Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 19. apríla 2024
Čas: 01:20:27, 1713482427, @014
Meniny má: Jela, Krescenc
IP adresa: 18.224.149.242

Pár noviniek nie len na BLOGu

Od polovice marca mám nový job, presnejšie sa jedná o pozíciu ako PHP programátor. Hľadal som si nejaké zaujímavé zamestnanie a na Profesii som našiel inzerát na PHP back-end programátora. Keďže som sa aktívnejšie posledného pol roka venoval programovaniu v PHP a tento inzerát mal teoretický a praktický test, tak som vyskúšal reagovať. Zaujímali ma iba tie dva testy a chcel som vedieť či aspoň trošku niečo ovládam, to že by som vôbec cez ne prešiel som ani nepredpokladal. Na moje prekvapenie som prešiel cez jeden aj druhý test a bol som zaradený medzi uchádzačov na osobný pohovor, pričom praktický test som mal vraj spravený najrýchlejšie zo všetkých. Tiež som bol označený ako senior PHP programátor na čom sa asi ešte dlho budem smiať, keďže som sa nepovažoval ani za junior PHP programátora ha ha :-)

Najnavštevovanejšie články na blogu  ·  Prvý článok na mojom blogu

Pri osobnom pohovore som ale zistil, že som dával latku pozícii senior PHP programátora dosť vysoko, ale aj tak sa zaňho isto nepovažujem. Jediné z čoho som mal nočnú moru bolo OOP, čo znamená objektové programovanie. Ja som doteraz všetko riešil len procedurálnym programovaním keďže som začínal v jazyku C. Nikdy som sa s OOP ani nezaoberal a mal som z toho v hlave celkom pekný guláš. Taktiež MVC architektúra (oddelenie logiky od výstupu) bola pre mňa španielska dedina. Takže som si za 3 dni preštudoval niekoľko tutoriálov ohľadom OOP a o čom to asi je, no nakoniec som zistil, že som robil iba s komára somára a OOP je totálne jednoduchá vec. Tiež oddelenie logiky od výstupu je úplne super na rozdiel od kódu ktorý obsahuje logiku a s ňou aj nejaký html výstup, potom je ten kód oveľa krajší.Pár noviniek nie len na BLOGuTeória je jedna vec, prax je ale vec druhá a mne sa prax nechcela uplatňovať len na nejakých príkladoch z tutoriálov. Ako som zistil pri programovaní svojej zoznamky, tak je lepšie rovno niečo spraviť a riešiť daný problém ktorý nastane ako sa hrať s príkladmi. Keďže kód na tejto mojej osobnej stránke je už pár rokov starý, tak som sa rozhodol ho prerobiť rovno za pomoci OOP, aby som si to vyskúšal. Predtým bol tento kód len sama spleť logiky a html výstupov a vyzeralo to skutočne strašne. Teraz je celý kód spravený za pomoci OOP a tiež som použil aj MVC. Čiže mám oddelenú šablónu, respektíve html výstup od kódu ktorý spracováva požiadavky od návštevníka na stránke. Takto je ten kód oveľa krajší a aj zmeny sa v ňom vykonávajú oveľa rýchlejšie ako predtým.

Niektoré veci som tu úplne odstránil, iné som zas vylepšil. Konečne som si tu spravil aj automatické prihlasovanie na správu obsahu a taktiež som si vylepšil monitorovanie návštevníkov a ich pohyb na stránke s vysokou presnosťou, čiže viem kedy tu bol ten či onen návštevník a čo ho zaujímalo na stránke. V článkoch sa po novom po prvom odseku zobrazujú dva najviac podobné články otvoreného článku, čo je asi jedná taká veľká novinka ktorú vidia návštevníci. Začal som na všetko používať Memcache a nie ako predtým, že som trebárs výstup počasia ukladal každých 30 minút do databázy. Jediné čo som nechal po starom je zobrazovanie fotiek a iných súborov v článkoch. Keďže som pred pár rokmi mal túto doménu na webhostingu s priestorom 1mb na ftp a neobmedzene veľkou databázou, tak som fotky, súbory a všetko ukladal cez base64_encode do databázy, lenže to malo vplyv na výkon keďže sa každý obrázok vždy naťahoval z databázy. Viem, že to je síce blbé riešenie, ale aspoň nesledujem ftp zložku s xy súbormi a aj tak s tým po zverejnení nič viac nerobím, tak som to nechal tak. Teraz sa všetko po natiahnutí z databázy pekne uloží do Memcache a rýchlosť tejto osobnej stránky je teraz ako z úplne inej galaxie ako predtým čo je taká druhá novinka ktorú si návštevník čo tu už v minulosti bol môže všimnúť ak to porovná s rýchlosťou predtým. Ešte tu mám pár vecí čo by som chcel dorobiť a viac sa tu nestarám o nič keďže je to len osobná stránka a blog, ktorý číta aj tak len 20-30 ľudí denne.

Vrátim sa ešte k svojej novej práci. Som zvedavý či mám na také niečo fakt bunky, ale zatiaľ tá práca vyzerá celkom v pohode. Uvidí sa keď prejdeme k tomu hlavnému gro celej firmy na čom to je postavené a či vôbec budem na to mať, keďže to čo som riešil doteraz boli len jednoduché veci. Musím ale povedať, že za tie posledné týždne som sa naučil viac ako za posledného pol roka keď som programoval zoznamku ktorej som venoval pár článkov tu na blogu. Je mi jasné, že nie som tak dobrý programátor ako toho čo onedlho úplne nahradím, ale zas čo-to ovládam ohľadom SEO optimalizácie, správy servera (linux, bsd, win), či iných vecí čo som zistil o ktorých nemá až také vedomosti pre zmenu on. Tak snáď na to budem mať, predsa len kto by nechcel pracovať z domu, zo záhrady či z akéhokoľvek iného miesta na planéte kde je prístup na internet a mať navyše prácu ako hobby. Nikdy som si nemyslel, že by som prešiel cez ten teoretický a praktický test a že mi za moje hobby bude niekto ešte navyše aj platiť :-)

Článok bol zobrazený 6067 krát a obsahuje 867 slov
Pridané 7. apríla 2015