Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 20. apríla 2024
Čas: 17:38:37, 1713627517, @693
Meniny má: Marcel, Hvezdoň
IP adresa: 3.135.190.101

Ako som neveril, že zoznamku dokončím

...a je to tu! Od augusta 2014 som sa začal aktívnejšie venovať programovaniu v PHPčku. Keďže ovládam ako tak Céčko a mám nejaké základy programovania, tak presun k PHP bol celkom jednoduchý. Už sa ani nedivím, že je toľko mladých rýchlokvasených webdeveloperov, keďže je to totálne jednoduchý jazyk. Problém je len ten, že čo som tak spozoroval, tak veľa z nich moc nekladie dôraz hlavne na bezpečnosť, ale to len tak pomimo. Čiže si stačí otvoriť php.net a keď sa tomu niekto venuje aktívne, resp. aktívnejšie ako som sa tomu venoval ja, tak sa za tri mesiace, možno aj skôr určite naučí v PHPčku naprogramovať asi čokoľvek. Samozrejme k tomu je celkom dobré ovládať ak chceme spraviť niečo komplexnejšie aj prácu s nejakou databázou. Možností je celkom dosť, ale ja som si zvolil bežne dostupnú MySQL databázu, resp. jej odnož ktorou je MariaDB. To ale už odbočujem dosť od témy.

Ako som začal programovať zoznamku  ·  Som Predátor s termovíznym videním

Takže od novembra som toho až tak moc doteraz nespravil, pričom stačilo dotiahnuť len pár vecí a bolo by to ako tak hotové. Od začiatku roka som sa so zoznamkou ani moc nezapodieval, pričom mohla byť už dávno spojazdnená a ja som sa mohol venovať inému, ale to je už teraz jedno. Doťahovať posledné veci na nejakom projekte som si všimol, že je únavnejšie ako vyvíjať nejakú novú funkcionalitu. Zistil som od ľudí, ktorých som so zoznamkou neustále otravoval aby mi povedali svoj názor ohľadom vyhľadávania, aby som sa už ním nemusel zapodievať. Vyhľadávanie by som mohol vraj vylepšiť tým, že prečo by mal niekto hľadať konkrétne pohlavie, alebo vzťah pri filtrovaní. Čiže som to musel prerobiť tak aby sa dali vyhľadávať muži aj ženy zároveň a taktiež nebrať do úvahy vzťah, čo som mal už spravené predtým. Viem, že filtrovanie vyhľadávania budem stále postupom času meniť skrz toho, že tam bude možno viac a viac ľudí a pomôže to k lepším výsledkom, ale tak tým sa môžem zaoberať keď tam budú tisícky ľudí a nie teraz.Ako som neveril, že svoju dokončímZistil som pred pár dňami, že by som Memcache mohol používať úplne na všetko a musím ho ešte implementovať do pár funkcionalít na zoznamke kde sa parádne hodí ho použiť. Je to ale len pár riadkov kódu kde len zavolám už svoju hotovú funkciu ktorá sa mi o všetko postará, takže s tým moc veľa roboty mať nebudem. Toto sa mi na tom začína páčiť, že som si tam spravil akýsi maličký framework ak to tak môžem nazvať, ale asi áno a na nejakú zmenu či pridanie niečoho mi stačí už len dva tri riadky kódu a nemusím premýšľať ako som to riešil inde. Pri ďalšom projekte určite pôjdem na to už ináč a toto celé niekedy časom isto ešte poprerábam. Dorobil som možnosť obľúbených a zablokovaných profilov, pri asi každej akcii sa tieto funkcie tiež používajú a vždy vyťahujú tie isté dáta z databázy, čo je úplne zbytočné obťažovanie databázy nezmyslami. Tu zaúraduje taktiež Memcache a výsledok z databázy sa vždy uloží pod unikátnym kľúčom a pri ďalšom volaní už nebude znásilňovaná databáza, takže je to skutočne silný nástroj na zvyšovanie výkonu nejakej aplikácie. Pri pridaní nejakého profilu do obľúbených sa tento kľúč prepíše novým výsledkom z databázy, toto ešte musím dorobiť aj pri zablokovaných profiloch, keďže som to len skúšal ako to bude fungovať a stačili mi na to presne 4 riadky kódu čo som pridal len do funkcie ktorá sa stará o obľúbených. Takto musím na záver prejsť celý kód a implementovať to všade kde sa len dá a hodí.

