pre mňa poriadne utrpenie. Čo ma tiež dosť sralo, keď som prišiel na to, že som stratil doklady a mobil, že som mal v mobile komplet celú rekonštrukciu bytu a záloha nikde. Každopádne to telefón ale schytal tak, že má v strede displeja bielu čiaru a je to dosť na prd pri používaní, lebo to slušne vypaľuje oči. Pozrel som si čo stojí výmena displeja a zároveň aj batérie, keďže tá je za tie roky tiež v zlom stave a skoro 200 € sa mi za to veru vyhodiť nechcelo. Telefón mám aj tak vyše 6 rokov, tak som si povedal, že radšej kúpim nový, lebo opravovať ho za takú cifru je dosť nerentabilné. Určite kúpim nejaký noname displej, ktorý nie je OLED a skúsim ho vymeniť sám. Náradie na to mám, tak prečo to neskúsiť a ak to nedopadne dobre, tak ma to nebude až tak bolieť, lebo funkčný mobil už mám.

Po prezretí ponuky mobilov sa mi chcelo grcať, veď tá ponuka je snáď horšia ako pred 6 rokmi keď som tiež netušil, že čo kúpiť ako náhradu za môj BlackBerry Passport, ktorého som sa ťažko zbavoval. Po pár hodinách som si povedal, že môžem kašľať a zvolil som nakoniec iPhone 15 Pro. Príde mi ale celkom vtipné, že ten môj starý iPhone X prežil celú rekonštrukciu bytu a nakoniec nezvládol menší pád z auta, ale tak čo už aj tak mal svoje roky a onedlho by som ho musel vymeniť asi tak či tak.

Po rozbalení krabice ma potešilo že som videl USB-C kábel a nie ten dementný lightning. No zo samostatného telefónu som mal husiu kožu. Myslel som si, že to je skoro rovnaký telefón, ale je vidieť takto naživo, že iPhone 15 Pro je o niečo hrubšia tehla a keď som videl tie tri šošovky fotoaparátu, tak som nevedel že či rozbaľujem mobil, alebo fotoaparát :-D im to tam musí už všetkým poriadne prášiť. Mne to už na iPhone X prišlo ako taký menší extrém, ale toto čo pchajú na dnešné mobilné telefóny je pre mňa celkom novinka a pripadá mi to celkom úchylne. Nesledujem svet mobilov, takže som bol celkom prekvapený, lebo na fotkách to až tak extrémne nevyzeralo, ale aj niektoré Android telefóny čo som videl boli na tom podobne.Výmena iPhone X za iPhone 15 ProNa prvý pohľad, ale musím povedať, že iPhone X mi pripadá určite viac luxusne ako táto posledná verzia 15 Pro. Na druhú stranu som celkom rád, že zo zadnej strany zmizlo sklo, lebo tá zadná strana na iPhone X isto veľa ľudom strpčila život pri pádoch a drsnejšom zaobchádzaní. Čo sa nejakej zmeny v rýchlosti a celkovo výkone týka som za posledné dva dni používania veľmi nespozoroval, príde mi to plus mínus rovnaké pri bežnom používaní.

Čo ma ale celkom potešilo je to, že má displej 120 Hz a aj viditeľná plocha je o niečo väčšia keď to porovnám s iPhone X. 5G je pre mňa tiež veľké viditeľné plus, ale v dnešnej dobe to je už normálna vec, takže to ani veľmi neriešim. Čo by som ale vytkol tejto verzii 15 Pro je to, že mi budú veľmi chýbať zaoblené hrany ako to má iPhone X. Tiež si neviem zvyknúť na tú hrúbku, ale tak po pár týždňoch používania mi to isto príde normálne, aspoň dúfam. Zvolil som verziu čierny titán s 256 GB vnútornej pamäte. Táto veľkosť mi ako tak stačila aj na starom, lebo som nemusel sledovať kapacitu voľného miesta a ten cenový rozdiel už pri vyšších kapacitách je dosť na hlavu, ale tak 512 GB alebo 1 TB miesta v mobile aj tak nepotrebujem, takže mi to je úplne jedno.Výmena iPhone X za iPhone 15 ProNa starom telefóne som mal aj kryt, vďaka ktorému ten telefón vyzerá ako nový a prežil oveľa horšie pády ako bol jeho posledný pád z auta. Čiže som si kúpil rovnaký aj na tento nový od značky Pitaka. Kryt je z materiálu Aramid a celkom sa mi páči dizajn ich krytov, aj keď cena je trošku pri niektorých dosť prestrelená.

Opisovať nejaké parametre toho mobilu nebudem, z môjho pohľadu som vymenil len telo telefónu, ktorý ma len lepší displej a zjavne o dosť lepší fotoaparát, ale ináč na bežnú prácu na mobile mi to pripadá ako úplne totožný mobil. Možno pri nejakom strihaní videa, alebo nejakej náročnej práci by bol rozdiel isto viditeľný, ale také niečo na mobile aj tak nerobím, tak mi to je tiež voľné. Popravde ak by sa mi tento starý nepoškodil, tak by som ho isto ešte 2-3 roky používal kým by prišlo k nejakej výmene. Nebudem samozrejme tvrdiť, že nevidím rýchlejšiu odozvu, ale po 6 rokoch by som čakal väčší wau efekt, ale chápem, že iOvečky budú mať iný názor :-)

Článok bol zobrazený 1610 krát a obsahuje 919 slov
Pridané 31. júla 2024