Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 27. apríla 2024
Čas: 08:40:19, 1714200019, @319
Meniny má: Jaroslav, Aristid
IP adresa: 18.222.69.152

Dostal som povolenie na domáce kino

Najhnusnejšia robota zo všetkých prác je konečne za mnou. Tým je jednoznačne škrabanie starej stierky a chemoprenového lepidla z podláh, ktorým bolo prilepené linoleum k betónu. Na stierky som zneužíval trochu dôchodcov, ale podlahy som si musel odmakať sám, keďže som ich chcel hladké ako detská prdelka.

Štatistika slovenskej domény  ·  Štatistika slovenských domén (*.sk)

Na internete som našiel niekoľko rôzných diskusií ako ľudia nadávajú na odstraňovanie starého linolea z podlahy pri prerábke bytu a veruže som sa na to veľmi netešil. Neviem ako to všetci robili, že im to šlo tak ťažko. V jednej diskusii som čítal, že na to používali sekáč na príklepovej vŕtačke a takto ho odstraňovali. Ja som skúsil nenásilnú cestu a kúpil som zahnuté čepele v tvare háčika do klasického odlamovacieho noža. Tým som si zabezpečil, že ostrie pôjde stále cez linoleum a nemusel som ani tlačiť, stačilo len ťahať. Jednu izbu som takto narezal na niekoľko 20 centimetrových pásov a potom som ho jednoducho odtrhol od betónu. Celý byt som takto spravil za možno tri hodiny aj s následným narezaním tých pásov na veľkosť asi 20 x 30 cm aby sa to linoleum lepšie ukladalo do vriec a dalo sa pohodlnejšie odviesť na zberný dvor.Dostal som povolenie na domáce kinoProblém nastal, keď som chcel dostať lepidlo z betónu a pri tom som sa celkom slušne zapotil, ale tak dal som to. Na odstránenie lepidla som minul cez 200 čepelí do škrabky s ktorou sme škrabali aj starú stierku. Keď som to tak počítal, tak za celý čas čo prerábam byt som spotreboval asi 600 až 700 ks odlamovacích čepelí. Pamätám si, že cez 300 ks som minul len na zvukovú izoláciu čo je nad sadrokartónom, keďže tá tým čepeliam dala poriadne zabrať a zopár desiatok kusov si užilo aj pri samotnom sadrokartóne. Každopádne odporúčam vyskúšať takúto kombináciu. Síce to trvá dlhšie, ale príde mi to asi ako najmenej násilne voči samotnému betónu ako aj voči susedom.

Skúsil som aj riedidlo na chemoprén čo mi odporučili v Hornbachu. To som použil len na také miesta kde si ani čepeľ noža neporadila, no riedilo na chemoprén nie je tiež žiadna sláva a popravde je to len o pár minút kratšie utrpenie. Kvalitné a drahé čepele nemá zmysel na to ani použivať, nedá sa s nimi spraviť až o toľko väčšia plocha, že by cena za ne bola výhodná v porovnaní s balíkom čepelí za 6 krát nižšiu cenu. S lacnejšími som spravil oveľa viac v cene jedného balíka kvalitnejších, len treba častejšie vymieňať čepeľ v škrabke, ale pauza na výmenu bola vždy vhodná, lebo po každom jednom m2 som sa chcel vždy rozplakať, že akú pučovinu som vymyslel :-)

Keďže sme oškrabali aj všetky steny, tak vznikol ďalší problém a to niekoľko rôznych dier na kabeláž na každej stene. Chápem, že tie prefabrikáty boli univerzálne a bolo ich pár typov pre niekoľko rôznych typov panelákov. Každý mal niekoľko príprav na elektriku, či už zásuvky alebo vypínače a takto mohli jeden panel použiť pri rôznych variáciách bytov. Čo ale nechápem, že prečo tie čo sa nepoužili proste nevyplnili betónom, ale všetky do jedného nejakým sajrajtom čo by som dokázal vyškrabať prstom. Pre rýchlejšie odstránenie som si dal vrták na betón do AKU vŕtačky a stačilo do toho sajrajtu len zavŕtať a sám vypadol z daného otvoru.

