Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: utorok, 23. apríla 2024
Čas: 18:06:29, 1713888389, @712
Meniny má: Vojtech, Adalbert
IP adresa: 18.117.81.240

Klávesnica Logitech Craft na muške

Pred vyše týždňom som si šiel konečne do Alzy po novú klávesnicu Logitech Craft, ktorá sa mi zapáčila ešte začiatkom septembra. Dala sa vtedy poslať na ňu len predobjednávka, keďže termín predaja ešte nebol asi stanovený. Už dlhšiu dobu som pokukoval po nejakej novej klávesnici a keď som videl túto, tak som si povedal že ju musím určite mať. Keď som ju konečne dovliekol domov a rozbalil, tak som bol celkom dosť nadšený. Na klávesnici, ale aj na obale od nej je vidieť, že sa jedná o klávesnicu za 200€, no po pripojení to bolo celkom veľké sklamanie.

Od klávesnice k hraniu sa na murára  ·  Drevená zástena na WéCku

Predtým som posledné 4 roky používal klávesnicu Logitech Wireless Illuminated K800, čo je bezdrôtová a podsvietená klávesnica, ktorá sa dá dnes kúpiť za asi 90€. Bola to asi najlepšia klávesnica akú som mal, aj keď mala svoje muchy. Písalo sa na nej perfektne a výdrž mala dva týždne pri celodennom používaní s podsvietením a celodennom myslím vyše 12 hodín. Podsvietenie sa mi na nej nepáčilo, tak ako ani na Logitech Craft. Nie sú podsvietené len písmena, znaky a čísla, ale celý spodok kláves a tým pádom ak mám klávesnicu pred sebou, tak vidno viac svetla z pod kláves ako samotných znakov. Tým trpela K800 a trpí tým žiaľ aj Craft. Za 200€ by som čakal už nejaký vyšší luxus ako mala trebárs Logitech G19s, ktorú som mal pred K800. Tam boli podsvietené len znaky, ale nevyhovovala mi zas skrz káblu a vysokého zdvihu kláves. Čiže podsvietenie na Logitech Craft je rovnaké ako na Logitech K800 a za to má u mňa veľké mínus.Klávesnica Logitech Craft na muškeVyššie som spomínal výdrž K800, tam som kúpil dve kvalitné batérie a dostal som sa na jedno nabitie na niečo nad dva týždne, kým som ju dal opäť nabíjať. To je úplne súper výdrž pri najslabšom podsvietení aké som tam mal. To mi v noci úplne postačovalo, aj keď podsvietenie bolo zapnuté ako v noci, tak aj cez deň. Som dosť pohodlný na to, aby som podsvietenie vypínal a zapínal zakaždým keď je deň, alebo noc. Obe klávesnice disponujú senzorom polohy a teda podsvietenie sa zaplo keď som dal ruky nad klávesnicu. Takú vymoženosť G19s zas pre zmenu nemala, tam bolo podsvietenie trvalo zapnuté ak si dobre spomínam. Teraz si dáme na mušku Craft, čo je úplný prepadák. Viac na ňu ohľadom výdrže napísať ani nemôžem. Nie je možné vymeniť batériu, je tam integrovaná 1500mAh batéria a nie je nikde žiadna možnosť výmeny za nejakú inú, trebárs novú ak tejto integrovanej dôjde štava. Logitech tvrdí, že pri vypnutom podsvietení vydrží tri mesiace ako som sa dočítal. To im ale môžem kašlať, keby som chcel nepodsvietenú tak si kúpim určite inú, ale podsvietenie bola moja podmienka pri výmene za novú klávesnicu. Takto sa dostanem ledva na koniec druhého dňa a môžem ju opäť nabíjať. Ďalší problém čo Craft má, je samotné nastavenie podsvietenia. Aj keď nastavím slabú ako som mal na K800, tak po 10 minútach, alebo vypnutí a zapnutí počítača sa nastavenie asi zjavne zresetuje, alebo nikam ani neukladá, netuším, ale vráti sa pôvodné ako keď som ju prvý krát zapol.