Ďalšia vec nad ktorou som tam premýšľal či pridať bolo počasie podľa toho kde sa člen nachádza. Myslel som, že by to bola zbytočnosť, ale 10 z 10 ľudí mi dalo jednohlasnú odpoveď, že je to veľmi dobrý nápad. Tak som par hodín dumal, že ako to najefektívnejšie spraviť a ešte budem musieť na tom popracovať, lebo pri niektorých mestách či obciach to nezobrazuje presné údaje, ale to je otázka pár hodín a mohol by som to opraviť. Teraz sa všade zobrazuje počasie na viditeľnom mieste a aktualizuje sa mám pocit že každú pol hodinu, toto si už ale nepamätám akú časovú expiráciu som tam nastavil. Toto je ďalšia vec kde som využil Memcache, keďže počasie sa sťahuje cez XML formát z foreca.com, toto si už ani nepamätám keďže som to robil niekedy začiatkom decembra. V riadku ktorý sa všade zobrazuje je informácia o momentálnom čiže aktuálnom počasí spolu s teplotou a aj s grafickou ikonkou. Hneď za tým nasleduje informácia pre celý aktuálny deň aj s min/max teplotami a taktiež spolu aj s grafickou ikonkou. Na tento riadok sa dá kliknúť a zobrazí sa mapa nastaveného mesta alebo obce, kde je zobrazená samozrejme mapa podľa GPS súradníc. Tiež je tam pre dané mesto či obec aktuálne počasie na dnešný deň a na nasledujúce 4 dni dopredu, ktoré tiež sprevádzajú grafické ikonky. Ďalej aby tá mapa nebola taká prázdna, tak som tam dorobil vyhľadanie všetkých miest či obcí v okruhu 30 kilometrov s informáciou koľko kilometrov sú presne vzdialené od zobrazenej mapy mesta či obce a pod tým sa náhodne zobrazujú ľudia čo sa v tomto okruhu aj nachádzajú. Na koniec som pridal ešte zobrazovanie posledných 3 článkov z blogu, takže je to taká informačná mapa o všetkom čo sa týka konkrétneho mesta nastaveného v profile.

Ak by som videl túto svoju aplikáciu v auguste a niekto by mi povedal, že toto za pár mesiacov spravím, tak by som mu neveril a zasmial sa. Je mi jasné, že ak by to videl nejaký programátor tak by bol z môjho kódu zhnusený a chcelo by sa mu možno aj grcať, ale tak to je daň za to, že som sa učil za pochodu pri tvorbe niečoho čo myslím vážne a nebral som ohľad na MVC? Jasné, že som nie jeden krát niečo v tej aplikácií prerábal keď moje vedomosti v niečom boli na vyššej úrovni ako predtým, ale tak s tým som počítal a stále aj počítam, že za rok môže ten kód zoznamky vyzerať úplne ináč ako vyzerá dnes. Najväčšiu úpravu čo som ale robil, bolo vyhodenie starej archaickej funkcie md5 ktorú som tam používal všade za pbkdf2 ako som spomínal v predchádzajúcom článku ako som pokročil so zoznamkou v novembri. Vtedy som nad tým strávil dosť veľa času aby som pochopil aspoň trochu ako ta funkcia funguje a ako s ňou mám pracovať.

Dorobil som konečne aj funkcionalitu propagovania, alebo ináč povedané provízny systém, ktorý som skúsil spojazdniť na svojom inom projekte, že aký bude mať úspech. Vsádzal som na to, že takým marketingom by som to mohol spropagovať, ale teraz som na pochybách. Na webe kde som to pred mesiacom skúsil nasadiť to moc veľký úspech nemalo, lenže beriem ako fakt to, že web na ktorom som to skúsil navštevuje zväčša IT komunita ľudí a na zoznamke očakávam iný typ ľudí, tak to ešte nemusí byť úplne zatratený nápad ktorým by som to chcel trochu spropagovať. Spravil som to nakoniec tak, že ak zaregistrovaný člen nemá profil vyplnený na 100%, tak ak cez svoj propagačný odkaz či už cez iné stránky, diskusné fóra, sociálne siete a pod. privedie unikátneho návštevníka, tak získa 1 kredit. Ak sa tento návštevník aj zaregistruje, tak daný člen získa ešte ďalších 5 kreditov. V prípade, že ma člen vyplnený profil na 100%, tak je logické aby takýto člen dostal za to niečo viac, čiže počet kreditov bude mať dvojnásobný za privedenie nového návštevníka a tiež za jeho registráciu. Kreditový systém si myslím, že môže mať úspech hlavne v tom, že by členovia sami mohli propagovať zoznamku a tým dopomôcť jej spropagovaniu a na oplátku si nemusia za kredity platiť. Za kredity môže člen zatiaľ posielať ostatným členom darčeky vo forme nejakých obrázkov. Pokiaľ si niekto nemá záujem profil vyplniť, čím sa posúva vyššie vo výsledkoch vyhľadávania, tak sa môže za nejaký počet kreditov umelo zviditeľniť na jeden týždeň, funguje to ako TOPovanie ktoré sa dá nájsť napríklad na nejakých bazárových stránkach.

