Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 29. marca 2024
Čas: 02:56:46, 1711677406, @122
Meniny má: Miroslav, Mieroslav
IP adresa: 3.87.209.162

Interaktívna mierka vesmíru

Osobne ma vesmír vždy fascinoval a nejakým spôsobom som sa aj oňho sem tam zaujímal. Sledujem v podstate pravidelne väčšinu správ, ktoré zverejňuje Nasa či Roscosmos. V minulosti som dokonca premýšľal aj nad tým, že by som si podal prihlášku na misiu osídlenie Marsu, ale registrácia bola ukončená niekedy minulý rok a ja som na to úplne zabudol. Jedná sa o misiu bez návratu samozrejme, ale o tom sa tu rozpisovať nebudem. Viem o tom, že prihlášku podalo aj niekoľko ľudí zo Slovenka. Samozrejme som si vôbec nemyslel, že by som sa dostal do užšieho výberového kola, keďže počet ľudí bol limitovaný na 24 a z tých asi 200 000 čo podalo prihlášku by bola veľmi malá pravdepodobnosť aby som prešiel čo i len cez prvé kolo.

Einsteinova hádanka  ·  Štatistika slovenskej domény

To ale odbočujem od témy v tomto článku. Ak ste chceli niekedy vyskúšať výlet cez našu slnečnú sústavu a trošku si to viac priblížiť, tak BBC (bbc.co.uk) spravilo veľmi peknú aplikáciu, ktorá by sa mohla páčiť aj tým ľuďom čo o vesmír a jeho spoznávanie moc nestoja. Posadia vás do peknej vesmírnej rakety a môžete sa preletieť krížom cez našu slnečnú sústavu. Sú tam aj celkom zaujímavé veci čo sa tam môžete dozvedieť. Mňa osobne zaujal Voyager, to ako dlho sa už vo vesmíre nachádza a hlavne to, že ako rýchlo by sme sa k nemu teoreticky Warpom dostali (približne za 18 hodín), pričom je vo vesmíre už od roku 1977. Takže prajem príjemný let, snáď si to užijete a dozviete sa aj niečo nové.Interaktívna mierka vesmíruNašiel som aj nejaké interaktívne mierky vesmíru spravené pomocou flashu v ktorých je obsiahnutých tiež celkom dosť zaujímavých informácií a možno to niekoho z vás taktiež zaujme. Myslím si, že toto všetko je celkom dosť fascinujúce a aj navzdory toho, že o svojej planéte nevieme pomaly nič, tak bádame ako ľudstvo aj malý kúsok mimo nej.
Prvá verzia z roku 2010 na ktorú som natrafil je spravená trošku jednoduchšie ako novšia verzia z roku 2012. Tá už v sebe obsahuje aj popis k jednotlivým objektom čo sa tam nachádzajú. Popis sa zobrazí po kliknutí na daný objekt, ale je len v angličtine.

Do tretice ešte prikladám aj jednoduchšiu reprezentáciu, ktorá taktiež znázorňuje pomer veľkostí rôznych objektov ako v interaktívnych mierkach vyššie a možno niekoho z vás tiež zaujme.Interaktívna mierka vesmíruAko som na začiatku článku spomenul sondu Voyager, tak som našiel aj fotku z roku 1990 kedy sonda vyfotografovala našu malú modrú planétu Zem zo vzdialenosti asi 6 miliárd kilometrov. Fascinujúce na tom je už len to z akej vzdialenosti nám ju sonda poslala a zároveň ako to je vtipné keď poniektorí ľudia majú niekedy problém pokryť napríklad wifi signálom svoje obydlie, alebo naši mobilný operátori s pokrytím krajiny :-)Interaktívna mierka vesmíruAk by ste vedeli o podobných stránkach či niečom podobnom ako sú tieto mierky spravené cez flash, tak budem rád ak mi o tom napíšete. Rád si takéto veci pozriem a vždy ma to aj zaujímalo.

Článok bol zobrazený 5528 krát a obsahuje 487 slov
Pridané 7. marca 2014