Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 27. apríla 2024
Čas: 09:42:18, 1714203738, @362
Meniny má: Jaroslav, Aristid
IP adresa: 18.221.53.5

Príprava podkladu pred stierkovaním

Posledný týždeň som mál v pláne stierkovať strop a steny, zvolil som jemnú sadrovú omietku Rimano GletXL od Rigipsu. Už som s ňou jednu izbu robil a nie je to veľmi zložité. Čo som chcel je jedna vec, čo som opomenul je vec druhá. Keďže som zvolil sadrokartónový podhľad, kvôli elektrike ktorá je tam schovaná a ako takému odhlučneniu dementného suseda o poschodie vyššie, tak som sa musel najprv popasovať s týmto problémom.

Od murárčiny k stierkovaniu  ·  Výroba klobás pred Vianocami

Prvý deň som vyplnil všetky škáry sadrokartón <-> betón, ale keďže som robil veľké škáry pri stene tak som si zanadával. Minul som na ich vyplnenie niečo nad 20 kg sadry Rigips Vario, kokos len na blbé škáry, ale tak čo už. Nebudem tvrdiť, že sa s Variom robí jednoducho, to ani náhodou a veľmi rýchlo schne. Na druhú stranu, ak ale úplne zaschne, tak stvrdne pomaly ako porcelán, fakt neskutočne tvrdý je a brúsenie je slušný zabijak.

Môj pôvodný plán bol, že na spoje sadrokartón a betónová stena použijem tmel na báze akrylátovej emulzie aby sa ako tak schovali spoje a nepraskalo to tam. Keďže sa ale oškrabali steny až na betón, tak tento plán úplne padol a použil som teda radšej na spoje pred stierkovaním výstužnú pásku Strait-flex Tuff-tape. Používa sa na vystuženie vnútorných rohov na sadrokartóne ako náhrada za akryl. Ak som to spravil dobre, tak ak náhodou praskne, tak to bude dobrý dôvod sťahovať sa :-DPríprava podkladu pred stierkovanímZhumploval som presne päť 30 metrových kotúčov a zostalo mi spolu asi 2 až 3 metre v pár odrezkoch, takže mi to vyšlo ako som si to nameral. Ja som tie pásky pozeral už predtým, lebo ma zaujalo to, že sa používajú v Amerike na tých ich drevených domoch, kde sa priečky a stropy oplášťujú sadrokartónom a túto vec majú isto vychytanú. Tiež som našiel len pozitívne recenzie na ne, tak prečo pozerať na niečo iné keď toto je overená kvalita, takže dúfam že to tak aj bude.

Páska je síce určená na sadrokartón, ale použil som ich aj na zvislé škáry medzi betónovými stenami, aby to tam nepraskalo. Páska je vyrobená z kompozitného materiálu, ktorý je zložený z bavlny, vlny, elotexu a latexového pojiva. Zo strany ktorá sa vtláča do sadry je taký ako keby mikrovlas a vďaka tomu predpokladám bude slušne držať na stene. Týmto som zabil ďalšie dva dni a to som si myslel, že toto všetko za jeden deň zvládnem aj so zasadrovaním spojov a skrutiek na podhľade...Karel Čapek, zapomeň.

Posledný rok som pokukoval v Gipsole, odkiaľ beriem skoro všetok stavebný materiál, tak som v ich predajni stále chodil okolo špachtlí a zaujala ma tam špachtľa na sadrokartón od Knaufu. Vždy ma ale odrádzala cena, lebo je niečo nad 30 € za blbú špachtľu. Príde mi to celkom dosť, ale hecol som sa. Veď som odtiaľ zobral Flexogrip o veľkosti 100 cm a 60 cm, spolu za asi 160 €. Zároveň som sa prešiel do Česka kvôli 60 cm špachtli s 2 mm zubom na tmelenie v kvalite povrchu Q4 za 150 €, takže nejakých 30 € ma už nevytrhne z biedy a kúpil som si ju teda. Neľutujem, lebo ak ju porovnám s takou bežnou za 10 €, tak úchop je oveľa pohodlnejší, taktiež mi prišlo, že sa s ňou lepšie ťahá sadra a celkovo spracovanie je úplne inde ako tie kadejaké bežné špachtle, rovnako ma celkom malú váhu.

Čiže takáto je moja zbierka špachtlí na stierkovanie a snáď mi takéto trošku lepšie náradie pomôže k mojim amatérskym schopnostiam a nejako sa to vyrovná aby bol vesmír v rovnováhe.

Špachtľa so skrutkovačom od Knauf
Príprava podkladu pred stierkovaním
Špachtľa na stierku dvojitá 270 mm od Storch
Príprava podkladu pred stierkovaním
Špachtľa fasádna Storch Expert 400 mm a 600 mm
Príprava podkladu pred stierkovaním
Špachtľa pre celoplošné tmelenie v kvalite povrchu Q4 600 mm - zubová od Rigips
Príprava podkladu pred stierkovaním
Špachtľa fasádna Storch Flexogrip Classic 600 mm a 1000 mm
Príprava podkladu pred stierkovanímAktuálne mám skoro dorobené stropy a nastane moja druhá nočná mora. Aj keď po tomto týždni sa celkom na to stierkovanie aj teším, lebo čo si tak matne pamätám, tak to mi ako tak aj šlo a nie je to až tak hnusná robota ako táto príprava všetkých stien a stropov pred finálnym nanesením 2 mm stierky a následným vyhladením.Príprava podkladu pred stierkovanímNa steny nanesiem pred samotným stierkovaním Rikombi-Kontakt od Rigipsu. Jedná sa o náter pre zlepšenie priľnavosti sadrových materiálov na hladké, nenasiakave povrchy (napr. betón, betónové prefabrikáty a pod.). Rikombi-Kontakt je disperzia umelých živíc s minerálnym plnivom. Nechcem ho ale nanášať skôr ako spravím stropy, lebo čo si budeme hovoriť, steny určite zakydám.Príprava podkladu pred stierkovanímFakt rešpekt pred tým kto sa týmto seriózne živí, ale toto by som pod 300 – 400 € za deň nerobil ani omylom. Viem, že by som si s takou cenovkou nezarobil ani mäkké F, ale pod nižšiu cenu by som nevstal ani z postele, lebo je to slušná makačka a fakt len blázon berie menej.

Článok bol zobrazený 2326 krát a obsahuje 803 slov
Pridané 26. augusta 2023