Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 27. apríla 2024
Čas: 12:57:59, 1714215479, @498
Meniny má: Jaroslav, Aristid
IP adresa: 3.22.171.136

Králikárne nám isto popadajú na hlavy

Popri prerábaní bytu som si váhu materiálov veľmi neuvedomoval, síce som o nej vedel, ale nedochádzalo mi, že aká môže byť celková váha všetkých materiálov. Keď dorazili tento týždeň interiérové dvere, tak mi prišli celkom slušne ťažké. Všimol som si na dverách aj obložkách uvedenú váhu. Po sčítaní celkovej váhy som dostal skoro infarkt a s tým som sa zamýšľal nad tým, že koľko vôbec môže všetko spolu vážiť.

Drevená zástena na WéCku  ·  Programovanie zoznamky po druhé

Jedná sa o trošku lepšie laminátové interiérové dvere v plnej drevotrieske bez osieho hniezda a kadejakých iných nezmyslov. Navyše vo farbe a dekóre ako sú aj vchodové bezpečnostné dvere, nech to aspoň trochu ladí. Môj prvý šok pri vynášaní do bytu bola ich samotná váha. Na štítkoch bola uvedená váha ako na dverách, tak aj na nastaviteľných obložkových zárubniach. Dvere aj vrátane zárubne majú priemernú váhu skoro 50 kg a celková váha sa po sčítaní vyšplhala na skoro 400 kg. Ak k tomu pripočítam aj nové vchodové bezpečnostné dvere, ktoré sú navyše s protihlukovou úpravou čo niečo váži, tak sme na vyše pol tony. Pol tony len na blbých dverách...nechápem.Králikárne nám isto popadajú na hlavyNapríklad lodžiu som chcel o pár cm zdvihnúť a dať do roviny, keďže tam bol od kuchyne smerom von spád 1 až 4 cm. Toto zaliať betónom, alebo niečím podobným a vyrovnať to by bola slušná a zbytočná záťaž na ten panel. Čiže namiesto ťažkých materiálov som to vyrovnal pomocou styroduru, dal som tam perlinku v troch vrstvách do lepidla a nalepil som na to dlažbu. Dlažba aj obklad v lodžií na jednej stene môže isto vážiť vyše 200 kg.

V celom byte som znížil strop pomocou modrého akustického sadrokartónu, ktorý má ale celkom slušnú váhu. Čo ma pri realizácii veľmi nenapadlo ak ho porovnám s klasickým bielym sadrokartónom v akýchkoľvek stavebninách čo váži o polovicu menej. Spočítal som teda celkovú váhu zvukovej izolácie, ktorá je v strope nad sadrokartónom, váhu samotného sadrokartónu a stierky. Celková váha je asi 1,7 tony na 80 m2 stropu, čo mi príde ako šialene číslo.

Jadro som vymuroval nanovo pomocou Ytongu. Nejedná sa o nosné priečky a celková váha je tým pádom na danej podlahe, teda daného panelu. Všetok Ytong čo som použil v byte môže vážiť aj s lepidlom a všetkým okolo toho asi jednu tonu ak som správne počítal. Obklad a dlažba aj s lepidlom pod obkladom môže vážiť okolo 700 kg. To nepočítam váhu vane, umývadla, záchodu a nejakej skrinky.

Nedávno prišla aj podlaha, presnejšie po dvoch týždňoch od objednania. Som asi jediný človek čo nadáva, že mu prišla podlaha či dvere na stavbu skôr. Ja som čakal, že to bude trvať tak dva až tri mesiace. Odmietal som nivelizovanie podlahy, lebo podlahy sú v rámci miestnosti celkom rovné, ale samozrejme v rámci bytu tam sú 1-2 cm rozdiely podľa môjho merania. To sú ale rozdiely na asi 10 metroch a toto vyrovnať v rámci celého bytu by bolo asi dosť zbytočného zaťaženia. Podľa stavebných kalkulačiek len pri 5 mm hrúbke by to bolo okolo 700 kg niečoho čo ani nie je vidieť a predpokladám, že by toho muselo byť viac ako 5 mm. Tak som zvolil radšej alternatívu lepšej izolácie pod podlahou s kvalitnou aj keď ťažkou podlahou. Zvolil som XPS dosky pod laminátové podlahy a to celé prekryjem 6 mm korkom. Na to pôjde 9,5 mm hrubá podlaha, ktorá sama o sebe bude ale vážiť 800 kg. Celá izolácia pod podlahou môže vážiť asi 150 kg. Čiže aspoň tam som sa vyvaroval zbytočnému zaťaženia kvôli pár mm rozdielom v rámci miestnosti a popravde digitálnou vodováhou po podlahách chodiť nebudem, takže v tom nevidím ani nejaký veľký zmysel. Korok je navyše tvrdý materiál, takže by to snáď malo byť v poriadku. Popravde si myslím, že centimeter hrubá podlaha sú už v podstate dosky, tak bude asi šumák čo pod nimi je. Podľa technickej dokumentácie podlahy uvádzajú pevnosť zámku > 500 kg/m, tak snáď tento môj výmysel dopadne dobre.

Čiže keď som všetko nahodil do kalkulačky, počítam aj samotnú váhu sadrových omietok, tak som byt celkovo zaťažil niečo medzi 5 až 6 tonami. Kde je ešte nábytok, spotrebiče, harampádi a iný bordel čo sa v bytoch nachádza. Takže sa nedivím z jednej reportáže so statikom, ktorý tvrdil, že paneláky sú časovaná bomba vďaka prerábaniu a zaťaženiu, rovnako tak vyrezávaniu kadejakých otvorov a iných zásahov do nosných priečok čo si ľudia svojvoľne robia. Niekde som sa dočítal, že panel by sa mal maximálne trvale zaťažiť 200-300 kg/m2, kde je pravda ukrytá netuším. Ale podľa toho by som mohol potom cely byt zaťažiť 24 tonami, čo mi príde už ako veľmi silný extrém :-D tak snáď tých pár ton nebude problém, ale aj tak mi to príde ako slušná váha. Ani ma to nejako veľmi nezaujímalo kým som nezistil akú váhu majú len blbé dvere.

Článok bol zobrazený 2878 krát a obsahuje 797 slov
Pridané 30. novembra 2023