Ľutujem toho kto zhodou náhod takýto otvor trafí pri vŕtaní, že tam chce niečo zavesiť, lebo taký človek musí mať hlavu v smútku. Ja som toto všetko poriadne povysával, napenetroval a vyplnili sme to výplňovou opravou na betón od Den Braven. Takto si môžem byť istý, že ak aj náhodou budem potrebovať spraviť dieru na hmoždinku na mieste kde sa nachádzala takáto originál príprava na kabeláž, tak ma to nebude trápiť, keďže tá oprava na betón je snáď kvalitnejšia ako samotný prefabrikát, ale tak aj cena jedného vreca je kvalitná. Tým som uzavrel aj drážky pre novú elektriku a všetky možné diery čo som ponachádzal pod stierkou.Dostal som povolenie na domáce kinoCelé by som to mal už určite spravené skôr, ale dostal som povolenie si spraviť v obývačke prípravu na domáce kino. Takže som kúpil 50 metrov lacnejšieho, ale lepšieho audio káblu na repro pre Surround a Atmos, plus 8 metrov vraj kvalitného káblu na stereo, ktoré síce neviem kde ešte bude, ale tak chcel som to mať radšej schované v stene ako potom nadávať, že buď to bude len tak na podlahe špatiť, alebo budem pozerať na blbé lišty (smrť lištám). Trochu ma štve, že som to povolenie nedostal skôr, lebo repro na Atmos by som dal radšej do stropu v SDK, ale tak v tej dobe ma to ani netrklo a popravde je to aj tak jedno, lebo si neviem predstaviť ako by som dal do SDK nejaké kvalitnejšie repro tak aby dobre bolo. Keďže je ale pri domácom kine najdôležitejšie stereo, center a subwoofer, tak tých 8 metrov pre stereo ma stálo asi toľko čo tých 50 metrov pre efektové reproduktory. Bolo mi povedané, že na efektové nepotrebujem tak drahé káble a ani samotné repro nemusí byť za ročný plat. Takže som celú kabeláž potiahol v rôznych škárach aby som nemusel nikde nič drážkovať.Dostal som povolenie na domáce kinoNa zadnú stenu k stropu som potiahol dva káble na zadné repro a na prednej stene kde bude TV som sa asi trochu vyšantil. Na prízemie som potiahol káble pre repro na stereo a na Atmos, plus hore ďalšie dva kanály pre repro na Atmos. Takže dohromady príprava na 8 reproduktorov, k tomu center, ktorý nemá veľmi zmysel ťahať a jeden subwoofer. Vraj to takto môže byť a káblov nie je nikdy dosť. Je mi jasné, že veď stačí nejaký detský set domáceho kina 5.1 za 500 - 1000 € a s tým by som aj súhlasil, ak by som nič neprerábal a mal už zariadenú obývačku, ale takto nevidím dôvod to nespraviť ako potom nadávať ako pohan, že by som musel niekam dávať odporné lišty. Každopádne už teraz dosť ľutujem susedov, hlavne tých čo si myslia, že žijú v rodinnom dome a zabúdajú na to že je to panelák. Majú ale ešte pár rokov čas kým si postupne poskladám všetko repro. Kamarát mi odporučil značku stĺpových reproduktorov pre stereo a center od Dynaudio, ale skoro som sa rozplakal keď som videl cenu tej najnižšej triedy ich stĺpových reproduktorov. Vraj je to repro od nich na celý život a pre efektové vraj stačia aj lacnejšie, tak to snáď niekedy dám...

Článok bol zobrazený 2126 krát a obsahuje 1049 slov
Pridané 31. júla 2023