Na Logitech podpore som našiel jedno vlákno, kde sa na tento problém sťažuje viac ľudí a niekto im z Logitechu odpísal, že to dajú vývojárom. Čiže snáď čoskoro vydajú nový firmware, lebo aj táto fíčurka má určite podiel viny za tak slabú výdrž pri podsvietení. Každopádne to ale s tou integrovanou batériou pokašlali na plnej čiare.Klávesnica Logitech Craft na muškeKlávesnica je vystužená kovom a najvýraznejšou časťou klávesnice je podlhovastý hliníkový pruh na ktorom sa nachádza to ich úžasné koliesko pre grafikov a dizajnérov (to mám nastavené len na ovládanie hlasitosti). V ňom sa predpokladám nachádza aj samotná batéria a je fakt škoda, že zjavne nebude vymeniteľná. Vďaka tomu hliníkovému pruhu má Craft svoj uhol náklonu, keďže ten sa nedá výškovo prispôsobiť ako pri iných klávesniciach a tým pádom je pod ňou len vzduch. Túto časť pod klávesnicou mohli dizajnéri Logitechu podľa mňa pokojne použiť na elektroniku a všetok ten balast z toho hliníkového pruhu. Do hliníkového pruhu zas mohli vtesnať priestor aspoň pre 2 AA batérie. Ak by tam bolo aj to podsvietenie samotných kláves ako som spomenul vyššie, že by boli podsvietené len samotné znaky, čísla a písmena, tak by to bolo asi najlepšia klávesnica na svete.Klávesnica Logitech Craft na muškeAby som ale nepísal len samé zápory, tak má aj nejaké tie klady. Prvým je samotné spracovanie, lebo to vyzerá naozaj luxusne a ani ten čo sedí za Applom by sa za takú klávesnicu určite nehanbil, tak ako ani Windowsák. Čo sa písania týka, tak som si asi tri dni zvykal na rozloženie kláves, keďže je odlišné od K800, ktorá má polovičný ESC, dva krát taký ľavý shift ako Craft či rozloženie ďalších kláves je odlišné. Keď som si ju v septembri pozeral na obrázkoch, tak tam mala rozloženie rovnaké, preto som prekvapený že je to US verzia tak ako K800 čo som mal a rozloženie je odlišné. Trebárs PrintScreen je na Craft nad numerickou časťou a nad Insert, Home atď. sa nachádzajú klávesy na prepínanie medzi troma rôznymi zariadeniami, ktoré sa dajú s klávesnicou prepojiť. Klávesnica má mimo priloženého Logitech Unifying aj Bluetooth, čiže sa dá pripojiť v podstate k čomukoľvek. Skúsil som ju pripojiť k mobilu a pekne fungovala. Na K800 som mal taký problém, že ak som písal rýchlejšie, tak akoby sa sem tam strácali niektoré znaky. Neviem či to bol nejaký problém v komunikácií s Unifying, ale pri tejto sa to už nestáva, čo je aspoň pre mňa menšie plus. Písať sa mi na nej píše určite pohodlnejšie ako na K800. Zdvih kláves je podobný klávesniciam v notebookoch, celkove spracovanie kláves je ako na notebookoch, skoro zrovnateľné ako mám na svojom Lenovo Thinkpad X250. Čiže nemám aspoň taký nezvyk ak niekam idem a robím na notebooku, čo sa mi predtým stávalo dosť často. Čiže teraz nemám ten pár hodinový nezvyk keď presedlám z notebooku za počítač a naopak.

Môj záver je, že 200€ je za túto klávesnicu sakramentsky veľa. Výdrž je katastrofálna ak je zapnuté podsvietenie, ktoré sa navyše ani nedá permanentne uložiť do klávesnice ako pri K800 a po asi 10 minútach či reštarte sa zresetuje a je tam opäť pôvodná intenzita podsvietenia. Tento problém K800 nemala, vždy tam bolo mnou nastavená intenzita podsvietenie a nemusel som ju nastavovať pri každom zapnutí počítača. Pár dní som aj premýšľal, že ju vrátim, lenže nemám do čoho iného ísť. Ďalšiu K800 kupovať určite nebude, inú bezdrôtovú a podsvietenú klávesnicu by som v tejto kategórii asi ťažko hľadal, lebo žiadna taká nie je. Po pár mesiacoch nabíjania bude výdrž tej batérie podľa mňa katastrofálna a neviem čo potom, asi reklamácia. Preto ma aj dosť prekvapilo, že nie je možné batériu pri takto drahej klávesnici vymeniť, čo som čakal za samozrejmosť. Keby som nemal svoje pracovisko také ako mám, tak by som šiel aj do nejakej klasickej klávesnice s káblom, ale nemám kade ťahať kábel aby ma to neobmedzovalo kvôli ramenu pre klávesnicu a myš od Ergotronu čo mám.Klávesnica Logitech Craft na muškeČo sa samotného kolieska týka, tak k tomu sa moc vyjadriť neviem, keďže nie som grafik ani dizajnér a teda nepoužívam ani softvér pre ktorý je to koliesko určené. Vyskúšal som si ho len vo Worde, keďže ma profil aj naňho, ale zas nejaký úžas to nie je aj navzdory tomu, že to má byť tá najväčšia prednosť tejto klávesnice. Čo sa spracovania týka, tak som nadmieru spokojný, lebo po tejto stránke to je dokonalá klávesnica aspoň pre mňa. Čo sa týka funkčnosti, tak je to fakt bieda.

Článok bol zobrazený 5704 krát a obsahuje 1245 slov
Pridané 31. októbra 2017