Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: piatok, 19. apríla 2024
Čas: 15:49:04, 1713534544, @617
Meniny má: Jela, Krescenc
IP adresa: 3.140.198.173

Ďalšia evolúcia môjho webu a blogu

Keďže som si tu dlho nič zaujímavé nerobil, tak som si dnes zas trošku pou(o)pravoval backend na tejto svojej intergalaktickej osobnej stránke a blogu. Síce tu nie je nič svetoborné, predsa len celý backend na tomto webe zaberá iba 40kB bez grafiky a iných prvkov čo sa načítavajú pri zobrazení webu, ale chcel som tu už dlho spraviť zopár úprav a opraviť pár chýb na ktoré som za poslednú dobu narazil. Lepší deň som si ani nemohol nájsť ako dnešný jednorazový štátny sviatok na pripomenutie si 100. výročia prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918.

Prvý článok na mojom blogu  ·  Najnavštevovanejší článok z blogu

Prvou chybou bolo pravidelné aktualizovanie počasia čo tu mám. To sa mi ukladá každú hodinu do memcache databázy aby sa nesťahovalo každým zobrazením úvodnej stránky alebo inej podstránky na webe. Áno, mohol by som to riešiť inými x rôznymi spôsobmi, ale toto riešenie sa mi páči. Odkaz z ktorého sa počasie načítava je sem tam asi buď nedostupný, alebo tam je možno vysoký timeout, no vďaka tomu mi tu web server vrátil vždy chybu 500. Čiže som si v kóde túto vec opravil aby sa to už nestávalo a vždy sa web načítal bez ohľadu na to ako dopadne stiahnutie aktuálneho počasia ak vyprší jeho platnosť. Bežne to sú milisekundy, no niekedy je zjavne čas nadviazania nad nastavený čas pre timeout, alebo ma server problém sa spojiť s danou adresou, netuším a nechcelo sa mi to ani zisťovať. Takže som to snáď opravil a už sa tu chyba 500 nikdy viac nezobrazí. Nestávalo sa to síce často, ale za tento rok som si ju tu pár krát všimol a netrávim tu hodiny denne, takže sa mohla zobraziť aj návštevníkom čo sem zavítali.Ďalšia evolúcia môjho webu a bloguĎalej som v šablóne používal celkom dosť často style priamo v HTML kóde a nedával som rôzne úpravy do vlastného CSS súboru. Nie že by to malo nejakú spojitosť s backendom a bol by to nejaký veľký problém, ale nikdy sa mi to nechcelo pri malej úprave riešiť a nechal som to priamo v HTML. Čiže som to všetko premiestnil do CSS súboru, ktorý sa pri zobrazení webu tiež sťahuje a takto je už HTML kód bez dodatočných úprav cez style priamo v kóde.

Spravil som tu aj jednu väčšiu úpravu čo sa odkazov týka. Doteraz každá podstránka obsahovala na konci adresy „.html“. Toto je taký pozostatok z 90. rokov, ktorý som sem chtiac-nechtiac preniesol a zachoval. Už dlhšie som toho názoru, že v URL nemá byť žiadna zbytočnosť a koncovka „.html“ mi príde ako zbytočnosť. Čiže som upravil celú štruktúru odkazov, zároveň aby nedošiel web o staré odkazy, keďže sú zaindexované vo vyhľadávačoch, alebo uvedené na rôznych weboch, tak som tam aj túto vec ošetril s parametrom 301 ako permanentné presmerovanie na nový odkaz. Takže teraz nemá napríklad blog URL adresu https://jan.fecik.sk/blog.html ale https://jan.fecik.sk/blog/ no ten s „.html“ sa presmeruje na URL adresu bez „.html“. Celé som to spravil samozrejme ako globálne nastavenie, moc by sa mi nechcelo to riešiť manuálne pre každú podstránku ktorá tu je a je ich už celkom dosť.

Posledná vec na ktorú som pozrel bola databáza. Keďže som si tento web vytvoril už celkom dávno, tak som neriešil indexy a iné nastavenia v databáze. Čiže som sa pozrel aj na to a trochu som to poprerábal a nepodstatné veci som zmazal. Predpokladám, že už tak často tu niečo robiť nebudem. Naposledy som tu niečo väčšie prerábal pred pár rokmi a v takomto stave to zostane asi do najbližšieho redizajnu celého webu, ktorý ale nemám zdáni kedy nastane :-)

Článok bol zobrazený 2425 krát a obsahuje 597 slov
Pridané 30. októbra 2018