Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 20. apríla 2024
Čas: 10:59:20, 1713603560, @416
Meniny má: Marcel, Hvezdoň
IP adresa: 3.139.72.78

Drevená sova za milión € (ha ha ha)

Minulý rok som sa dal na nový koníček a to obrábanie dreva s frézkou od BOSCHu. Najprv som skúsil spraviť nejaké menšie veci a minulý rok koncom októbra som sa pustil do niečoho väčšieho. Mám k dispozícií viac ako 10 rokov staré drevo z jedle, ktoré bolo navyše ešte predtým aj v sušičke, čiže s tým zatiaľ problém nemám. Prezeral som si v tom čase na internete obrázky rôznych výrobkov z dreva a zaujala ma sova, keďže nevyzerala až tak zložito na moje schopnosti.

Drevená sova z jedle po mesiaci  ·  Drevená zástena na WéCku

Nakreslil som si teda sovu na drevo, trošku ju upravil, aby nebola totožná s tou čo som našiel a skúsil ju teda podľa náčrtu opracovať. Keďže som to robieval len cez víkendy, tak mi to trvalo celkom dlhý čas. Nejaký skúsený rezbár by to dal isto za jeden či dva dni. Sove som dal nejaký ten tvar asi za mesiac práce, po víkendoch samozrejme. Prišla zima a už sa mi tomu moc venovať nechcelo, keďže som to robieval vonku a bola na to celkom zima. Tento rok som sa k nej dostal až v máji. Sova má samozrejme nejaké tie nedostatky či nepodarky, predsa len to je už niečo zložitejšie ako nejaký poldecák či auto čo som spravil predtým, keďže sova už nemá takú symetriu a treba aj rozmýšľať trochu pri tom.

Ako prvý nedostatok je to zohnuté ucho, pri ktorom som len ako tak improvizoval. V tej časti sa nachádzal celkom škaredý suk a pri opracovaní odtiaľ navyše vypadol. Okolie bolo stmavnuté a preto je ucho v takom stave v akom je. Nevyzerá to síce najhoršie, ale ani moc pekne. Každý má na to iný názor. Niekomu sa to páčilo, že to nevyzerá rovnako, no mne sa to osobne moc nepáči. O tom, že sa tam nachádzal som došiel až po mesiaci, tiež mi bolo ľúto ju kvôli tomu vyhodiť a začať znovu. Ďalší nepodarok je zadná strana, tam je vidieť v dreve praskliny. Tie boli taktiež v dreve ukryté a dostal som sa k ním až po opracovaní. Mohol som ubrať ešte viac zo zadnej strany, ale boh vie ako sú hlboké a či by som to nepokazil viac ako to je. Tretí nepodarok za ktorý už ale môžem sám je môj podpis. Písať do dreva s frézkou ešte zjavne neviem, lebo JF sa mi ako tak podarilo, ale tie čísla vyzerajú divoko.

Takto teda vyzerá výsledok:
Drevená sova za milión € (ha ha ha)Drevená sova za milión € (ha ha ha)Drevená sova za milión € (ha ha ha)Drevená sova za milión € (ha ha ha)Sova samozrejme nie je na predaj, jej umelecká hodnota je nevyčísliteľná a nenašiel by sa nikto, kto by položil na stôl takú sumu (mimo nášho milovaného Robka zo Smreku) aby sa mi oplatilo ju predať. Možno si časom odrežem ucho ako Vincent a jej cena bude astronomická :-)

Článok bol zobrazený 4258 krát a obsahuje 440 slov
Pridané 28. mája 2018