Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 20. apríla 2024
Čas: 03:04:39, 1713575079, @086
Meniny má: Marcel, Hvezdoň
IP adresa: 3.145.175.243

Harman/Kardon NOVA po roku

Presne pred rokom som si zaobstaral nové reproduktory k počítaču, ktorými som nahradil svoje staručké Logitech Z-2300 čo boli 2.1 (120W subwoofer + 2 x 40W satelity). Boli to moje prvé kvalitnejšie reproduktory k počítaču aké som v živote mal. Ani si už poriadne nepamätám koľko ma pred vyše 8 rokmi vtedy stáli. Marí sa mi, že som za ne dal okolo 6000 slovenských korún aj so zvukovou kartou Sound Blaster Live 24bit, ktorú mi v tej dobe odporučil kamarát, ktorý sa zaoberá audiom. Za tieto nové Harman/Kardon NOVA som minulý rok vyhodil 269€ a boli to veľmi dobre vyhodené peniaze. Som veľmi nadšený z nich a rád že som tu opachu od Logitechu vymenil za niečo čo je isto vo vyššej triede.

Harman/Kardon NOVA  ·  Harman/Kardon Sabre SB35

Takže čo by som napísal po roku používania. Ak by niekoho zaujímal môj prvý pohľad na ne po kúpe, tak si môžete prečítať tento článok: Harman/Kardon NOVA. Po roku používania by som povedal, že som skutočne veľmi spokojný. Zvuk je krištáľovo čistý a kvalitný na to aké malé sú a bez problémov dokázali nahradiť moje staré reproduktory od Logitechu, pričom majú len 2 x 20W a sú len z plastu. Na jednej stránke, kde som si prezeral recenzie od ľudí ako sú s nimi spokojný a aké reakcie o nich píšu som sa dočítal v jednej reakcii, že majú podobný zvuk ako drahšie štúdiové reproduktory JBL 310. Čo som si ich pozeral, tak to sú celkom veľké reproduktory a takéto krpaté NOVY hrajú podobne, predsa len dokázali nahradiť moje staré Logitech Z-2300. Som fakt rád, že som minulý rok nesiahol po BOSE Computer Music Monitor nad ktorými som prvotne rozmýšľal. Niekto si isto povie, že ako také malé reproduktory dokážu nahradiť niečo tak veľké.Harman/Kardon NOVA po rokuHarman/Kardon dokázal vyvrátiť tvrdenia o tom, že reproduktor musí byť v masívnom dreve aby hral čisto a kvalitne, čo už dávno nie je pravda. Ak ich dám naplno, tak susedia by isto neboli nadšený, pričom bass je pomaly taký ako by pochádzal z nejakého subwooferu. Kvalita zvuku sa ani pri hlasnej hudbe nejako moc nedeformuje, žiadne chrčanie a iné pazvuky tiež nie je počuť. Pri čítaní reakcií som narazil aj na obrázok kde majú demontovaný predný kryt a zistil som, že sú zjavne trojpásmové. Vpredu sú osadené výškovým a zjavne asi stredovým reproduktorom, zozadu disponujú pasívnym žiaričom pre nízke pásmo. Nie som audiofil, takže neviem či ich možno nazývať že sú trojpásmové, toto som ale vôbec netušil. Bol som v tom, že vpredu je osadený nejaký stredo-výškový reproduktor, čiže to je pre mňa novinka.

Aby nehovoril o nich len v dobrom, tak mám aj nejaké negatíva za posledný rok. Prvým je hlasné pípnutie pri zapnutí, to nedokážem nejako preglgnúť. To som spomínal aj v predchádzajúcom článku a myslel som si, že mi to prestane prekážať, ale niekedy ma to celkom nahnevá. Hlavne keď zapnem počítač niekedy v noci. Netuším prečo výrobca do nich implementoval takúto pribrzdenú funkciu keďže pri zapnutí sa zmení farba podsvietenia dotykového tlačidla, tým sa zároveň podsvieti aj dotyková plocha pre hlasitosť čo je z vrchnej strany hlavného reproduktoru a taktiež aj vstup ktorý je aktívny. V mojom prípade je to optický vstup, keďže moja doska disponuje optickým výstupom, tak by v tejto kategórií bola úplne zbytočná kvalitná zvuková karta, čo bol aj jeden z dôvodov prečo som Harman/Kardon NOVA kúpil.Harman/Kardon NOVA po rokuDruhá vec čo ma dokáže nahnevať je prechod do stand by režimu keď je počítač istý čas bez aktívneho zvukového signálu. Trebárs mi prestane niečo hrať a začítam sa, tak sa reproduktory vypnú aj so sprievodným zvukovým signálom, ktorý je opäť hlasný ako pri zapnutí. Je to možno spôsobené tým, že používam optický vstup a pri analógovom, by sa táto ďalšia pribrzdená funkcia možno neprejavovala. S tým súvisí aj ďalší problém a tým je pomalšie zobúdzanie, pár sekúnd trvá kým začnú reprodukovať zvuk od prebudenia, ale to ako tak ešte viem rozdýchať. Najviac ma štvú tie pípnutia pri zapnutí a prechode do stand by režimu.

Tretia vec čo by ma tiež hnevala je samotné nastavovanie zvuku a nechápem prečo tam výrobca nedorobil ukladanie poslednej nastavenej hlasitosti. Počítač a taktiež reproduktory mám pripojene cez zálohované pripojenie v mojej UPSke a teda pri vypnutí sa odpoja od elektriny aj reproduktory. Čiže vždy po zapnutí sa nastaví predvolená hlasitosť a nemať možnosť ovládať hlasitosť priamo na klávesnici, tak by mi to dosť prekážalo sa stále za nimi naťahovať a báť sa, že či dotykom náhodou nedám zvuk hlasnejšie.

Ináč som s nimi úplne spokojný, je to o 180 stupňov rozdiel oproti Logitech Z-2300 čo som mal predtým. Dúfam, že sa dožijú tiež tak dlho kým ich vymením za niečo novšie ak to bude potrebné.

Článok bol zobrazený 6605 krát a obsahuje 780 slov
Pridané 20. decembra 2014