Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: štvrtok, 28. marca 2024
Čas: 15:14:09, 1711635249, @634
Meniny má: Soňa, Ilarion
IP adresa: 44.201.64.238

PlusMinus.sk a problémy s registráciou

Raz za čas si prezriem zoznam .sk domén ktoré sú v expirácii, či sa tam neobjaví nejaká zaujímavá doména čo by sa mi páčila a dala by sa na niečo zaujímavé použiť. Tak tomu bolo aj 16. apríla 2015, deň predtým som si všimol doménu plusminus.sk že je v stave DOM_DEL. Premýšľal som nad tým, že napíšem svojmu registrátorovi, či mi ju odchytí, no nakoniec som si to rozmyslel a rozhodol sa, že kašlem na to. Nasledujúci deň som skúsil pozrieť cez whois.sk-nic.sk, že kto si ju zaregistroval keďže to je celkom ako tak pekná doména a bola voľná. To ma tak trochu prekvapilo a tak som sa prihlásil pod svojim kontom u svojho registrátora čo je WebSupport. Vyplnil som objednávku novej domény a prvý krát som čakal dlhšie na spracovanie registrácie domény. To sa mi už nejako nepozdávalo a pár minút na to mi došiel nejaký divný email čo vygeneroval systém pri registrácii domény.

Harman/Kardon NOVA po roku  ·  Príprava podkladu pred stierkovaním

"SK-NIC v súlade s bodom 5.6. Pravidiel neakceptuje návrh na uzavretie Zmluvy o doméne. Vzhľadom na fakt, že doména nebola v minulosti riadne uhradená, SK-NIC ju zablokoval pre ďalšiu registráciu. Pokiaľ máte záujem o registrovanie predmetnej domény, je potrebne požiadať národný register .sk domén (SK-NIC, a.s. - www.sk-nic.sk) o udelenie výnimky a následne nás informovať."PlusMinus.sk a problémy s registráciouS tým som sa nikdy nestretol, tak som napísal na podporu môjho registrátora a samozrejme aj priamo na podporu SK-NICu, že čo to má znamenať a ako sa to dá riešiť. Prišiel mi email z podpory SK-NICu s odpoveďou, že moje ID nie je blokované k tejto doméne a podľa všetkého je blokovaný môj registrátor. Tak som pozrel históriu domény a doména skutočne vystriedala stav DOM_HELD dva krát po sebe bez uhradenia poplatku za doménu. Čiže ak som sa správne dovtípil, tak SK-NIC asi teda začal takto odstavovať špekulantov cez registrátorov a sťažili im v podstate ich biznis. Špekulanti držia desiatky až tisíce domén bez platenia a toto sa už asi niekomu prestalo páčiť, keďže pre SK-NIC to je strata. Špekulanti tieto domény potom predávajú za vyššie ceny buď ich pôvodným majiteľom, čo zabudli uhradiť poplatok, alebo ak ju vyfúkli niekomu kto o ňu dosť stál a pokojne za ňu zaplatí aj viac, len aby ju mal. Proste sa dá na tom aj slušne zarobiť, ináč by to špekulanti asi nerobili :-)

Tak som napísal na podporu SK-NICu, či môžu udeliť k môjmu ID výnimku pre môjho registrátora a pár hodín na to mi prišla odpoveď, že to nie je možné a že sa k bodu 5.6. nedajú udeľovať výnimky. Pozeral som na tu odpoveď, že či si robia zo mňa prdel alebo si myslia, že sme všetci lietadla. Tak mi dôjde pri registrácii email, že mam požiadať o udelenie výnimky a dostanem odpoveď, že to nie je možné a že mám použiť iného registrátora. To mi už nedalo a tak som tej slečne z podpory SK-NICu odpísal, že je to kvalitný nezmysel. Som zákazníkom SK-NICu aj keď nepriamo, lebo poplatky za správu mojich domén platí za mňa môj registrátor, ktorému za to uhrádzam faktúry. Nie som ani špekulant s doménami, takže nedržím dlhodobo domény bez platenia a všetky domény uhrádzam niekedy v mesačnom predstihu. Chcem si teda zaregistrovať voľnú doménu, no nie je to možné? WTF? a že jediným riešením je využiť iného registrátora, ktorého ale nemám a ani by sa mi to nechcelo kvôli tomu vybavovať. Pre pridanie nového registrátora je potrebné sa prihlásiť na stránke SK-NICu pod svojím ID > pridať ďalšieho registrátora > vytlačiť daný dokument so zmenou > podpísať (a asi aj overiť u notára, to neviem či je nutné a nestačí len podpis pri takej zmene ak je zákazník fyzická osoba) > odniesť osobne alebo poslať poštou do SK-NICu, čiže čistá byrokracia a za to mi tá doména nestála, aby som toto absolvoval.

Na moju pripomienku mi už nedošla žiadna odpoveď a tak som poprosil svojho registrátora, že mi môže z môjho konta odstrániť objednávku s touto doménou, keďže ju cez neho aj tak nezaregistrujem, udelenie výnimky podľa podpory SK-NICu nie je vraj možne a iného registrátora využívať tiež nemám v pláne. Dnes ráno keď som si otvoril Outlook, tak mi prišiel email z podpory SK-NICu, že mam registráciu domény plusminus.sk cez svojho registrátora a so svojim ID zopakovať. Tak som to teda vyskúšal a do pár sekúnd mi prišiel email, že doména je moja :-) Neviem síce na čo ju ešte použijem, ale páči sa mi ten názov, tak tam snáď niečo zmysluplné a kvalitné vytvorím.

Rozhodol som sa, že si raz za mesiac až dva vždy nejakú peknú doménu kúpim aby som sa priblížil k doménovým kráľom, keďže som na dobrej ceste s tými svojimi pár doménami ako to je uvedené v infografike od WebSupportu. Čiže do konca roka by som chcel mať na konte aspoň 10 pekných domén, tak som zvedavý či sa mi to podari...

Článok bol zobrazený 3574 krát a obsahuje 827 slov
Pridané 22. apríla 2015