Keďže chcem prilákať návštevníkov aj z vyhľadávačov, tak som na zoznamke dorobil aj blog na zobrazovanie článkov, ktoré budem postupne písať a budú zamerané na zoznamovanie sa, rôzne nástrahy na ktoré si treba dávať pozor, nejaké rady, tipy a pod. Túto možnosť budú mať aj členovia po skontrolovaní za nejaký adekvátny počet kreditov, takže budú mať viac možností ako sa motivovať a kredity si v podstate zarobiť. Niekedy v priebehu ďalšieho mesiaca by som chcel dorobiť aj možnosť pridávať si inzeráty ako to na iných zoznamkách býva, ale to si musím celé premyslieť a navrhnúť aby to bolo čo najlepšie. Tam chcem taktiež využiť kredity a napadlo ma, že za zverejnenie inzerátu systém stiahne 1 kredit a za TOPovanie 5 kreditov ako tomu je teraz pri výsledkoch vyhľadávania. Samozrejme nechcem byť ten zlý, tak každý registrovaný člen má automaticky na svojom konte 10 kreditov, čím si môže vyskúšať ako to funguje. Kreditom sa ale budem určite venovať dlhý čas aby som to spravil precíznejšie ako tomu je teraz, keďže chcem v budúcnosti pridať aj možnosť si kredity kupovať pomocou SMS správy.

Neviem či som to v predchádzajúcom článku z novembra spomínal, ale dorobil som konečne aj nastavenie profilu. Nastavenie obsahuje oprávnenie pre fotografiu, pre profil, zobrazovanie stavu prihlásenia, viditeľnosť profilu vo výsledkoch vyhľadávania, možnosť vypnúť zvuk pri správach, alebo možnosť vypnúť upozornenia o novej správe keď je člen neprihlásený či inej akcii ktorá volá funkciu posielania emailu. Samozrejme každý email je automaticky podpísaný, takže by emaily nemali končiť v SPAM priečinkoch ako je tomu zvykom čo som postrehol pri emailových službách ako je gmail, outlook a pod. Tiež som tam dorobil zmenu hesla, emailu, obnovu hesla a následne nastavenie nového hesla. Od zmeny funkcie md5 za pbkdf2 som sa dlhší čas venoval len bezpečnosti a tak moc dúfam, že som na bezpečnosť všetkého dbal čo najviac a nie je tam žiadna chyba cez ktorú by sa dalo k nejakej časti či k niečomu preniknúť. Keďže má každý právo svoje údaje o sebe odstrániť z akéhokoľvek webu, tak tomuto som sa musel venovať aj ja a dorobil som tam taktiež možnosť odstránenia profilu. Profil tiež obsahuje aj štatistiky, ale to budem upravovať už za behu keď budem vidieť ako sedia všetky údaje a hlavne ako rýchlo sa budú generovať, je možné že aj tam budem všetky informácie cacheovať skrz možnej záťaže.Ako som neveril, že svoju dokončímNa obrázku vyššie je grafický návrh nejakej nemeckej zoznamky čo som našiel v nejakej diskusii a to keď som videl, tak som sa do neho zamiloval. Vyzerá úplne perfektne a niečo podobné by som chcel dať v budúcnosti nejakej firme čo sa venuje grafike navrhnúť a spraviť podobný dizajn. Obliekol by som celkom rád tú svoju zoznamku do takého kabátu, ale nad tým budem rozmýšľať ak sa tento môj zoznamovací portál uchytí a budú mať ľudia o to záujem. V pláne mám dorobiť ešte pár ďalších funkcií, ale to všetko bude pribúdať postupne keďže ma počas programovania vždy niečo nového napadlo a takto by som tu zoznamku nespojazdnil ani do konca tohto roka.

Netuším čo viac napísať, len že som si skutočne nemyslel, že tu zoznamku niekedy dokončím. Čiže ak si hľadáte partnera, alebo si chcete len proste s niekým dopisovať, tak Vás pozývam na www.qlp.sk a od marca 2015 sa môžete zaregistrovať :-)

Článok bol zobrazený 4124 krát a obsahuje 1866 slov
Pridané 25. februára 2015